sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Vahvat kuorintahapot eivät ole tarkoitettu kotikäyttöön!

Alkuviikosta oli Ilta-sanomissa juttu miehestä, joka oli acnearpiaan varten tilannut netistä TCA-happoa ja joutui sen takia sairaalahoitoon. Olin aivan tyrmistynyt miten joku voi keksiä sellaista tehdä, mutta kun tutkin netistä asiaa se onkin hyvin yleistä.

TCA-happo on erittäin voimakkaasti syövyttävä happo, jonka myynti on EU:n alueella kielletty muille, kuin sairaaloille. Teollisuudessa TCA-happoa käytetään paljonkin, mutta silloin siihen on sekotettuna muita happoja. Suomessa ei ole kovinkaan yleistä tehdä TCA-happokuorintoja ihotautilääkärin, tai plastiikkakirurgin toimesta, koska on muita helpommin kontroloitavia hoitoja. Tällä voimakkaalla hapolla voidaan hoitaa arpia, pigmenttiläiskiä ja laajentuneita huokosia, mutta erittäin harva ihotyyppi kestää tämän kaltaisen hoidon. TCA-happon annetaan vaikuttaa muutaman minuuttin ja se polttaa ja syövyttää päälimmäisen ihokerroksen. Sen jälkeen happo neutralisoidaan. Seuraavien päivien aikana iho kuoriutuu riekaleina pois ja iho on todella pahan näköinen. Toimenpide tehdään Suomessa yleensä talvella pimeään aikaan, koska iho herkistyy auringolle. Muutenkin ihoa pitää kuorinnan jälkeen suojata auringolta erittäin hyvin, koska se on huomattavasti alttiimpi UV-säteilylle ja pigmenttiläiskille. Akuutissa tulehdusvaiheessa olevaa ihoa ei hapolla hoideta, vaan kaikki finnit pitää olla jo parantuneet.


Kävin netissä monilla keskustelupalstoilla ja vasta nyt tajusin, että on aika yleistä tilata nettikaupoista eri vahvuista TCA-happoa ja hoitaa sille itse ihoaan. Se kuulostaa aivan järjettömältä touhulta ja riskit ovat todella suuret. Silmiin osuessa pysyvä viottuminen on varmaa ja pitkässä käytössä altistaa ihonsa auringon aiheuttamalle ihosyövälle totaalisesti. Keskusteluissa verrattiin hapon eri pitoisuuksia ja niiden vaikutuksia. Joku oli tilannut 100% TCA-happoa ja laimentanut sitä kraanavedellä. Samoin he olivat neutralisoineet hapon vaikutukset vedellä, tai miedolla suolaliuoksella. Kemian tietoja heillä ei todellakaan ollut, koska vesi ei välttämättä laimenna, tai neutralisoi happoja. Ilmeisesti tuo henkilö ei ollut saanutkaan ihan oikeaa TCA-happoa, koska sadanprosentinpitoisuudella alkaisivat olla jo kasvoluut näkyvissä.

Mitään järkeä en näissä touhuissa näe enkä pysty ymmärtämään miten ihminen voi itselleen sellaista tehdä. Näistä keskusteluista ymmärsin, että ihmisten tiedossa oli ettei TCA-happoa saa myydä EU-alueella, mutta ei se näköjään ollut heille edes hidaste. Harmittelivat vaan, kun pitää aine tilata muualta. Älkää ihmeessä tehkö tätä virhettä koskaan, että laitatte kasvoillenne jotain ainetta minkä vaikutuksista ette ole täysin varmoja. Kertokaa asiasta myös lapsillenne ja muille läheisillenne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti