maanantai 22. kesäkuuta 2015

Keski-ikäisellä naisella on helposti turvotusta

Turvotus on yksi epämielyttävä asia mikä tulee ikääntymisen myötä. Estrogeenin väheneminen ja aineenvaihdunnan hidastuminen aiheuttaa nesteen kerääntymistä kudoksiin. Syy on suurelta osin hormonaalinen, joten se on naisilla paljon tyypillisempää, kuin miehillä. Tilanne on vaihdevuosien alkaessa hiukan samanlainen, kuin raskaana olessa. Jos naisella on ollut raskausaikana paljon turvotusta yleensä sama tapahtuu myös vanhetessa.

Helpoiten turvotuksen huomaa silmien ympärillä, jaloissa ja sormissa. Ensimmäiseksi yleensä alkaa vaivata jalat, koska iltaisin ei tahdo samat kengät mahtua jalkaan mitkä aamulla oli sopivat. Myös sormukset alkavat kiristää päivän mittaan. Lentomatkat ja muut pitkät istumiset ovat pahimpia. Nesteen kertyminen tuo ylipainoa ja yleensä laihdutettaessa ensin lähtee 2-5 kg pelkkää nestettä. Kasvojen alueella turvotus nopeuttaa ihon rypistymistä. Ensin iho venyy turvotuksen lisääntyessä ja sitten taas rypistyy kasaan, kun turvotus vähenee. Tätä, kun tapahtuu satoja kertoja iho alkaa veltostua ja venyä. Monelle tulee silmien alle hyvinkin voimakkaat silmäpussit ja se riippuu usein kasvojen mallista miten voimakkaat ne ovat. Myös yläluomi saattaa turvota ja veltostua ja alkaa valumaan liikaa silmän päälle. Jo veltostuneita silmänympäryksiä ei pysty poistamaan pelkillä kosmeettisilla aineilla. Niitä voi kuitenkin ennalta ehkäistä se ilman muuta kannattaa tehdä. Viimeistään kolmikymppisenä kannattaa ostaa laadukas silmänympärysvoide. Dermalogicalla paras yhdistelmä turvotukseen on Age Reversal Eye Complex (78€) yöksi ja Total Eye Care sk 15 (60€) päiväksi.

Paras konsti hoitaa turvotusta on runsas juominen. Tätä ihmiset ei oikein tahdo ymmärtää, että mitä enemmän juot sitä enemmän nestettä poistuu. Tässä tapauksessa juominen on tarpeellista, mutta ihonhoitoon se ei vaikuta. Suosittelisin 1,5-2,5 litraa vettä vuorokaudessa. Liika vesi voi myös turvottaa eli pitää löytää kultainen keskitie. Turvotusta aiheuttaa myös suola, rasvainen ruoka, mausteet ja liian vähäinen liikunta ja tietysti alkoholi. Keski-ikäinen nainen joutuu muutenkin tarkistamaan ruokavalionsa, koska ylipainoa tulee hyvin helposti. Mitään nesteenpoistolääkkeitä en suosittele ottamaan ominpäin. Tiedän monia jotka napsii mummonsa tai vanhempiensa nesteenpoistolääkkeitä laihtuakseen, mutta se on todella tyhmää. Elimistöstä lähtee niiden mukana monia välttämättömiäkin aineita. Myöskään peräpukamavoiteet eivät ole mikään silmäpussien hoitomenetelmä, koska niistä ohut silmänympärysiho harvoin selviää ilman ihottumaa, tai silmätulehdusta. Pitäisi olla kyllä sanomattakin selvä ettei peräpukamavoidetta ole tarkoitettu silmäpusseihin.

Suosittelen konsultoimaan plastiikkakirurgia, jos silmäpussit vaivaa liikaa. Heiltä voi ihan käydä kysymässä neuvoa mitä pitäisi tehdä ja mitä se maksaa. Jos silmäluomi hiukankin painaa silmämunaa suosittelen leikkausta, koska itse silmä voi siitä vaurioitua. Hämeenlinnassa suosittelen Mehiläisessä Terhi Järvistä. 

4 kommenttia:

 1. Ymmärsinkö tämän nyt oikein, että joku on käyttänyt peräpukamavoidetta silmien ympärille. Scheroproctiako pitäisi vedellä, niin ei tarvitse kirurgia!?
  Aila S

  VastaaPoista
 2. Kyllä, joku on näin tehnyt. Ei, niin ei kannata tehdä.

  VastaaPoista
 3. Älä missään tapauksessa käytä ihoosi mitään peräpukamarasvaa. Työkaverini oli yrittänyt joulun jälkeen poistaa sillä konstilla loman aikana tulleet silmäpussit ja tuli lääkärireissu.
  Muutaman päivän käytöstä silmät muurautui umpeen ja iho lähti levyinä useita viikkoja. Vielä nytkin silmäluomet on ihan eriväriset, kun muu iho. Lääkäri oli ollut tosi vihainen, kun kuuli ihottuman syyn.

  M.L

  VastaaPoista
 4. Tässä on varmaan tyypillisin tulos mitä peräpukama voiteella saadaan aikaan. En ymmärrä miten joku on edes sellaista keksinyt. Yhtä hyvin voisi vetäistä icepoweria ja ihmetellä siitten, kun silmät turpoaa umpeen. Teoriassa icepower toimisi, mutta käytännössä se on katastrofi.

  Pahan ihottuman jälkeen iholle tulee helposti ensimmäisenä kesänä pigmenttiläiskät ja näin on varmaankin kyseiselle henkilölle käynyt.

  Inkeri

  VastaaPoista