torstai 4. kesäkuuta 2015

Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä

Tänään 4.6 on Puolustusvoimien lippujuhlapäivä ja samalla tulee 148-vuotta Mannerheimin syntymästä. Tämän lippujuhlapäivän muutokset aiheutti minulle pitkän pohdinnan, joka paljastui vasta vuosien päästä. Nykyään onneksi lähes kaikki tieto löytyy netistä, mutta 1980-luvulla jouduin etsimään sotahistoriatietoni kirjastoista ja tietokirjoista.

Minun elinaikana on ollut aina käytäntö, että armeijan upseerit saavat ylennyksensä 4.6 Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä. Ristiriitaa aiheutti monta kertaa, kun luin tietoja 30-luvun tapahtumista ja sen ajan upseereista, että miten heidät oli ylennetty jo toukokuun loppupuolella. En saanut pitkään aikaan siihen mitään järkeä ja se vaivasi minua pitkään. Sitten vasta vuosien päästä tajusin, että ei lippujuhlapäivä ole aina ollut Mannerheimin syntymäpäivänä. Ei tietenkään, koska Mannerheimin arvostus nousi vasta talvisodan jälkeen.

Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä lippujuhlapäivä oli 16.5, joka oli sisällissodan loppumispäivä. Siitä siis johtui, että 20-30-luvulla upseerit oli ylennetty jo toukokuussa. Talvisodan jälkeen ei enää haluttu juhlia tuota sisällissodan valkoisten voitonpäivää, koska kansa oli jo yhtenäistynyt rankassa talvisodassa. Muutamana vuonna juhlittiin vainajienpäivää 19.5 ja vasta 1943, kun Mannerheim täytti 75-vuotta hänen syntymäpäivänsä otettiin puolustusvoimien juhlapäiväksi. Tapa vakiintui pysyväksi vasta Mannerheimin kuoleman jälkeen 1952. Esimerkiksi valvontakomision aikoina 1944-46 ei puolustusvoimat juhlineet ollenkaan.

Tämä juttu ei varmaan kiinnosta yhtikäs ketään, mutta minulle tämä mysteeri aiheutti niin monta vuotta päänvaivaa, että haluan siitä kertoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti