sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Mitä iholle tapahtuu ellei sitä hoida

Yksi sitkeä uskomus ihonhoidosta on se ettei ihoon pidä laittaa voiteita, koska iho tottuu niihin eikä pärjää ilman. Tässä uskomuksessa ei ole mitään perää, mutta edelleenkin on paljon ihmisiä jotka noudattavat tätä vanhaa myyttiä. Suomalainen nainen hoitaa ihoaan hyvin vähän verrattuna esimerkiksi Ranskaan, Saksaan tai Ruotsiin. Noin 13% käyttää ihonpuhdistuksessa puhdistusmaitoa ja korkeintaan 15% naisista käy säännöllisesti kasvohoidoissa. Yli puolet suomalaisista naisista ei ole käynnyt koskaan kasvohoidossa.

Ihmisen ihotyypin määrittää perintötekijät ja monet iho-ongelmat johtuu periytyvyydestä, kuten acne, atooppinen ihottuma, tai psoriasis. Suomalaisille ilmasto aiheuttaa kaikista eniten ongelmia ja nopeuttaa ihon ohentumista ja kuivumista. UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää ja nopeuttaa solukuolemaa ja ihon vanhenemista. Tyypillisin suomalaisen ihonhuolto on saippuapesu iltaisin, tai vain vedellä huuhtelu ja mitään kosteusvoiteita ei laiteta. Parikymppisenä iholle muodostuu mustapäitä, finnejä ja talitukkeumia. Ellei niille tehdä mitään ne saa rauhassa kerääntyä ihohuokosiin ja laajentaa ihohuokoset pysyvästi. Nuorella iholla ihosolukko uudistuu vielä nopeasti ja näkyvää hilseilyä ja ihon ohentumista ei vielä synny.

Ihosolukko uudistuu noin 3-4 viikon välein parikymppisellä ja kolmekymppisellä se alka selvästi hidastua. Vähintään kiertokulkuun tulee viikko lisää kymmenessä vuodessa. Kuusikymppisellä iho uudistuu noin 7-9 viikon välein ellei ihoa hoideta millään. Ihosta irtoaa miljoonia kuolleita soluja joka päivä. Ne jäävät paksuna harmaana hilsekerroksena ihon pintaan. Uusien ihosolujen syntyminen hidastuu, kun vanhat kuolleet solut ovat niiden tiellä. Näin uusi elävä solukerros vähenee eli iho ohentuu, mutta paksu hilseilevä kerros lisääntyy. Tämä alkaa näkyä kolmekymppisenä, niin että iho näyttää harmaalta ja pinnasta hilseilee kuollutta ihoa pois. Talvella tuuli ja kuiva sisäilma hioo pois yleensä poskipäiltä tätä hilsekerrosta ja näkyviin tulee ohentunut elävä solukerros. Se on ylensä punakkaa ja pintaverisuonet näkyy helposti ja syntyy couperosaa.

Ihotyypin ollessa rasvainen, tai sekaiho tähän hilseilevän solukerroksen joukkoon valuu vielä ihotalia ja hilseilykerroksesta tulee tahmean kiiltävä. Myös finnit ja mustapäät syntyy helposti. Nelikymppisenä ihossa on jo selvästi kuivuuden aiheuttamaa rypistymistä ja mitä kuivempi ihotyyppi on alun alkaen ollut sitä helpommin kuivuus rypistyttää ihoa. UV-säteily aiheuttaa suojattomalle ohuelle iholle nopeammin solumuutoksia eli aurinkokeratoosia. Rusketus tulee myös epätasaisena ja paksu hilseilykerros tekee siitä harmahtavan. Viisi-kuusikymppisenä iho on veltto, hilseilevä ja harmaan kalpea. Poskipäät ovat ohentuneet ja ne tulee esiin punakoina ja pintaverisuonten verkottamana. Erittäin kuivalle iholle tule atooppisia ihottumia ja punoittavia kuivia läiskiä, joihin tarvitaan lääkärin apua ja kortisonivoidetta.

Ei ole suuri vaiva puhdistaa iho kunnolla hyvällä puhdistusmaidolla ja käyttää ihotyypin mukaisia voiteita. Näen aivan selvästi miten omat yli kahdeksankymppiset asiakkaani näyttävät noin 10-15 vuotta ikäänsä nuoremmilta. Se on myös mielenterveydelle ja itsetunnolle hyväksi, kun peilistä katsoo nuorekas hyvinvoiva nainen.

1 kommentti:

  1. Olipas taas selkeä tietopaketti. Todella kiva, kun perustelet miksi ihoa pitää hoitaa ja niin selvästi, että eikosmetologikin ymmärtää.

    Tuosta eilisessä jutussa löysin omat kokemukseni. Olin vuosikausia käynyt muutaman kuukauden välein ihonpuhdistuksessa ja hoitolan valitsin sen perusteella kenellä sattui olemaan aikaa. Halusin hoidon perjantaiksi, että pystyin parantelemaan runneltua naamaani viikonloppun. Harva kosmetologi suositteli mitään kotihoitotuotteita, tai muita kasvohoitoja.
    Sitten sain lahjakortin Inkerin hoitolaan ja kaikki tehtiin ihan toisin, kuin muualla. Koko ajan selitettiin mitä tapahtuu ja miksi jotain tehdään. Nanolift on ihanan rentouttava ja olen ihan unen rajamailla koko hoidon ajan. Puolenvuoden aikana jatkuvasti kukkiva leuka parani eikä mustapäitäkään enää tule. Meikki pysyy koko päivän eikä naama kiillä. Suosittelen kaikille finnien kanssa taisteleville, että kokeiltaa Inkerin hoitolaa ja Nanolifthoitoa.

    P.K

    VastaaPoista