perjantai 28. lokakuuta 2016

Mielialalääkkeet ja iho

Yleisellä tasolla voin sanoa, että nykyiset mielialalääkkeet eivät vaikuta ihoon juuri ollenkaan. Yksittäisiä tapauksia löytyy kuitenkin aina sekä ihon reagointia, joka on lääketieteellisesti pikkujuttu, mutta asianomaiselle kiusallista. Me Marin kanssa varmaan tarkkailemme asiakkaidemme ihoa tavanomaista tiiviimmin, kun lähes kaikki asiakkaat ovat vakiokävijöitä ja huomaamme muutoksen heti. Vieraalta ihmiseltä ei muutoksia voi huomata.

Muutama viikko sitten sattui tapaus josta olisin tehnyt vääriä johtopäätöksiä ellen olisi tiennyt koko tilannetta. Kyseessä on hyvä ystäväni, joka tietää, että kirjoitan tapahtuneesta blogissani. Hänenkin mielestä on hyvä, että muutkin voivat oppia tapahtuneesta. Tunnen asiakkaan myös työelämän ulkopuolelta ja olen tehnyt hänelle kasvohoitoja 90-luvulta asti. Hän on ikäiseni ja ihotyyppi on harvinaisen normaali ja hyvin hoidettu. Hänen ihonsa ei ole juurikaan iän myötä kuivunut ja hän ei reagoi ihollaan juuri koskaan. Iho ei punoita eikä herkkyys, tai ihottumat vaivaa häntä. Viimeksi, kun hän tuli hoitoon tiesin hänen aloittaneen mielialalääkityksen edellispäivänä. Olimme puhuneet siitä puhelimessa aamulla, kun hän oli ottanut toisen pillerin. Hän oli jo muutama vuosi sitten käyttänyt mielialalääkettä, mutta eri merkkistä. Silloin ei tullut mitään sivuvaikutuksia.

Aloitin kasvohoidon ihan, niin kuin ennenkin, mutta laitoin heti merkille hänen olevan punoittavan kuumissaan. Hän myös valitteli huonovointisuutta ja kuumottelevaa oloa. Vartin päästä aloituksesta iho oli aivan kirjavan punakka ja aineet tuntuivat voimakkaammilta, kuin ennen. Jos kyse olisi ollut uudesta asiakkaasta olisin epäillyt herkkyysreaktiota, jota ei ole koskaan vielä Dermalogican tuotteista tullut. Päätin tehdä lyhyemmän hoidon ja käyttää hyvin rauhoittavat tuotteet. Ystäväni sanoi olevansa sen verran pahoinvoiva ettei halunnut olla pitkällään pitkään. Hän myös muisti, että jo edellispäivänä ensimmäisen pillerin jälkeen hän oli tuntenut kuumotusta ihossaan. Tein hoidon pikaisesti loppuun ja päädyimme yhdessä siihen, että erityinen reaktio tuli tuon mielialalääkkeen vaikutuksesta. Ellen olisi lääkkeestä tiennyt olisin tehnyt aivan vääriä johtopäätöksiä. Tosin olisin kyllä vakioasiakkaan kohdalla alkanut kyselemään muistakin elämänmuutoksista ja uusista lääkkeistä.

Jos minulta olisi etukäteen kysytty voiko tällaista reaktiota tapahtua olisin pitänyt sitä lähes mahdottomana varsinkin, kun lääkitys oli niin aloitusvaiheessa ja tiedän ystäväni kestävän ihon. Nyt lääkkeen aloituksesta on kulunut kaksi kuukautta ja alkuvaiheen ihotuntemukset eivät ole toistuneet. Luulen, että ilman tuota kasvohoitoa asia ei olisi tullut edes ilmi. Ystäväni kertoi punoituksen, kuumotuksen ja kihelmöinnin kestäneen viikon verran aamupäivisin lääkkeen oton jälkeen. Ilman tuota minun näkemää reaktiota hän olisi tuskin kiinnittänyt huomiota ihoonsa. Mielessä oli niin monia asioita ettei iholla ollut väliä. Tämä oli minulle hyvä oppi, että osaan olla valppaana enkä tee mitään standardityötä. Joka kerta pitää tarkistaa ihon sen hetkinen tilanne, vaikka olisi kuinka monta kertaa hoitanut samaa asiakasta.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi10:42

    Hieno esimerkki vakioasiakkuuden hyödyistä. Itselläni on ollut tuon kaltainen ihotuntemus kaksi kertaa, kun olen aloittanut cymbaltalääkityksen. Cymbalta tunnetan kai eniten masennuslääkkeenä, mutta minulla se on ollut fibromylgian hoitoon. Kummallakin kerta, kun aloitin lääkkeen jo ensimmäisestä napista iho lehahti punaiseksi ja kirveleväksi. Parin viikon ajan kaikki laittamani kosmetiikka kirveli ja ärsytti, vaikka ne olivat aikaisemmin sopineet hyvin.
    Lääkäri oli ensimmäisellä kerralla sitä mieltä, että kyse oli meikkivoiteen aiheuttamasta allergiasta. Hän oli vanhempi mieslääkäri ja hänen mielestään oireeni ei liity mitenkään cymbaltaan. On kiva kuulla, että muillakin on näitä kokemuksia. Helposti alkaa itse miettimään kuvittelevansa kaikkea, kun lääkärikin tyrmää kokemuksen. Onko muilla tullut näitä iho-ongelmia? Mietin, että ehkä tarvitsisin taas uuden lääkekuurin, mutta olen sitä lykännyt juuri tuon ihotuntemuksen takia. Toimisikohan joku muu masennuslääke fibromyalgian ilman ihon kirvelyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi11:22

      Kiinnostuksesta tsekkasin Cymbaltan sivuvaikutukset. Sen varsin yleisissä sivuvaikutuksissahan (1-10:llä 100:sta) mainitaan iho-oireita: tunnottomuus, pistely, kihelmöinti, kasvojen kuumotus, kutiseva ihottuma.

      Olen joutunut viime aikoina enemmän lääkäreiden ja myös farmaseuttien kanssa tekemisiin. Olen todennut, että on asioita, joissa kannattaa luottaa (vain) itseensä ja pitää päänsä.

      Sinulla on ollut selvä yhteys "ensimmäisen napin" ja ihon lehhjduksen välillä. Miksi tuttu meikkivoide aiheuttaisi reaktion juuri samaan aikaan lääkkeen aloittamisen kanssa?

      Lääkäreitä eivät välttämättä jaksa kiinnostaa potilaan kokemukset asiassa, jonka he kokevat merkityksettömäksi terveydentilan kannalta. He voivat sanoa lonkalta ihan mitä sattuu mitättöminä pitämissään asioissa.

      Leena

      Poista
  2. Anonyymi22:40

    Yhdyn edelliseen kommenttiin. Lääkärit eivät noteeraa potilaan kokemuksia miksikään ellei ne ole kuolemaksi. Cymbalta on sopinut minulle enkä ole kokenut mitään iho-oreita. Aluksi olo oli niin huono ja yökkäävä, että meinasin jo lopettaa koko lääkkeen. En yhtään epäile etteikö joku voisi siitä ihottumaakin saada.

    VastaaPoista