torstai 24. syyskuuta 2015

Terveet elämäntavat eivät korvaa muuta ihonhoitoa

Kesäaikaan meillä käy eniten uusia asiakkaita, jotka eivät ehkä tule enää koskaan uudestaan. Moni on kesälomareissulla Hämeenlinnassa, tai ovat vuokranneet kesämökin Hämeenlinnan liepeiltä. Meillähän on myös paljon vakiokesäasiakkaita, jotka tulevat Hämeenlinnaan, vaan kesällä, tai muina loma-aikoina. Moni heistä on käynnyt jo kolmisenkymmentävuotta ja he ovatkin tulleet hyvin tutuiksi. Nykyisin, kun meillä on tuo verkkokauppa he voivat ostaa kosmetiikkansa meiltä läpi vuoden.

Meillähän uusi asiakas täyttää aina asiakaskortin missä on henkilötietojen lisäksi pieni kysymyslista. Sen lisäksi joudun kyselemään uudelta asiakkaalta monia muitakin asioita, että pystyn varmasti valitsemaan parhaan mahdollisen hoidon. Lähes aina uusi asiakas kertoo mielellään terveellisistä elämäntavoistaan. Hyvästä ruokavaliosta, vitamiinipillereistä ja liikuntaharrastuksista. Moni jopa hämääntyy, kun alan kyselemään ihon kotihoidosta. Haluaisin tietää millä uusi asiakas pesee ihonsa kotona, meikkaako hän säännöllisesti ja minkälaisia hoitotuotteita hän käyttää. Vaistoan joskus, että asiakas on jopa pettynyt, kun en anna mitään ravintoneuvontaa.

Tietysti on ihan hyvä asia, että ihminen on terve ja hyvässä kunnossa, mutta se ei ole ihonhoitoa. Se, että juo paljon vettä ja käyttää ruuanvalmistuksessa hyviä kasvisöljyjä ei auta yhtään mitään sisälämmityksen kuivattamalle iholle. Toki moni sairaus näkyy ihossa. On paljon sairauksia joihin kuuluu iho-ogelmat esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt, Sjögrenin syndrooma ja yleensä reumataudit. Olen myös nähnyt, että ihminen voi olla kuolemaisillaan ja iho on aivan hyvässä kunnossa. Minulla on ollut vuosien varrella monia vakioasiakkaita, joiden esimerkiksi syöpä on levinnyt niin ettei ole enää mitään tehtävissä. Salakavalimmat kokemukset ovat olleet niiden asiakkaiden kanssa joita olen hoitanut vuosikausia ja luullut heitä aivan terveeksi, koska ihokin on aivan normaali. Sitten kuulenkin, että he ovat kuolleet muutaman viikon kuluttua hoidosta ja heidän elimistösään on ollut pitkälle levinnyt syöpä. Iho ei siis mitenkään kulje samaan tahtiin ruumiin terveyden kanssa.

Ainoa varma syy ihosyöpään on UV-säteily ja ihosyövät ovat lähes yleisempiä syöpälaatuja. Uudet asiakkaat saattavat kertoa monista liikuntaharrastuksistaan, jotka vielä tukevat terveellisen ravinnon vaikutuksia. Lähes aina kyse on ulkoliikunnasta. Sitten, kun kysyn millaista aurinkosuojaa he käyttävät, niin he sanovat etteivät mitään, koska eivät koskaan ota aurinkoa. Itse näen asian niin ettei ole mitään merkitystä terveellisellä ravinnolla ja hyvällä fyysisellä kunnolla, kun käristää itseään esimerkiksi melontaharrastuksella. Ilman hyvää UV-suojaa se on niin suuri terveysriski, että on aivan turha panostaa terveellisiin elämäntapoihin ja kuvitella elävänsä pitkän terveen elämän ellei suojaa ihoaan kunnolla.

Hyvin moni haluaisi, että kertoisin mikä pilleri pitäisi ottaa ettei iho olisi niin kuiva. Siihen ei mikään pilleri auta, vaan voidepurkki. Suurin osa kuivuudesta syntyy ulkoisista tekijöistä esimerkiksi kuivasta huoneilmasta ja siihen ei ole mitään apua, vaikka pistäisi suustaan alas mitä tahansa. En missään tapauksessa vastusta, tai moiti terveellisiä elämäntapoja ja liikuntaharrastuksia. Tottakai ne ovat ihmiselle hyväksi ja tekevät paremman olotilan. Se pitää kuitenkin selkeästi erottaa ettei niillä ole mitään tekemistä ihon hyvinvoinnin ja kunnon kannalta. Päinvastoin moni liikuntaa harrastava altistaa ihon niin pahasti ihosyövälle, että siitä tulee aivan varmasti ongelmia. Näin kesän jälkeen huomioni kiinnittyy kadulla ihmisiin, jotka ovat kadehdittavan hoikkia ja urheilullisen näköisiä, mutta iho on ryppyinen ruskea rusina. Toivoisin todella, että ihollekin annettaisiin arvoa eikä ainakaan hankita ihosairauksia ehdoin tahdoin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti