sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Jokaisella on ihottumaa joskus

Iho on ihmisen suurin elin ja se sairastaa yleisemmin, kuin muu elimistö. Erilaisia ihosairauksia on nimetty noin tuhat eli todella suuri määrä. Jokainen ihminen kokee elinaikanaan jonkinlaisen ihottuman.

Ihottumia on hyvin monenlaisia. Osa johtuu perintötekijöistä, niin kuin psori, acne ja atopia. Osa saa alkunsa ulkoisista tekijöistä saasteista, kuivuudesta ja UV-säteilystä, niin kuin esimerkiksi ruusufinni, kuivuusekseema, tai aurinkoihottuma. Paljon on allergian ja herkistymisen aiheuttamia ihottumia. Bakteerit ja virukset aiheuttavat vakavia iho-ongelmia, joista hyvä esimerkki on ruusu ja herpes eli yskänrokko. Jotkut ihottumat voi tarttua, niin kuin herpes ja syylät. Ihottumia ja ihotauteja usein vähätellään, mutta sitä ei pitäisi tehdä. Melanooma eli ihosyöpä on yksi vaarallisimpia syöpälajeja ja voi johtaa kuolemaan. Ruusu kasvojen alueella voi sokeuttaa ja raajoissakin aiheuttaa pirullista hermosärkyä. Psori ja atooppinen ihottuma on todella invalidisoiva ja elämää rajoittava parantumaton sairaus. Hyvin moni ihosairaus on parantumaton, mutta lääkkeillä ne saadaan oireettomiksi ja kuriin.

Muutaman viime vuoden aikana olen matkustanut Balttiassa aika paljon näiden sotamuseoiden ja keskitysleirien perässä. Sielä on olen nähnyt ihmisillä vielä todella paljon ruusufinniä. Suomen katukuvassa se on aika harvinaista, koska se osataan jo hoitaa ja ihmiset hakevat apua. Riikassa ja Kaunasissa näin monta tapausta joissa ruusufinni oli päässyt paiseiseen tulehdusvaiheeseen. Vilnassa näin elämäni ainoan rhinophymanenän, joka tulee pitkälle menneestä ruusufinnitulehduksesta. Rhinophymanenä on tulehtunut noin kolme kertaa suuremmaksi, kuin nenä yleensä. Näkemäni nenä oli keski-ikäisellä taksikuskilla ja se oli varmaan kehittynyt useita vuosia. Siinä oli tapahtunut myös pituuskasvua, koska ruusufinni jotenkin lisää kudoksen kasvua tulehduksen lisäksi. Samoin huokoset kasvaa ja tulee ontelomaisiksi. Nenä näyttikin punakalta, höttöiseltä pesusieneltä ja sen täytyi olla todella kipeä.

Ilmeisesti Balttian maiden kehitys jäi sen verran jälkeen Neuvostoliiton aikana, että suhtautuminen ihottumiin on sama, kuin meillä 50-luvulla. Ihottumia ei oikeastaan hoidettu, kun ne eivät olleet kuolemaksi. Balttiassa elinolosuhteet ja ilmasto on aika samanlainen, kuin Suomessa. He ovat myös vaaleita ja ohut ihoisia, joten ruusufinni puhkeaa helpommin. Ruusufinniä ei taas juurikaan ole tummilla ranskalaisilla, tai italialaisilla. Ruusufinni ja muut kasvojen alueen ihottumat ovat erittäin stressaavia ihmiselle itselleen ja aiheuttavat monia sosiaalisia ongelmia. Mitä pidemmälle ihottuma saa mennä sitä vaikeampi se on hoitaa. Hyvin moni pieni ihottuma paranee itsestäänkin, tai reseptivapaalla kortisonivoiteella. Ihottumaa ei kuitenkaan kannata kauaa, vaan katsella, vaan parasta on mennä erikoislääkärille eli ihotautilääkärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti