tiistai 8. syyskuuta 2015

Ulkonäkö luo ensivaikutelman

Kirjoitan nyt sellaisesta asiasta mikä varmasti nostaa tunteita pintaan ja aiheuttaa ärsyyntymistä. Yritän asettaa sanani erittäin tarkkaan, että lukijalle selviäisi tarkoitukseni olla rakentavasti kriittinen. Nyt, kun itse olen viisikymppiä ylittänyt alan omakohtaisesti huomata miten ikärasismi vaikuttaa. Vielä nämä huomiot ovat vähäisiä, mutta osaan jo kuvitella mitä ne ovat kymmenenvuoden päästä.

Työelämä on entistä kovempaa ja työpaikoista on suuri taistelu. Moni firma vähentää vuoden välein henkilökuntaa ja silloin irtisanomiset alkaa vanhemmasta päästä. Olen alkanut miettimään, että tässä iässä ulkonäön merkitys on suurempi, kuin koskaan ennen. Minulla ehkä oli sellainen mielikuva, että vanhemmiten ulkonäkö alkaisi menettämään merkitystään, mutta huomaan olevani täysin väärässä. Pysyäkseen työelämässä yli viisikymppisen naisen pitää näyttää hyvältä ja huolitellulta, tai muuten voi työpaikka lähteä alta. Voisi kuvitella, että ammattitaito ja kokemus olisi työelämässä pääroolissa, mutta myös ulkonäkö voi vaikuttaa arvaamattoman paljon. Jos samaa työpaikkaa hakee lähes kuusikymppinen, jonka koulutus ja kokemus on huippuluokkaa, mutta ulkoisesti hän näyttää väsähtäneeltä seitsemänkymppiseltä ja vastaavalla koulutuksella oleva kokematon kolmekymppinen, joka on huoliteltu ja energinen, niin arvatkaa kumpi valitaan.

Sen voin sanoa, että kaikki omat asiakkaani ovat todella huoliteltuja ja hyvännäköisiä. Tämä ei ole pelkästään minun ansiotani, vaan meidän ovea ei edes aukaise ihminen, joka ei ole yhtään kiinnostunut ulkonäöstään. Näitä naisia on aivan liian paljon ja ehkä Suomessa vielä enemmän, kuin muualla Euroopassa. Yli viisikymppisenä on tehtävä kaikkensa, ettei näytä ainakaan itseään vanhemmalta. Sitä en usko, että olisi tarpeen näyttää paljon oikeaa ikää nuoremmalta ja siihen tarvitaan jo kirurgiaa. Hyvinhoidettu ja positiivisen oloinen pitää olla esimerkiksi asiakaspalvelussa, tai se työ ei oikein onnistu. Kaikki meistä tuntee entisiä koulukavereita, naapureita, tai työkavereita, jotka näyttävät viisitoistavuotta itseään vanhemmalta. Toinen ääripää on se, että yrittää näyttää teinitytöltä minihameessa ja pikkutopissa. Se on ehkä vielä pahempaa, kuin ennen aikainen vanhentuminen.

Tässä on aivan todelliset perustelut sille miksi itseään kannattaa hoitaa ja vaihtaa kesän meikit syysväreihin eikä jämähtää paikalleen. Puhumattakaan siitä miten paljon se virkistää itseä ja läheisiä, kun peilistä katsoo huoliteltu nainen.

2 kommenttia:

  1. Ihan oikeassa olet. Näin se menee. Naisiin kohdistuva ikärasismi on todellisuutta työpaikoilla.

    Päivi

    VastaaPoista
  2. Ikävää, että on pakko myöntää tämän olevan tosiasia. Nyt, kun kuusikymppiä lähestyy koen selvästi, että ulkonäöltäni ja pukeutumiselta vaaditaan enemmän. Yhtään ei sovi näyttää väsyneeltä, tai olla tukka likaisena, kun tehdään johtopäätös etten enää jaksa työtäni tehdä.

    VastaaPoista