maanantai 8. kesäkuuta 2015

Retoriikkaa ja vähän muutakin

Minulla oli vähän erilainen loppuviikko, kuin yleensä, koska en ollut perjantaina työssä. Hämeenlinnassa Verkkatehtaalla olo perinteinen Retoriikan Kesäkouluseminaari jo neljättä kertaa. Tapahtuma oli ihan huippuhyvä vielä parempi, kuin mikään aikasemmista. Kiitos siitä järjestäjille Antti Mustakalliolle ja Katleena Kortesuolle.

TV-toimittaja Susanne Päivärinta avasi seminaarin ja oli kiva kuulla häneltä itseltään miten toimittaja valmistautuu suoraanlähetykseen. Hänen esityksessään myös ruodittiin aika tarkkaan mikä meni pieleen ministeri Heidi Hautalan kriisiviestinnässä, kun hän joutui eroamaan kuittijupakan takia. Se oli oikein hyvä esimerkki siitä miten oikeanlaisella viestinnällä olisi voitu pelastaa Hautala potkuilta. Seuraava puhuja oli Marko Forss eli Fobba ja hänethän tunnetaan nettipoliisina. Aiheena oli asiakaspalvelun oikeudet ja velvollisuudet somessa. Oli ihan hyvä käydä läpi mitä Suomen sananvapauslaki hyväksyy ja mitä ei.

Minulle päivän kohokohta oli Jussi Lähde ja Markus Leikola. Kuuntelen aina viikonloppuisin YLE-Areenalta heidän perjantaisin tulevan politiikkaohjelman Lähde ja Leikola. Oli jännää nähdä heidät livenä tekemässä samaa, mitä yleensä olen kuunnellut radiossa. Heillä oli haastateltavana turvallisuuspolitiikan huippuasiantuntija Pauli Järvenpää. Se täytyy myöntää, että tuo ohjelma on hauskempi, kun kuuntelen sitä radiosta. Ehkä silloin keskityn tarkemmin puheeseen ja nyt mielenkiinto hajautui myös katsomiseen. Siitä olen valuuttunut, että Leikola ja Lähde ovat Suomen parhaita verbaalivirtuooseja. Suomalaisista luennoitsijoista oli viimeisenä Lilly Korpiola ja hänestä minulla ei ollut mitään etukäteistietoa. Hän olikin sen verran karismaattinen persoona, että viehätyin heti hänen ajatuksistaan. Hän on kirjoittanut muutamia tietokirjoja ja yksi on Arabikevät, joka minun on pakko kaivaa esiin.

Kansainväliset luennoitsijat olivat aivan huippuluokkaa ja ihmettelen miten heidät oli saatu Suomeen tulemaan. Richard Mullender on Scotland Yardin panttivankineuvottelijoiden kouluttaja, mutta valitettavasti kielitaitoni ei riittänyt aivan kaiken ymmärtämiseen. Hän oli viennyt perinteisen kuuntelemisen taidon pitemmälle ja neuvoi tekemään koko ajan johtopäätöksiä siitä mitä toisen osapuolen kuulee sanovan. Se oli hyvin mielenkiintoista miten paljon ammattilainen voi toisesta selvittää, vaan lyhyidenkin lauseiden perusteella. Toinen brittiluennoitsija oli Philip Collins joka on kirjoittanut esimerkiksi pääministeri Tony Blairin puheet. Hänkin on oman alansa huippu ja suomalaisilla politiikoilla olisi paljon oppimista häneltä.

Joku voisi ajatella mitä kauneushoitolayrittäjä tekee tuollaisessa seminaarissa enhän minä ole mikään puheenpitäjä. Olen kuitenkin pitkän työurani aikana oppinut, että viestintä ja puhetaidot ovat hyvän asiakaspalvelun ja markkinoinnin perusta. Ellen pysty sanallisesti kertomaan mitä vaikutuksia kasvohoidolla on harva sitä viitsisi tulla kokeilemaan. Sosiaalisen median aikakautena viestintä on noussut etusijalle markkinoinnissa ja pienyrittäjien on pakko se oppia. Ellei opita, niin tulee joku osaaja, joka vie asiakkaat. Pienyrittäjyyden maailma on suuressa murroksessa ja varsinkin minun ikäluokka, joka ei koulussa käyttänyt tietokoneita on uuden oppimisen edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti