tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kotimaisia öljyjä ihonhoitoon

Eräs asiakas kyseli minulta hamppuöljystä ja siitä tuli mieleeni öljyn ihovaikutukset. Suurin osa asiakkaistani tietää minun olevan sivutoiminen maanviljelijä ja kirjoitankin tätä juttua myös siitä näkökulmasta, että en ole ihan maallikko tässä viljelyhommassakaan.

Kotipaikkakuntani Janakkala eli sokerijuurikkaalla 1990-luvulle saakka. Sen jälkeen alettiin EU-n taholta ajamaan alas sokerijuurikkaan viljelyä ja itsekin jouduin etsimään korvaavaa viljelyskasvia. Ensin kokeilimme kuminaa maustekasvina, mutta se ei onnistunut kovin hyvin. Suomessa kasvukausi on niin lyhyt ja valon määrä liiallinen ettei kuminasta tullut hyvän makuista. Siemen oli hyvin pientä ja Suomen valoisat kesäyöt teki mausta hyvin karvaan ja kitkerän. Nämä omat kokemukseni maanviljelystä tekee minut hyvin kriittiseksi luomu-ja kasviperäiselle kosmetiikalle. Voiteen jokaisen raaka-aineen kasvuolot, maanlaatu ja kasvukauden pituus vaikuttaa siihen mitä nuo raaka-aineet sisältää. Luomukosmetiikasta on mahdoton tehdä tasalaatuista, koska joka sato on erilainen. Tämä on yksi syy miksi en luota luomutuotteisiin ja käsittelemättömiin kasviöljyihin ihonhoidossa.

Noin viitisentoistavuotta sitten aloin viljelemään kitupellavaa eli ruistankiota eli camelina sativaa. Se on täysin eri asia, kun kuitupellava, josta tehdään kangasta ja lankaa. Kitupellava on lyhyt kortista ja sitä viljellään sen siemenen takia. Suomessa kehitettiin Camelina tuotemerkki, jossa oli kotimaisesta kitupellavasta saatua öljyä. Tuotteina oli salaattikastikkeita, sinappia, paistoöljyä yms.tämä camelinaöljy on erittäin terveellistä ja alentaa jopa kolesteroliarvoja.

Minulla oli vielä 2000-luvun alussa suuri haave saada joskus viljellä hamppua eli cannabis sativaa. Se oli kuitenkin kiellettyä ihan näihin päiviin saakka huumepitoisuutensa takia. Tuo hamppu mikä siihen aikaan olisi kestänyt Suomen kasvuoloja sisälsi pari promillea THS huumetta ja sen kasvattaminen oli rikos. Se oli mielestäni täyttä saivartelua, koska muissa maissa hamppu oli noussut suosituksi viljelykasviksi ja tuo THS pitoisuus oli äärimmäisen pieni. Hamppuöljy on yksi maailman parhaista ihmisen terveyteen vaikuttavista öljyistä. Jo 1980-luvulla siitä oli tutkimuksia paljon ja USA:ssa todettiin sen olevan suunkautta otettuna erinomainen sytostaattihoitojen pahoinvointiin ja raskausajan pahoinvointiin. Nyt on jo suomalaisiakin tutkimuksia miten hyvin hamppuöljy vaikuttaa atooppiseen ihoon ja psoriaasikseen. Pari ruokalusikallista hamppuöljyä päivässä pitää atooppisen ihottuman kurissa ja kutina ja kirvely vähenee.

Tässä on vielä yksi ongelma. Hamppuöljyjä on myynnissä vielä hyvin vähän ja niiden laatu on epämääräinen. Yksi merkki, joka netistä eniten löytyi myytävänä olikin loppujen lopuksi lähtöisin Romaniasta ja sen laatuun en itse luottaisi ollenkaan. Meillä Suomessa on kehitetty muutama vuosi sitten Finola nimellä oleva hamppulaatu ja sen öljy on osoittautunut erinomaiseksi. Sitä kuitenkin viljellään vielä vaan muutamia kymmeniä hehtaareja ja en tiedä mistä tuota Finolaöljyä edes saisi. Sitten, kun Suomessa hamppunviljely sallittiin ei olemassa olevista kasveista löytynyt laatua, joka olisi tuottanut siemeniä Suomen olosuhteissa. Ne olivat hyviä kuituhamppukasveja, mutta vasta tämä suomalainen Finola on meillä öljykasvi. Tässä Suomen maatalouspolitiikka teki suurta hallaa, että yksi tärkeä hyötykasvi jäi kehityksessä täysin jälkeen. Suomeen ei tarvitsisi tuoda ulkomaista soijaa ollenkaan, koska sen voisi korvata paljon terveellisemmällä hamppuöljyllä.

Tässä meni nyt maatalous ja kauneushoitola suloisesti sekaisin. Olen siis varsinainen maatalouskosmetologi.

9 kommenttia:

  1. Anonyymi14:53

    Minulla on pureskeltavana Impolan hampun siemeniä, lajike on Finola. Öljyäkin näyttää olevaan myynnissä. http://www.kaarloimpola.fi
    http://www.raikasweb.com/haastattelussa-kaarlo-impola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi23:51

      Miltä nuo hampun siemenet maistuu? Onko ne mukavia pureskeltavia ja voisiko niitä laittaa esim.puuron tai viilin joukkoon?

      Poista
    2. Anonyymi09:26

      Minun ostamani kotimaiset hampun siemenet eivät maistu juuri miltään.

      Tulee niistä mielestäni aika kiva suutuntuma, kun pureskelee. Mutta fiilis ei todellakaan ole mikään tätä on pakko olla aina kaapissa -tyylinen. Ei tosin vastenmielinenkään kokemus.

      Laitan välillä muutaman ruokalusikallisen smoothieen. Sopisi ihan hyvin myös puuron ja viilin sekaan.

      Leena

      Poista
  2. Kiitos, olipa hyvä tieto. Toivoisin kovasti, että tuo Finola olisi apuna meidän maatalouden hankaluuksissa. Jalostamalla sitä eteenpäin voisi edes muutama maatila saada siitä elantonsa.
    Tällä hetkellä muualla Euroopassa esim.Saksassa hampun tie myyntiartikkeliksi on jo hyvällä tolalla. Siellä käytetään sekä öljyä, että hamppukuitua kankaisiin yms. Muualla ollaan hyvin paljon Suomea edellä ja siihenkin on syynä meidän hankala lainsäädäntö. Minun ymmärtääkseni parikymmentävuotta sitten huumeen määrä hampussa oli niin minimaalinen ettei käytännössä ollut mahdollista kasvattaa sitä huumeeksi. Teoriassa tämä mahdollisuus oli ja siksi piti kehittää ihan uusi lajike ja jäimme parikymmentävuotta jälkeen hamppumarkkinoilta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi00:29

    Missähän näitä kaikkitietäviä kosmetologeja oikein koulutetaan? Tässähän ihan hengästyy, kun nainen väittää olevansa historiantutkija, yhteiskuntatieteilijä, melkeimpä lääkäri ja nyt vielä ihan maanviljelijä. Kuka tätä enää uskoo? Ilmeisesti uusi ammatti heitetään peliin, kun se vaan juttuun sopii. Jos tämä maanviljely olisi totta, niin kai se olisi tullut esiin jo aikaisemminkin. No, netissähän kulkurikin on kuningas.......

    VastaaPoista
  4. Anonyymi09:32

    Milläs meriiteillä tämä anonyymi täällä väittää, että kosmetologi Valtonen valehtelee ja keksii nämä maanviljelyjutut täällä? Mikähän siinä on niin ihmeellistä noin yleensä ottaen, että kosmetologi on kiinnostunut historiasta, yhteiskunnallisista asioista, politiikasta? Tai että hän harrastaa maatilallaan pienimuotoista viljelyä? Onko niin, että kosmetologi ei saa olla mistään muusta kiinnostunut kuin ihonhoidosta? Onko kosmetologin oltava ihan täysin idiootti kaiken muun maailman asioiden osalta, paitsi ihonhoidon ja kosmetiikkatuotteiden osalta? Koska hän on kosmetologi? Ja eikö hän jumankauta saa omassa blogissaan kirjoittaa ihan mistä vaan ilman, että tänne tullaan lätisemään älyttömiä kommentteja ilman mitään perusteita? Ymmärtäisin asiallisen keskustelun, vastakkaiset mielipiteet, jos ne perusteltaisiin järkevästi. Niitä olisi kiva lukea mutta ei tuollaista typerää toisen mollaamista. Todella epäkohteliasta käytöstä.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi09:45

    Anonyymi 15. huhtikuuta, klo 0.29.

    Kyylää nyt pikkuisen tarkemmin vielä: blogissa on monta kertaa tullut esiin, että Inkeri on asunut ikänsä maalla Janakkalassa ja että hän on sivutoiminen viljelijä.
    Katso esimerkiksi niinkin tuore postaus kuin 7. huhtikuuta.

    On olemassa ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita monista asioista ja tietävät niistä paljon. Olethan itsekin todella kiinnostunut Inkerin blogista - tosin ehkä voisit yrittää löytää jotain rakentavaa itsellesi.

    Leena

    VastaaPoista
  6. Anonyymi10:35

    Inkerillä on laajat tiedot monestakin asiasta ja hänen kanssaan voi keskustella mistä vaan. Inkerille rakkaita harrastuksia ovat sotahistoria, kissat, globaalit asiat ,ja hän ihan oikeasti on sivutoiminen viljelijä .Onneksi me vakioasiakkaat tiedämme miten asiat ovat. Ilkeät kommentit eivät ole rakentavia.

    Päivi

    Päivi

    VastaaPoista
  7. Ensimmäistä kertaa mietin pitäisikö poistaa jotain kommenteja, koska näillä negatiivisillä jutuilla ei ole mitään eteenpäin vievää ajatusta. Vähän tuntuu, että joku tökkäsee omaksi ilokseen aina jonkun ivallisen kommentin. Se ei kuulu tähän blogiin, koska tarkoitus on keskustella ja kommentoida omaa hyvinvointia ylläpitävistä asioista ja minä kirjoittelen neuvoja siitä mitä osaan.

    Koskaan en ole väittänyt olevani mikään tutkija, tai ammattilainen, kun kirjoitan sotahistoriasta. Eikä kaikki kissablogin pitäjätkään ole eläinlääkäreitä. Tässä yhteydessä voisin myös kritisoida Suomen maatalouspolitiikkaa. Ainoa ammatti missä koulutuksiin pakotetaan on maatalous ja kävin aikanani kaikki EU:n määräävät koulutuspäivät. Suurin osa niistä oli ihan turhaa, mutta näin EU vaati. Toivoisin, että kosmetologien ammattikunnalla olisi yhtä kovat vaatimukset. Me hoidamme sentään ihmistä, mutta kukaan ei edes kysy, jos perustat kauneushoitolan onko sinulla kosmetologikoulutusta.
    Minulla on yli kymmenenvuoden kokemus valtakunnallisessa yrittäjäjärjestössä asioiden eteenpäin viemisessä. Tuntuu tosi hölmöltä ja ehkä säälittävältäkin, että joku haluaa lukea kirjoituksiani näin yksisilmäisesti.
    Minuahan se ei mitenkään hetkauta, mutta tulee turhaan keljua fiilistä hyvään blogiyhteisöön.

    Inkeri

    VastaaPoista