keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Maailman menoa

Juttelin hyvin paljon asiakkaiden kanssa uutistapahtumista ja varsinkin ikäihmisten kanssa käydään läpi melkein kaikki kyseisen päivän Hämeen Sanomien jutut. Nuoremmat seuraavat uutisia netin kautta jatkuvasti ja heiltä kuulen uusimmat tapahtumat tuoreeltaan. Onhan meilläkin hoitolassa netti auki jatkuvasti, mutta menee välillä tunteja ettemme ehdi takahuoneeseen ollenkaan.

Tukholman terrori-isku

Voi olla, että olen vähän yksinkertainen, mutta ihmettelin kovasti lauantaiaamuna, kun facebookissa oli ihmisten selfieitä ja kuvassa oli Ruotsin lippu. Vasta iltapäivällä hoksasin sen olevan jonkinlainen myötätunnon osoitus Tukholman terroriteon uhreille. Mietin asiaa monelta kantilta ja jotenkin en tuota elettä oikein sulattanut. Saman viikon alussa oli tehty toisen naapurimaamme suurkaupunkiin Pietariin terrori-isku joilloin kuoli 14 ja 50 loukkaantui eli määrä oli yli kolminkertainen Tukholmaan verrattuna. En nähnyt yhtään kuvaa Venäjän lipun kanssa. Samalla viikolla kuoli Syyriassa lähes sata siviiliä myrkkyiskuun ja USA kosti sen ohjusiskulla. Koko Syyrian sota siirtyi uuteen tilanteeseen ja Venäjän ja USA:n välit kiristyi hälyttävästi. Ei kukaan facebookissa siihenkään korviaan kohauttanut. Minua jotenkin ärsyttää, että ihminen reagoi vasta sitten, kun oma napa on lähellä. Ehkä moni ajatteli sitä kuinka usein oli tuolla Tukholman keskustassa kävellyt ja olisi nytkin voinut olla siellä. Toisaalta on se kai hyvä, että ihminen edes jollain tavoin reagoi näihin negatiivisiin uutisiin.

Vaalit ja Helsingin suurmoskeijahanke 

Olen seurannut pitkään huolestuneena keskustelua Helsingin suurmoskeijahankeesta. Nyt kuntavaalit ilmeisesti teki palveluksen sille ettei tuo hanke toteudu. Helsingin vaalivoittaja Jan Vapaavuori ilmoitti vastustavansa suurmoskeijan rakentamista ja pidän sitä erittäin viisaana tekona. Ihmettelen eikö suurmoskeija ajaneet helsinkiläiset ole yhtään selvillä muiden Euroopan suurkaupunkien ongelmista. Brysselissä ja Pariisissa on tehty se virhe, että jo parikymmentävuotta sitten on annettu Saudi-Arabian sunnimuslimien rahoittaa maahanmuuttajien moskeijoita ja muita uskonnollisia kokoontumisia. Brysselin Molenbeekin kaupunginosan jihadistiongelma on juuri peruja näistä ääriuskonnollisten saarnaajien aktivoimasta nuorisosta. Saudi-Arabia on rahoittanut lähes sataprosenttisesti Belgian moskeijat ja totta kai se joka maksaa voi käyttää myös valtaansa. Sama voi käydä myös Suomessa. Nyt Bahrain tarjoutui rahoittamaan tuota Helsingin suurmoskeijaa. Bahrain on täysin Saudi-Arabian talutusnuorassa, niin kuin on lähes kaikki sunnienemmistöiset muslimimaat. Tässä Helsingin moskeijahankkeessa pitää myös huomioida, että se olisi vain sunneja varten. Meillä Suomessa on myös shiiamuslimeja ja he jäisivät paitsi omaa kokoontumispaikkaa. Tämä lisäisi vastakkain asettelua näille toisilleen lähes vihamielisten suuntauksien välille. Ei olisi mitään järkeä, että Suomi toistaisi virheitä mitä muissa maissa nyt kovasti kadutaan. 

2 kommenttia:

  1. Itse en jaksa enään lukea tai välittää mitä lähi-idässä tapahtuu. Heillä näkyy olevan tappaminen ja sotiminen verissä joten antaa palaa vaan.

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän tämänkin kokemuksen, koska välillä tuntuu, että uutiset jauhaa vuodesta toiseen samoja asioita. Syyriankin sotaan alkaa turtumaan ja ei jaksa enää syvällisemmin siihen paneutua.
    Minulle sotien ja maailman politiikan seuraaminen on harrrastus ja siksi olen aika hyvin selvillä mitä missäkin tapahtuu.

    Inkeri

    VastaaPoista