perjantai 7. lokakuuta 2016

Haluan olla oikeuden mukainen kauppias

Kesän aikana blogin kommenteissa on noussut esiin yritysten oikeuden mukaisuus ja tasapuolisuus uusille ja pitkäaikaisille asiakkaille. Suorastaan kummallisen paljon eri firmat houkuttelee uusia asiakkaita erilaisilla lahjuksilla ja hintatarjouksilla. Tulee vaikutelma ettei pitkäaikaisilla vakioasiakkailla ole niin väliä kunhan saadaan ovesta sisään uusia asiakkaita. En ollenkaan ymmärrä tätä ajatusmallia. Kyllä hyvinvoiva yritys nojaa pitkäaikaisiin vakioasiakkaisiin eikä satunnaisiin kävijöihin. Ainakin meidän yritys tekee niin.

Olen käytännön tasolla nähnyt menneisyyden lamavuosina mikä apu ja turva nämä vakioasiakkaat ovat. Paha lama oli 90-luvun alussa ja toinen 2008-2010 eikä kumpikaan vaikuttanut meille juurikaan. Taantumaa on puhuttu jo pitkään tämänkin hetken talouselämästä ja Hämeenlinnan keskustan alueen tilanne on lähes katastrofi. Meillä tämä ei onneksi näy ja olenkin sitä mieltä ettei nyt ole lama, vaan talouselämä on kokonaan muuttunut tällaiseksi. En usko, että mitään suurta nousukautta enää tulee. Olemme aina panostaneet siihen, että asiakas tulee vielä toisenkin kerran ja jää meille vakiokävijäksi. Niin sanottuja kertakäyttöasiakkaita meillä ei ole, vaan ihmiset tulee oikeasti hakemaan apua johonkin ongelmaan. Pidän tätä vakioasiakassuhdetta parhaana mahdollisena systeeminä sekä asiakkaalle, että kosmetologille. Meille on helppoa tehdä hoitoja, kun tiedämme jo etukäteen mitä pitää tehdä. Asiakkaalle se on helppoa, koska hänen ei itse tarvitse suunnitella mitä tarvitsee, vaan hän saa automaattisesti parhaan hoidon. Myös kaikki ihomuutokset ja ihon eri ongelmat tulee seurattua tarkkaan.

Mitään tarjouksia en koskaan voisi antaa uusille asiakkaille ilman ettei muut saa samaa. Hoitojen hinnoista meillä ei koskaan ole alennuksia, koska ne on jo valmiiksi hinnoiteltu mahdollisimman alas. Olisi myös todella epäoikeuden mukaista antaa uudelle kävijälle alennus mitä muut ei saisi. Eikä me voidakaan houkutella asiakkaita tarjoushoidoilla, koska milloin me niitä tehtäisiin ja kuka niitä saisi. Sittenhän olisi oikeuden mukaisinta alentaa kaikkien hoitohintoja johon taas emme millään pysty. Näiden Tähtitarjoustuotteiden kanssa pyrin olemaan mahdollisimman rehellinen. Me saamme yleensä perjantaina noin kello 15-16 tietää mitä maanantaina on tarjouksessa eli minulla on viikonloppu aikaa työstää se. Jos jostain syystä tieto tulee aiemmin, niin kyllä tuon alennuksen saa jo perjantaina, jos asiakas on kyseistä tuotetta ostamassa. Tai jos Tähtitarjous on jo ohitse asiakas tulee seuraavan viikon maanantaina, niin annamme alennuksen, jos tuotteita on yhtään jäljellä.

Suunnitellessani Tähtitarjouksia pyrin saamaan juuri niitä tuotteita joista vakioasiakkaat hyötyy eniten. Myös näitä "lahjuspakkauksia" pyrin hankkimaan sen mukaan, että esimerkiksi uutuustuotteita pääsee niiden kautta kokeilemaan. Sanomme myös aina suoraan, jos joku tuote ei asiakkaalle käy. Minun ja Marin työmoraali ja rehellisyys ei ikinä antaisi periksi myydä asiakkaille tuotteita myymisen ilosta eikä todelliseen tarpeeseen.

Alkukesästä sattui tapaus mikä konkreettisesti osoitti vakioasiakkuuden hyvät puolet. Eräällä asiakkaalla, jota olen hoitanut kolmekymmentävuotta oli pieni ihorikkoutuma silmäkulmassa. Kysyin siitä ehkä maaliskuulla onko siihen joku sattunut eikä kuulemma ollut. Läiskä oli siinä vielä huhtikuun hoidossakin, mutta asiakas ei itse oikein nähnyt silmäkulmassa mitään erityistä. Sitten toukokuussa sanoin, että nyt on mentävä lääkäriin, koska läiskä ei parane. Hän oli hiukan epävarma onko niin pikkujutusta aihetta mennä lääkäriin. Hänen kotiväki ja ystävät oli sanoneet ettei siinä mitään ole ja lääkärikäynti olisi ihan turha. Asiakas itse ajatteli etten olisi häntä lääkäriin neuvonut ellen olisi varma asiasta, koska hän luotti ammattitaitooni vuosien kokemuksesta. Ihosyöpähän tuo pikkusormenpään kokoinen läiskä olikin ja se leikattiin heti ja siitä tuli useampikin lääkärireissu. Hän sai sairaalan lääkäriltä ohjeet, että kosmetologin pitää joka kerta tarkistaa onko läiskä leikkauksen jälkeen alkanut kasvaa. Tottakai olisin sen tehnyt ilman lääkärin ohjeitakin. Tässä tapauksessa oli ihan pienestä kiinni ettei asiakas antanut läiskän kasvaa rauhassa, koska hän itse eikä läheiset nähneet siinä mitään kummallista. Uskon, että jos olisin ollut aivan vieras kosmetologi minun sanaani ei olisi uskottu. Nyt, kun neuvoin ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneenvuoteen asiakasta menemään lääkäriin neuvolla oli paljon suurempi vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti