lauantai 20. kesäkuuta 2015

Käytä aurinkosuojatuotteita oikein

Luin Rantapallon nettisivuilta ihmisten kokemuksista auringon polttamasta ihosta. Ensiksi kauhistuin sitä miten moni kertoi nukkuneensa aurinkotuolissa ja palaneensa sen takia. Tietysti rannalla auringon lämmössä helposti nukahtaakin, mutta parin tunnin tirsat suorassa auringonpaisteessa aiheuttaa kyllä lääkärireissun.

Moni kertoi käyttäneensä lapsille tarkoitettua aurinkosuojaa, koska piti sitä sopivimpana herkälle iholle. Se ei kuitenkaan välttämättä ole näin. Yleensä lastenaurinkotuotteet sisältävät vain mekaanisen suojan eli titaani-tai sinkkioksidin. Kemiallista suojaa niissä ei ole, koska se voi imeytyä helpommin lapsen elimistöön, kuin aikuisten. Toisaalta en pidä tätä mitenkään varmana paremmuutena, koska niissä usein on hajusteita, väriaineita ja mineraalirasvoja. Aikuisen iholla nämä pelkän mekaanisen suojan sisältävät voiteet saattavat rasvoittaa ja tukkia ihoa. Ne ovat myös paksumpia ja huonommin levittyviä, kuin aikuisille tarkoitetut voiteet. Dermalogican aurinkosuojavoiteissa ei ole mineraalirasvoja, hajusteita eikä väriaineita ja ne ovat erittäin hyvin levittyviä. Kannattaa myös muistaa, että amerikkalaisina tuotteina ne ovat lääkeaineisiin rinnastettavia ja käyneet läpi tiukimmat tutkimukset, kuin mikään muu Suomessa myytävä aurinkotuote. Jos itse joutuisin valitsemaan parivuotiaalle aurinkosuojaa en uskaltaisi käyttää muuta, kuin Dermalogican voiteita.

Suurin virhe aurinkosuojavoiteiden käytössä on se, että niitä laitetaan liian vähän. Ihotautilääkärit suosittelevat, että keskikoinen aikuinen käyttäisi snapsilasin verran voidetta koko vartalolle. Näin saadaan varmasti se suojaavuus, kuin valmistaja on luvannut. Näin paljon varmaan harvempi käyttää, mutta tämä olisi suositus. Uskoisin, että aika moni käyttää pienen sipaisun, koska voiteen imeytyminen vie sen verran kauan. Miehet varsinkin ei jaksa odotella voiteen imeytymistä. Itsekkään en aina muista levittää suojaa näin paljon. Nyt, jos kaikki lukijat ja minä yritämme tuplata aurinkovoiteen määrän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti