lauantai 6. kesäkuuta 2015

Kauneushoitola avataan aamuisin kello kymmenen

Nyt on se aika vuodesta jolloin kauneushoitoloilla on kiireintä. Yleensä meillä on hyvin tasainen työn tahti, koska suurin osa asiakkaista käy säännöllisesti 4-8 viikon välein. Näin keväällä kuitenkin tulee eniten uusia asiakkaita ja jouluiset lahjakorttihoidot yleensä lunastetaa näin alkukesästä. Emme valitettavasti pysty järjestämään hoitoaikaa tänään, heti, nyt.

Uusille asiakkaille on yleensä hämmästyksen aihe, että meidän hoitoajat ovat varattu joskus viikoiksi eteenpäin. Itselläni on pari vapaata aikaa kesäkuulla, mutta suosituimmat ajat menee heinäkuulle. Marilta löytyy kesäkuun loppupuolella vapaita aikoja. Tämä yleensä aiheuttaa sen, että asiakkaat mieluusti neuvoisivat miten yritystä ja ajanvarauksia pitää hoitaa. Yleinen mielipide on, että silloin, kun yrittäjällä on työtä sitä pitää ahneesti tehdä ja vähentää jopa yöunia. Eniten meillä herättää närkästystä se, että aloitamme vasta kello kymmenen.

Kokemukseni mukaan yrittäjä, joka on aina työssä sahaa omaa oksaansa. Kukaan ei kauaa pysty tekemään ympäripyöreitä päiviä seitsemän päivää viikossa ja ilman lomia. Näitä tapauksia olen aivan tarpeeksi nähnyt ja siihen tulee aina huono loppu. Työn laatu kärsii enää yritystä ei jaksa kehittää ja ideat loppuu. Asiakaspalvelun taso heikkenee, koska väsyneenä alkaa pinna palaa herkemmin. Yleensä fysiikka pettää muutamassa vuodessa ja yritys kaatuu yrittäjän sairastaessa. Tätä tilannetta pyrin välttämään kaikin keinoin. Itsekkään en kahdeksan tunnin työpäiviin pääse, tai monen viikon kesälomiin. Enkä kyllä tunne yhtään yrittäjää, joka selviytyisi kahdeksan tunnin työpäivällä. Sen olen jo alunperinkin tiennyt enkä sitä valita, koska se on ammatinvalinta kysymys.

Teoriassa meidän kauneushoitola on auki kello 10-17, mutta käytännössä lopetan työt kello 19-21.30. Ainoastaan muutaman kerran vuodessa lähden kello 17. Mari on minulla työntekijänä ja hänen työpäivää säätelee työaikalaki. Työviikko pitäisi olla 37 tuntia eli sen mukaan Marin työaika on tuo 10-17. Mari kuitenkin joustaa tuosta illasta useamman kerran viikossa, joten hänelle tulee jatkuvasti ylityötunteja. Me emme siis mitenkään pystytä aloittamaan ennen kymmentä, koska ilta-ajoilla on niin suuri kysyntä. Itse hoidan kaikki "juoksevat asiat" aamuisin kello 9-10 välillä, koska yrittäjänä teen paljon muutakin, kuin kosmetologin työtä.  Sitten, jos alamme yhden asiakkaan kohdalla lipsumaan, niin meidän pitää joustaa kaikkien kohdalla ja tuo yksi aamun tunti voi koitua kynnyskysymykseksi jaksamisen kannalta.

Itse pidän tiukasti kiinni siitä, että minulla on muutakin elämää, kuin työ. Enkä missään tapauksessa rasita Maria liian raskailla työpäivillä. Mari itse päättää työpäivistään minun niihin puuttumatta. Siitä olen todella iloinen, että Mari jaksaa käydä aamujumpalla ja tulee yhtenä päivänä yhteentoista työhön. Itselleni omat harrastukset ovat todella tärkeitä ja ne pitää minun idearikkautta yllä. Jaksamiseni kannalta on sotahistoria, kirjat, taide, teatteri ja matkailu todella tärkeitä elämän tukipylväitä. Jokaisen yrittäjän pitäisi ajatella sitäkin, että jos vaikka sairastuu vakavasti ja joutuu luopumaan yrityksestä pitää olla muutakin elämässä, kuin työ. Eläkkeellehän jokainen jää joskus, jos elonpäiviä riittää ja silloinkin pitää olla mielekästä tekemistä.

Tässä siis pitkä lista perusteluja miksi liike avataan vasta kello kymmenen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti