keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Neuvoja aloittavalle yrittäjälle

Nyt hujahti muutama päivä, niin etten ehtinyt edes tätä blogia kirjoittamaan. Se on erittäin harvinaista , koska kirjoittaminen on minulle niin tärkeää ja yleensä minulla on myös varastossa juttuja, joita voi julkaista ajastuksella. Moni asiakas jo ehti kysellä mitä oikein teen, kun juttuja ei tule. Tuntui ihan kivalta, että useampi asiakas kertoi lukevansa blogini päivittäin.

Syynä kirjoittamattomuuteen oli yksinkertaisesti väärin suunniteltu työaikataulu. Viime viikko oli syyslomaviikko ja perinteisesti olen viikon yksin työssä. Viikko on myös syksym kiireisimpiä, koska moni lomalla olija kyselee viime hetken aikoja. En mielelläni jätä asiakasta pulaan ja yritän kaikin tavoin venyä jotta hoitoaika löytyisi. En ikipäivänä tekisi Marille niin tiukkaa aikataulua, kun teen itselleni. Olinkin joka päivä kotona vasta kello yhdeksän jälkeen ja olin vielä samalle viikolle luvannut lehtijutun ja työstää esitelmää. Joten en enää mitenkään ehtinyt tekemään blogijuttuja. Tämä oli minulle erittäin hyvä opetus siitä, että iän myötä venymiskykyni vähenee ja itseltään ei pidä vaatia liikoja.

Tämä oli aivan konkreettinen oppi yrittäjyysesitelmääni varten. Maa-kotitalousnaisilla on maan laajuinen infokierros Suomen Yrittäjänaisten kanssa miten yrittäjäksi lähdetään. Hämeenlinnan alueella se on 22.11 klo 18.00 Tiirinkosken tehtaalla. Laitan kutsun vielä tähän blogiin, kunhan se on valmis. Lupauduin puhujaksi tähän oman alueen tilaisuuteen ja siksi olenkin jo mielessäni listannut asioita mitä yrittäjän tulisi tietää ja osata. Siitä on muutama vuosi, kun viimeksi olen kertonut omia kokemuksiani yrittäjäksi alkaville. Jotenkin eniten nousee mieleen, että yritäjäksi lähteminen on vaikeutunut entisestään ja se on aina vaan entistä suurempi riski. Nykypäivän alkavalla yrittäjällä ei ole mitään tekemistä omien kokemusteni kanssa. Aloitin yritykseni vuonna 1980 ja silloin presidenttinä oli Kekkonen ja kylmä sota Neuvostoliiton ja Nato maiden kesken oli arkinen tosiasia. Tämä poliittinen asetelma loi ihan oman ilmapiirin, joka on pala Suomen historiaa. Omia kokemuksiani en siis voi käyttää esitelmään.

Valitettavasti ensimmäisenä nousee mieleen, vaan pitkä lista asioista jotka ovat negatiivisia asioita yrittäjyydestä. Näinhän se ei kuitenkaan ole, koska kukaan ei ryhtyisi yrittäjäksi, jos kaikki olisi vaan negatiivista. Monelle voi olla yllätys miten paljon yrittäjänä joutuu tekemään työtä eikä ole juurikaan loma-tai sairauslomamahdollisuuksia. En ole koskaan kuullut yrittäjästä, joka selviytyy kahdeksan tunnin työpäivällä ja pystyy pitämään viiden viikon kesäloman. Tavallinen mikroyrittäjä ei siihen pysty. Yrittäjän pitää olla myös hyvin terve ja stressin sietokyky vahva. Harvoin olen kuullut yrittäjästä, joka on sairauslomalla ilman, että olisi jo sairaalakunnossa.

Huolimatta näistä negatiivisista asioista yrittäjyys on elämän tapa joka on erittäin kiehtova ja sopii joillekin täydellisesti. Itse en voisi kuvitellakaan muuta työtä, kuin yrittäjyyttä. Tosin suurin osa yrittäjistä on yrittäjien lapsia, tai läheisiä. Silloin, kun on elänyt yrittäjäperheessä on paljon helpompaa ymmärtää tuota elämän tapaa. Ellei puoliso, tai ystävät ole olleet aikaisemmin tekemisissä yrittäjyyden kanssa siitä tulee aivan varmasti perheongelmia. Onneksi nykyisin on mahdollisuus saada neuvontapalveluja ja on tämän tyyppisiä esittelyinfoja mitä ei 80-luvulla ollut. Toisaalta taas ihmisille etsitään työpaikkaa niin väkisin, että yrittäjyyttäkin tarjotaan, vaikka kaikki tosi asiat puhuu sitä vastaa. Kerron jälkikäteen millainen infoilta on ollut ja mitä oppeja siitä tuli minulle ja muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti