sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Hormonit ja pigmenttiläiskät

Meillä on vakioasiakkaina lukuisia naisia jotka ovat joko raskaana, tai imettävät. Raskaus ja siihen liittyvät hormonimuutokset ovat tyypillinen syy pigmenttiläiskien eli maksaläiskien syntyyn ja näin keväällä ongelma huomataan. Myös hormoniehkäisy ja vaihdevuosivaivojen hormonihoito voi aiheuttaa auringon kanssa yhdessä pigmenttiläiskiä.

Pigmenttiläiskät syntyvät yleensä keväällä

Etsin tietoa hormoniehkäisystä tätä juttua varten ja oli kiva huomata, että vihdoinkin lääkärit myöntävät hormonikierukan aiheuttavan pigmenttiläiskiä. Näin tämän käytännössä heti, kun hormonikierukat tuli käyttöön parikymmentävuotta sitten. Ensimmäisen kymmenenvuotta gynekologit kiistivät tämän ja eivät myöntäneet ongelmaa. Nykyisin nuoremmat gynekologit jopa neuvovat potilasta käyttämään korkeaa suojakerrointa, jos alkaa näyttämään siltä, että tummia läiskiä syntyy. Tämä ei tietysti tapahdu kaikille, mutta on mielestäni todella yleistä. Lähes aina pigmenttiläiskien syntyyn liittyy jokin hormonitoiminnan muutos. Raskausaikana hyvinkin pieni määrä aurinkoa voi laukaista pigmentin kasautumisen. Kysymys voi olla ihan vaan tunnin kävelylenkistä keskipäivän auringossa muutamana päivänä. Kevätaurinko on pahin, koska se paistaa matalammalta, niin se osuu eniten kasvoihin. Iho on myös täysin vailla omaa suojamekanismia, koska edellisen kesän rusketus on kokonaan häipynyt. 

Paras hoito pigmenttiläiskiin on ennaltaehkäisy

Jo syntyneitä pigmenttiläiskiä on hidas ja vaikea poistaa. Kasvohoidoilla niitä pystyy vaalentamaan
 hyvin vähän eikä lääkäreidenkään menetelmät ole kovin tehokkaita. Siksi ennalta ehkäisyyn kannattaa paneutua kunnolla. Uv-säteilyn voimakkuus on selvästi vahvistunut viimeisenä parinakymmenenävuotena ja pelkkä suojas ei riitä, vaan pigmenttiä hajoittavia tuotteita kannattaa käyttää saman aikaisesti. Dermalogican PowerBright hoitolinja on markkinoiden tehokkain, helpoin ja turvallisin pigmenttiläiskien hoitomenetelmä. Pure Light sk 50 (114€) on ohut kosteuttava päivävoide viidenkympin aurinkosuojalla. C-12 Serum (162€) on tehotippa mitä käytetään aamuin illoin. Se hajoittaa tehokkaasti jo syntynyttä pigmenttikasautumaa ja tasoittaa ja heleyttää ihonväriä. Pure Night (133€) yövoide kosteuttaa ja hoitaa ihoa ja myös vähentää pigmentin kasautumista. Nämä PowerBright tuotteet sopii kaikille ihotyypeille ja kaiken ikäisille. Tuotteet riittää noin 8-12 viikon käyttöön ja päivää kohti niiden hinnaksi tulee 4-5€ eli vähemmän, kuin tupakka askin hinta.

Civatten poikiloderma

Civatten poikiloderma eli ihokirjotauti on aika yleinen, mutta täysin vaaraton ihotauti. Se ilmenee leukaperien sivuilla olevana verkkomaisena pigmenttiläiskänä. Yleensä leuan alusta erottuu selvästi vaaleana, koska leuka on varjostanut auringon valon osumista leuan alle. Siksi nuo ruskean kirjavat läiskät leukaperissä ja kaulan sivuilla näkyy niin selvästi. Selvää syytä tähän ihokirjotautiin ei tiedetä. Hajuvesien aineosat yhdessä auringon kanssa saattaa sitä aiheuttaa, mutta nykyisinhän tuskin kukaan suihkuttaa hajuvettä kaulalle. Nämä samat PowerBright tuotteet vähentävät ihokirjotaudin tummumista, mutta muita hoitokonsteja siihen ei ole. Meikillä voi peittää ihokirjotaudin jälkiä ja samoin pigmenttiläiskiä. Mitään vaaraa pigmenttiläiskistä ei ole joten ne ovat pelkkä kosmeettinen haitta. Se riippuu ihan asiakkaasta haluaako hän hoitaa pigmenttiläiskiään pois. Minä olen ottanut sen linjan, että en puutu mitenkään pigmenttiläiskiin ellei asiakas ota niitä puheeksi. Ellei ne itseä häiritse niitä ei ole tarpeellista hoitaa. Usein jo kevyt SkinPerfect Primer sk 30  NYT 65€ (82€) tasoittaa sen verran ihon väriä ettei pigmenttiläiskiä juuri huomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti