perjantai 12. kesäkuuta 2015

Auttaako vitamiinit ihoon?

Minulla usein kysytään, että mitä vitamiineja ja lisäravinteita pitäisi syödä ihon kunnon takia. Vastaan  aina ettei mitään, koska sisäisesti käytetyillä vitamiineilla ei voi ihoa hoitaa. Asiakkaat toivoisivat, että olisi joku pilleri, joita popsimalla iho olisi kunnossa eikä muuta ihonhoitoa tarvittaisi.  Hyvin vähän on edes tehty tutkimuksia vitamiinien vaikutuksesta ihoon. Niillä voi olla vaikutusta, mutta koska tutkimuksia ei ole, ei voi tietää mikä vitamiini auttaa mihinkin.

Omin silmin olen nähnyt D-vitamiinin positiivisen vaikutuksen. Muutama iäkäs asiakkaani käyttää osteoporoosilääkkeitä ja sen tukena käytetään todella suurta D-vitamiiniannosta. Parilla atoopikolla on ihottuma säärissä ja käsivarsissa vähentynyt selkeästi ja muuta syytä en keksi, kuin D-vitamiinin. Tosin heidän lääkärinsä kumoaa tämän ajatuksen ja pitää parantumista sattumana. Näilläkään asiakkailla en ole nähnyt kasvojen ihossa mitään muutosta. Tästä D-vitamiinin yliannostuksesta pitää, kuiten keskustella lääkärin kanssa, koska annos on todella suuri.

En kehoita ketään syömään vitamiineja ihon takia, mutta muutenhan niitä voi käyttää, jos ne hyväksi kokee. En usko, että nykypäivänä normaalisti syövällä ihmisellä olisi, niin suuri vitamiinin puutos, että se vaikuttaisi ihoon. Jopa keskitysleirioloissa iho on viimeisimpiä asioita, joka reagoi nälkiintymiseen. Juutalaiset lääkärithän pystyivät tekemään tutkimuksia toisen maailmansodan aikana nälän vaikutuksista ihmiseen.

Kosmetiikassa käytetään paljon vitamiinijohdannaisia, mutta ne eivät saa koskaan imeytyä elimistöön. Ulkoapäin käytettävillä vitamiineilla on suuri vaikutus vanhenemiseen, mutta se on täysin eri prosessi, kuin syödyt vitamiinit.

6 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet sisäisesti nautittavista kollageenivalmisteista?

  VastaaPoista
 2. En oikein usko niillä olevan mitään vaikutusta ihoon. Kapselin kollageenipitoisuus on aika pieni ja sen täytyy olla kasvikollageenia, koska eläinkunnan kollageenia ei saa enää hullunlehmäntaudin takia myydä. Jos pieni määrä kollageenia imeytyy suoliston seinämiin, niin miten se sieltä osaisi kulkeutua juuri ihoon? Vaikuttaa kovin kaukaa haetulta.
  En usko kuitenkaan, että niistä haittaakaan olisi.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Minulla kollageenivalmiste on auttanut ihon ja hiusten sekä kynsien kuntoon. Iho on tullut hehkeämmäksi ja vahvemmaksi. Bonusta myös se että nivelet ovat nyt paremmassa kunnossa ja pystyy tekemään taas normaali kävelylenkkejä :)

  VastaaPoista
 4. Minä en ole saanut kollageeneistä vielä ainakaan ihmeitä irti, mutta jotain on tapahtunut, koska iho ei ole enää kipeä tullen tuiskuissa ja talven pakkasilla. Tytär on saanut kyllä apua kynsien suhteen, kun söi iho, hiukset ja kynnet ravintolisää. Eipä tässä kyllä enää nuorru, vaikka mitä popsisi, mutta jos edes joatain auttaisi:)

  VastaaPoista
 5. Valitettavasti olen näiden kynsiasioidenkin kanssa aika skeptinen. En oikein usko, että niihin voidaan millään sisäisellä aineella vaikuttaa. Kynsillä on erilaisia kausia, niin kuin kissan karvanlähdöllä. Välillä kynnet ovat pitkään hyvässä kunnossa ja sitten taas huononmassa tilassa.
  Tuohon nivelien parantumiseen kyllä uskon. En tiedä onko tuo kollageeni juuri paras aine, mutta on monia suunkautta otettavia valmisteita, jotka voivat niveliin auttaa. Näistä niveljutuista ei minulla ole tietoa ja siihen voisi vastata niitä kokeilleet.

  Inkeri

  VastaaPoista
 6. Pitää vielä lisätä tähän kollageeniasiaan etten epäile eikö yksittäisissä tapauksissa voi apua saada jostain suunkautta otettavasta valmisteesta, mutta niin kauan, kun siitä ei ole tutkimustietoa sitä en voi kaikille neuvoa. Ihmettelen vielä noiden kollageenikapselien vaikutusta. Kollageeni on ihon kimmosäie, joka pitää ihon joustavana, joten en ymmärrä miten kollageenikapselit voivat vahvistaa ihoa, koska se ei ole alunperinkään kollageenin tehtävä.

  Inkeri

  VastaaPoista