lauantai 18. huhtikuuta 2015

UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpä on yleisempää miehillä, kuin naisilla

Aamulla kuuntelen autossa radiota ja nyt on eri kanavilta tullut useampia juttuja UV-säteilystä ja rusketuksesta. Mitään varsinaista minulle uutta näissä jutuissa ei ole tullut, mutta päivitystä tilastoihin olen saanut. Tilastojen mukaan miesten sairastuminen ihosyöpään on viisinkertaista verrattuna naisiin. Se on ollut tiedossani, että miehillä melanooma ja aurinkokeratoosi on naisia yleisempää, mutta näin suurta eroa en tiennyt olevan.

Tämä miesten suurempi osuus on helposti selitettävissä, koska aika harva mies suojautuu auringolta. Nykyisin ehkä miehet suostuu lippalakkiin ja vaateiden suojaamiseen, mutta aurinkovoidetta tosi harva käyttää. Syöpäyhdistyksen lääkäri kertoi eräässä ohjelmassa, että lasten suojaaminen on suomalaisilla jo aika itsestään selvää. Nuoret isät muistavat kyllä lapset voidella aurinkosuojavoiteella, mutta omaan ihoon sitä ei juurikaan laiteta. Tätä samaa viestiä kuulen asiakkailtani, jotka harmittelevat ettei puoliso suostu käyttämään voiteita, koska pitävät niitä liian rasvaisina. Se on kuitenkin vanhanaikainen ajatus, koska Dermalogicalta löytyy hyvin kevyitä ja helposti imeytyviä voiteita.

Monipuolisin vaihtoehto koko perheelle on Protection Sport sk 50 (54€), joka sopii sekä vartalolle, että kasvoille. Pikkulasten äidit ovat myös antaneet siitä hyvää palautetta sen imeytyvyyden ja pysyvyyden takia. Tämä voide tuli myyntiin vasta viime kesänä ja siitä tuli heti lapsiperheiden ja miesten suosikki. Kaikki muutkin aurinkosuojalliset tuotteet sopii myös miehille ja niistä on ohuin uusi PowerBright linjan Pure Light sk 50 (107€). Rasvaiselle iholle löytyy myös oma tuote eli Oil Free Matte sk 30 (85€). Monella miehellä on kalju ja sehän palaa todella herkästi. Sekä oma mieheni, että Marin mies vannoo Defence Solar Boosterin sk 50 (85€)nimiin. Se ei valu silmiin, eikä kutita, tai kirvele. Järkevintä olisi pitää lippistä kaljun suojana, mutta ohuesta kankaasta UV-säteily menee läpi eli ensin kannattaa laittaa aurinkovoide ja sitten vielä päähine. 

2 kommenttia:

 1. Mikä olisin paras aurinkosuoja kädenselkiin? Olen pyöräillyt koko ikäni kesät talvet ja nyt muutama vuosi sitten kummankin käden selässä todettiin aurinkokeratoosia. Olen kokeillut apteekin käsivoiteita joissa on aurinkosuoja, mutta ne ovat paksuja ja huonosti imeytyviä. Mitä sinä suosittelet?

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä kysymyksestä!
  Kädenselät saavat UV-säteilyä todella paljon ja niihin tulee aurinkokeratoosia, jopa yleisemmin, kuin kasvoihin. Aikaisempina vuosina autoilijoilla oli paljon ihosyöpää käsissä ja vasemmassa käsivarressa, kun ikkunalasin läpi tuli UV-säteily. Nykyäänhän auton ikkunan pitäisi suojata säteilyltä. Pyöräillessä kädet ovat ihan ensimmäisenä saamassa valotusta ja siinä ei kesällä yleensä käsineitä käytetä.

  Dermalogican paras aurinkosuoja kädenselkiin on Defence Solar Booster sk 50. Sitä ei tarvitse hieroa koko käsiin, vaan levittää kerros kädenselkiin ja joka pesun jälkeen kannattaa kerros uusia. Toki kaikki kasvoille tarkoitetut voiteet käy kädenselkiin, mutta suoja pitää olla tuo 50.

  Inkeri

  VastaaPoista