sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Silikonit ovat kosmetiikan aineosina mainettaan parempia

Silikoni on yksi kosmetiikan raaka-aine josta on kaikenlaisia urbaaneja legendoja. Se on kuitenkin erittäin hyvä ja monipuolisesti vaikuttava raaka-aine. Silikonia käytetään hyvin monella tapaa ja sitä voidaan käsitellä siten, rttä hyvät ominaisuudet toimii ja vähemmän hyvät jää pois. Silikonia on kahdenlaista ja toinen niistä on luonnon silokoni eli piioksidi (SiO2) eli silica ja se ei ole ollenkaan silikoni, vaikka se toimii ja tuntuu aivan samalta. Toinen on synteettinen silikoni ja siitä on olemassa kymmeniä eri muunnoksia.

Harva varmaan muistaa miten ja miksi silikoni kehitettiin kosmetiikan raaka-aineeksi. Ensimmäisiä kertoja synteettistä silikonia kokeiltiin voiteissa jo 1940-luvulla ja 1960-luvulla luonnonsilikonia kehitettiin aurinkosuoja-aineiden raaka-aineeksi. Sitten 1990-luvulla puhkesi hullun lehmän tauti ja kaikki eläinkunnan raaka-aineet jouduttiin poistamaan kosmetiikasta. Se tehtiin hyvin nopeasti ja silloin markkinoille pääsi voiteita joiden silikoni ei ollut kovin kehittynyttä teknologiaa ja usein sitä oli tuotteessa liikaa. Sen myötä varmaankin lähti liikkeelle jutut silikonin tukkivasta vaikutuksesta. Ensimmäiseksi silikoni tuli hiustenhoitoaineisiin ja myöhemmin ihonhoitotuotteisiin.

Neljännesvuosisadassa raaka-aineet on kehittyneet huimaa vauhtia ja nykyisin synteettinenkin silikoni on vesiliukoista ja erittäin hyvin siedettyä. Tietysti luonnonsilikoni on ominaisuuksiltaan parempaa, mutta myös monin kerroin kalliimpaa. Luonnonsilikoni eli piioksidi kuuluu samaan raaka-ainelistaan, kuin titaanioksidi ja sinkkioksidi ja näistä ihotautilääkärit sanoo ettei niille voi allergisoitua kukaan. Dermalogica sisältää luonnonsilikonia ja sitä on Multivitamin Power Serumissa, Multivitamin Power Firmissä, Barrier Repairissa ja SkinPerfect Primerissä. Luonnonsilikoni tekee voiteista silkkimäisen ja ihoa siloittavan sekä suojaavan vaikutukseltaan. Nämä voiteet sulavat ihon pintakerrokseen ja jäävät suojaamaan ihoa ulkoisilta rasituksilta.

Dermalogican sisältämä luonnonsilikoni on täysin vesiliukoista eikä se tuki ihoa. Suurin osa laadukkaiden kosmetiikkasarjojen silikoneista on täysin vesiliukoisia, vaikka olisivatkin synteettisiä. Raaka-aineluetteloissa silikonin nimi on cyclopentasiloxane. Valitettavasti tästä nimestä ei voi päätellä onko kyseessä minkätyyppinen silikoni. Silikonia nimetään myös monilla muilla nimillä raaka-aineluetteloissa, mutta ne on yleensä yhteisnimityksiä silikonille riippumatta sen alkuperästä. Samoin nykyään puhutaan silikonista sen enempää sitä määrittelemättä ja siksi joskus Dermalogican käyttäjätkin hämmästelee onko tuotteissa silikonia. Kyllä osassa tuotteita on ja se on luonnonsilikonia, jolla on lukuisia hyviä ominaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti