tiistai 11. helmikuuta 2014

Vastaisku harmaalle taloudelle!

Vuoden alussa tuli voimaan laki joka edellyttää, että jokaiselle asiakkaalle pitää antaa virallinen kuitti. Enää ei pelkkä maksukortti kuitti ei riitä. Tämä on yksi konsti taistella harmaata taloutta vastaan ja on hyvä, että keinoja otetaan käyttöön.

Itselleni harmaa talous on ollut tärkeä perehtymisen aihe, koska ollessani Suomen Naisyrittäjien hallituksessa se oli minun osaamisaluettani. Pidin siitä muutaman yhteenvedon yrittäjänaisten kokouksissa ja perehdyin siihen oikein kunnolla. Nyt, kun asia on lakimuutoksen takia noussut yleiseen keskusteluun, niin se tulee usein puheeksi asiakkaiden kanssa. Hyvin moni sanoo, että lehtitietojen mukaan nyt pyritään karsimaan kebakpaikkojen ja thairavintoloiden pimeää bisnestä. Tämä kalskahtaa korvaani, koska en näe mitään perustetta syytellä ulkomaalaisia harmaasta taloudesta. Kyllä me oma väkikin se osataan, koska virallisten tutkimusten mukaan kosmetologin työstä tehdään 42% pimeästi ja kampaamoilla luku on 49%.

Prosentti on hiukan suurempi, kun itse arvioin muutama vuosi sitten, koska oma arvioni oli 30% ja se onkin varmaan Hämeenlinnassa näin. Joka tapauksessa summa on aivan järisyttävän korkea. Rahasummana se ei ole kovin suuri mikä verottajalta jää saamatta, koska kyse on pienistä yrityksistä. Eniten se vääristää kilpailua ja estää rehellistä yrittämistä. Toisaalta en usko tämän kuittipakon vaikuttavan siihen millään tavalla. Epäilen, että nämä kauneushoitolat toimivat täysin pimeästi ja heillä ei ole edes Y-tunnusta. Ne voivat olla kodin yhteydessä toimivia paikkoja, joissa hoidetaan suku, naapurit ja ystävät. Työtä tehdään muun oman työn lisäksi iltaisin tai viikonloppuisin. En usko, että virallisesti liikehuoneistossa toimiva yritys ottaisi osan tuotostaan pimeänä, koska siinä on tosi suuri kiinni jäämisen riski. Pankkikortilla maksaa 99% asiakkaista ja siitä jää aina elektroninen jälki maksupääteraporttiin, tai tiliotteeseen. Sitä ei piiloon saa millään.

Meille tuli tänään käyttöön uusi kassakone ja pyydän jo etukäteen anteeksi, että olemme aika hitaita sen kanssa. Hiukan pelkään tuota perjantain Pimeän kaupan iltaa, jos emme kiireessä huomaakaan kaikkea. Hätätapauksessa palaamme vanhaan kynä- ja paperikonstiin ja naputtelemme tiedot kassakoneelle myöhemmin. Harmittava juttu on, että kassakuitissa on yksi kirjoitusvirhe. Siinä on mainita Purkkiarmeijan komentaja blogista ja sana blogi on kirjoitettu k:lla. Moka on laitetoimittajan ja saamme siihen korjauksen myöhemmin. Tervetuloa perjantaina katsomaan selviämmekö kassakoneesta kunnialla. Muistakaa ottaa myös mukaan taas pari senttiä Kissakoti Kattilan keräyslipasta varten. 

3 kommenttia:

 1. Pitää huomioida mikä on ollut otanta kampaamoissa. Jos on tutkittu vain 99 kampaamoa ja nekin sellaisia joissa on oletettu olevan häikkää. Tuo prosentti ei tässä tapauksessa anna totuudenmukaista kuvaa. Sama hoitolapuolella. Se erkittävä osuus pimeästä työstä tehdään kotona ei firmoissa. Ja fb on täynnä ilmoittelijoita alalta kuin alalta: eniten näkyy olevan kynsiä, ripsiä, hiusten pidennyksiä ja kakkuja.

  VastaaPoista
 2. Nämä antamani prosentit ovat ihan virallista tietoa, joka on tullut SKY:stä ja Kähertäjäliitosta. Varmaan onkin näin, että harmaata taloutta tekevällä ei ole edes Y- tunnusta.
  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Prosentti on oikea, en sanonut siitä mitään. Vaan että otanta on 99. Ja monta kpl on siitä 49 %. Et nyt ymmärtänyt ollenkaan kommenttiani.Jotta tutkimus antaisi oikean kuvan pitäisi otanta olla kaikista yli 12000 kampaajasta eikä vain 99:stä. Kun julkistetaan joku prosentti pitää myös ilmituoda lukema mistä se on laskettu. Eikä tämä ole Inkun moka millään tavalla vaan sen tahon joka ilmaisee julkisesti asian näin..

  VastaaPoista