maanantai 20. huhtikuuta 2015

Matkailu avartaa

Kerron vielä kokemuksiamme Amsterdamista, jos joku lukija suunnittelee sinne matkaa. Työhön palaan tiistaina ja sitten taas kirjoitellaan työasioista. Olen ihan pyörällä päästäni, tuon Amsterdamkokemuksen jälkeen ja samaa sanoi äitini. Matkamme osui pahimpaan sesonkiviikonloppuun koko keväänä ja turisti määrä oli mahdoton. Ihmisvilinä vei meistä mehut täysin.

Lauantaina teimme retken Keukenhofin kukkapuistoon ja se oli äitini toiveen mukaan retken pääkohde. Bussissa opas jo varoitteli, että aurinkoisen viikonlopun takia kukkapuistoon odotetaan neljännesmiljoonaa kävijää tuona päivänä. Muutenkin hän kertoi Hollannin olevan Euroopan Kiina, koska Hollannissa on eniten Euroopassa asukkaita neliökilometriä kohden. Amsterdamin väkiluku lähes tuplaantuu turisteista maalis-toukokuussa ja kaupungissa on 600,000 polkupyörää. Keukenhof on tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista ja se on 38 ha puistoalue täynnä toinen toistaan upeampia kukkaistutuksia. Alueella on neljä isoa pavilijonkia joissa on kasvihuoneita ja kukkien sidonta näytöksiä, sekä ihanaa kukka-aiheista taidetta. Paikan kauneutta ei heikentänyt sekään, että kävelimme jonossa ihminen ihmisessä kiinni. Minä pienimpänä kurkin toisten olkapäiden välistä tulppaanipenkkejä. Haluaisin kyllä joskus vielä nähdä tuon paikan, niin että voisi aistia hiukan luonnonrauhaakin. Viikonloppuun ei ainakaan kannata käyntiään jättää, jos se vain on mahdollista.

Erään taksimatkan aikana kuljettaja kertoi, että on vuosikaudet kysellyt asiakkailtaan miksi he ovat tulleet Amsterdamiin ja 80% vastaa tulleensa punaisten lyhtyen alueen ja huumekahviloiden takia. Hyvin harva kuulemma tulee pelkästään taiteen, tai kukkien takia. Me olimme jo äitini kanssa etukäteen päättäneet ettemme halua mennä tuohon punaisten lyhtyen alueelle. Varmaan kaikki turistit siellä käy etsimässä eksoottista hupia, mutta minä en näe mitään hauskaa siinä, että katselen ihmiskaupan ja huumeiden uhreja. Toinen erilainen elämäntapa, kuin muissa kaupungeissa oli kaikkialla näkyvä homokulttuuri. Ravintolakadulla kaikki kivoimman näköiset baarit olikin täynnä miehiä, jotka olivat hyvän näköisiä ja todella hyvin pukeutuneita. Kaikki hienoimmat vaatekaupat oli miesten vaatekauppoja ja niitä oli enemmän, tai ainakin yhtä paljon, kuin naisten vaateliikkeitä.

Taidetta ja museoita Amsterdamissa on todella paljon, mutta suosituimpiin pitää ostaa lippu etukäteen, tai joutuu odottamaan tunteja jonossa. Me ostimme liput Vincent van Goghin museoon etukäteen, mutta senkin kanssa jonotimme lähes tunnin. Joka paikkaan pitää varata aikaa siihen, että aina jonotetaan. Vielä loppukaneetiksi pitää ihmetellä miten suosittuja ja ilmeisen tuottavia sotahistoria museot on muualla Euroopassa. Amsterdamissa Anne Frankin museo on kaikista suosituin ja sinne me emme edes saaneet enää lippuja. Vastarintamuseossa oli loistava opetustarkoitukseen tehty osa, joka oli kohdistettu 8-12-vuotiaille lapsille. Koko museo oli moderni ja erittäin hyvin koottu ja väkeä näytti sielläkin olevan. Varsovassa Kansannousunmuseo on kaupungin suosituin ja hyvin tuottoisa kaupungille. Lontoossa on aina väkeä heidän sotamuseoissaan joita on useampia. Meillä Suomessa on Sotamuseo ollut kiinni koko kevään henkilöstöpulan vuoksi eli suoraan sanottuna maanpuolustuskorkeakoululla, jonka alaisuudessa sotamuseo toimii ei ole rahaa palkata henkilökuntaa.


2 kommenttia:

  1. Hei! Matka varattu Amsterdamiin. Varmaan on väkeä elokuussakin.

    Päivi

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että varasitte ajoissa enää en tee sitä virhettä, että varaan kaupunkiloman viime tipassa. Varmaan elokuussakin on väkeä, kun Keski-Eurooppa on kesälomalla. Ehkä tuo väkipaljous kiusasi senkin takia, kun huolehdin äitini pärjäämisestä vilinässä. Kerron lisää sitten, kun nähdään.

    Inkeri

    VastaaPoista