lauantai 5. heinäkuuta 2014

Omituisia uskomuksia ihonhoidosta

Luin taas viikonlopun viihdykkeeksi muutamaa ihonhoidon keskustelupalstaa ja paria naisten lehteä. Ei olisi pitänyt lukea, kun ärsyynnyin taas ihan kovasti ja verenpaine taatusti nousi. En voi ymmärtää, että nykypäivänä peruskoulun käyneet lukutaitoiset ihmiset voivat uskoa ihan outoihin juttuihin. Miten ihmeessä voidaan omaa ihoa rääkätä sillä tavoin.

Eräässä keskustelussa neuvoteltiin virtsan vaikutuksesta acnen hoidossa. Se oli taas hulluin juttu mistä olen vähään aikaan kuullut. Muutama kirjoittaja väitti, että pyyhkimällä ihoa aamuvirtsalla he saivat acnen ja finnit rauhoittumaan. Aivan iljettävä juttu ja miten sellainen voi edes nykyelämässä tulla mieleen. Siitäkö sitten lähdetään aamulla työhön naama pissalle haisten? Se ei taakuulla auta, vaan pahentaa tilannetta. Iholle tulee, niin paljon bakteereita, että mikä tahansa ihotauti voi puhjeta ja pöpöt menee myös suuhun. Neuvo on ihan älytön ja myös vaarallinen.

Luontaistuotekaupanlehdessä kerrottiin ruusufinninhoidosta ja siinäkään ei ollut mitään järkeä. Ruusufinni eli acne rosacea on ihotulehdus johon auttaa vain antibiootit. Ruusufinni on hiukan ailahtelevainen ja se voi olla viikon verran parempi ja taas pahentua. Tämä antaa helposti aihetta olettaa, että joku onkin nyt parantamassa ihoa. Itse en usko, kuin lääkkeen vaikutukseen ja sen jälkeen hyvällä kosmetiikalla voidaan ennalta ehkäistä ihottuman uudelleen puhkeamista. Lehdessä neuvottiin syömään valkosipulikapseleita ja pyyhkimään ihoa, joka aamu ja ilta viinietikalla johon on sekoitettu tuoretta sitruunamehua. Sitten vielä purskuteltiin suussa oliiviöljyä viitisen minuuttia joka aamu. Voi taivas, mitä neuvoja. Ei taakulla ole mitään tehoa ruusufinniin ja epäilen, että tuo viinietikkalitku voi vielä pahentaakin tulehdusta. Lehdessä neuvottiin sekoittamaan viinietikkaan tuoreen sitruunan mehu ja sen pitäisi säilyä jääkaapissa viikonverran käyttökelpoisena. Sekin hiukan epäilyttää, että nesteessä alkaa bakteerit hillumaan ja sitten se sotku levitetään jo muutenkin tulehtuneelle iholle.

Seurasin viitisen vuotta sitten erään tuttavan temppuilua ruusufinnin kanssa, koska hän oli päättänyt ettei myrkytä elimistöään antibiooteilla eikä halua käyttää kosmetiikkaa. Mielipidettäni hoitomenetelmistään hän kuitenkin välillä kyseli. Hän oli sellaisessa työpaikassa, että iho joutui alttiiksi kuumuudelle ja höyryille. Kumpikin pahensivat ihon tilannetta, mutta hän piti finnejä jonkinlaisena elimistön puhdistustoimena. Hän keitti vahvaa kamomillateetä ja teki siitä hauteen kasvoilleen joka aamu ja ilta. Tämän piti rauhoittaa punoitusta ja tulehdusta. Päivän mittaan hän joi kolmisen litraa vettä, jossa oli tätä viinietikkaa, joka kuulemma puhdistaa elimistöä. Välillä hän teki avocadosta ja kanamunasta mössöä, jota käytti naamiona ja se kuulemma rauhoitti punoitusta heti. Lopputulemaa tästä hoidosta en koskaan kuullut, koska hän muutti paikkakunnalta pois. Sen vuoden aikana mitä sivusta seurasin näitä hoitotoimenpiteitä ja näin häntä parin kuukauden välein en huomannut muuta, kuin pahenevaa tulehdusta. Kun ruusufinni jätetään hoitamatta alkaa nenässä ihohuokosten liikakasvu ja hänellä oli selvästi se jo alkanut. En uskalla edes ajatella mihin hän lopultaa päätyi ellei kääntynyt lääkärin hoitoon.

Toivoisin ettei kukaan menisi näihin utopisiin hoitomenetelmiin, koska on olemassa ihan kokeiltuja ja selvästi vaikuttavia hoitoja eri iho-ongelmiin.

1 kommentti:

  1. Terveen ihmisen virtsa on itse asiassa steriiliä eikä sen pitäisi sisältää bakteereja, mutta virtsan mukanahan elimistöstä poistuu kaikkia turhia aineita joita keho ei enää tarvitse, eli tuskinpa se kovinkaan terveellistä on iholle. Sen tosin tiedän, että jos meduusa pistää esim. rannalla niin virtsan sisältämä ammoniakki neutralisoi meduusan myrkyn polttavan vaikutuksen.

    On ihan selvää, että ihmiset syövät liikaa antibiootteja ja elävät liian puhtaissa oloissa. Mutta kun on kuitenkin olemassa sairauksia joita täytyy hoitaa antibiooteilla eikä niihin muut hoidot auta niin on kyllä typerää altistaa itsensä ja terveytensä vaaralle jonka voisi helposti hoitaa antibiooteilla. Tosin ruusufinnihän on kyllä hankala hoitaa antibiooteillakin. Tämä on mielestäni vähän samanlainen juttu kuin vanhemmat jotka eivät halua rokottaa lapsiaan yleisimpiä sairauksia vastaan.

    Netti ja Google ovat kaksiteräisiä miekkoja. On hienoa kun on niin paljon tietoa helposti ulottuvilla. Olisi myös hienoa jos ihmiset olisivat terveen kriittisiä. Toivottavasti media- ja lähdekritiikistä tulee pikaisesti osa peruskoulun opetussuunnitelmaa.

    VastaaPoista