tiistai 30. kesäkuuta 2015

Hormonit ja ihottumat

Katsoin noita hakusanoja millä ihmiset olivat googlettaneet ja päätyneet blogiini. Yleensä ne ovat aika samoja asioita mistä yleensäkin kirjoitan, mutta tästä hormonien vaikutuksesta ihottumiin en ole pitkiin aikoihin kirjoittanut.

Hormonien vaikutus ihoon on erittäin suuri. Tärkein tekijä ihossa on ihotyyppi, jonka sanelee geeniperimä, sitten on ulkoiset vaikutukset ja sisäisistä vaikutuksista hormonit ovat tärkein tekijä ihon muutoksissa. Teini-iässä iho muuttuu rasvaisemmaksi normaalin hormonitoiminnan vilkastumisen takia. Acneiho syntyy, jos perintötekijöissä on paljon acnetaipumusta. Aikuisella ihmisellä, kun hormonitoiminta on jo normalisoitunut hormonien muutokset ovat lähes aina mukana ihon ongelmissa, tai ainakin naisilla on näin. Jokainen tietää miten kuukautiskierto vaikuttaa ihoon. Lähes kaikki naiset kokee ennen kuukautisia jotain muutoksia ihossaan ja niille ei oikeastaan voi mitään, koska se on jokaisen yksilöllistä hormonitoimintaa. Tyypillisintä on isot tulehtuneet finnit leuan ja leukaperien alueella. Ne kestää yleensä parantua useamman viikon ja tulevat taas seuraavan kierron aikana samoihin kohtiin. Nyt uutuutena tullut Dermalogican Breakout Control (75€) on todella tehokas hoito niihin.

Muissa ihottumissa esimerkiksi psoriasiksessa, ihokeliakiassa ja atooppisessa ihottumassa hormonitoiminnan vaihtelujen näkyminen on hyvin yksilöllistä. Sanoisin, että korkeintaan parikymmentäprosenttia naisista huomaa kuukautiskierron vaikutukset näihin ihotauteihin. Sitä vastoin estrogeenin vähentyminen vaihdevuosi-iässä saattaa puhkaista atooppisen ihottuman. Estrogeenin vähentyminen ohentaa ihoa ja jos iho on ollut muutenkin kuiva siihen voi puhjeta pahakin atooppinen ihottuma. Tämä on yksi ongelma mitä näen satunnaisilla kasvohoitoasiakkailla paljon. Voin melkein ennustaa yli nelikymppiselle asiakkaalle, että jos ei ihon hoitoa tehosteta hänelle puhkeaa kohta atooppinen ihottuma. Hyvin harva uskoo sen. Lähes kaikki sanovat, että heillä on aina ollut hyvä iho eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut. Nämä asiakkaat nimittävät ihoa hyväksi silloin, kun se on kuiva laadultaan, mutta myös kuivalla iholla on ongelmia. Yleensä lähes kuusikymppisenä estrogeeni on lähellä nollaa ja ihon on jo pahasti ohentunut. Silloin hoitamattomalle iholle tulee hyvin pahakin ihottuma.

Yleensä asiakkaat ovat ihan shokissa ja heidän on todella vaikea ymmärtää mistä on kysymys. Hormonikorvaushoito ehkäisee tämän tilanteen, mutta mielestäni ei ihon takia kannata syödä hormoneja. Samalla tavalla ihottuma voidaan ehkäistä hyvällä hoidolla. Aina välillä törmään satunnaisiin asiakkaisiin, jotka ovat todella kovapäisiä uskomaan mistä ihottuma johtuu. Moni haluaisi, että löytyisi joku allergia jota välttämällä ihottuma paranee. Tietysti allergiatkin syntyvät helpommin, kun iho on ohentunut. Minusta helpointa olisi ensiksi poistaa kuivuusihottuman vaihtoehto ja vasta sitten etsiä allergiaa. Asiakkaalta se tietysti vaatii säännöllistä ihonhoitoa.

Kertokaa lukijatkin millaisia kokemuksia teillä on hormonien ja ihottumien yhteisvaikutuksista. Esimerkiksi onko allergiat parantuneet, vai pahentuneet vaihdevuosi-iässä. Tai miten psoriasis reagoi kuukautiskiertoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti