torstai 20. helmikuuta 2014

Jokaisen ihmisen iho on erilainen

Aika usein uusi asiakas kysyy, että mikä ihotyyppi hänellä on. Olen hiukan muutosvaiheessa näissä ihotyyppi määrittelyissä, koska en enää pidä järkevinä näitä vanhoja ihotyyppijakoja. Kosmetologikoulussa opetettiin nämä perinteiset jaottelut kuivaan, rasvaiseen ja sekaihoon. Mielestäni ne ovat liian yksiviivaisia ja joutavat jo romukoppaan.

Ihotyyppi on periytyvä ja kumpikin ihon ääritilanne acne ja atooppinen iho periytyy dominoivasti. Jos toisella vanhemmista on acne, niin melko varmasti se on lapsellakin. Tämä ihon talin erityksen määrä on tärkein tieto ihotyypin määrittämisen kannalta. Yleensä sen kysyn puhelimessa uudelta asiakaalta, että pitääkö hän itse ihoaan rasvaisena, vai kuivana. Se kertoo oikeastaan kaiken siitä mihin päin alan hoitoa rakentamaan. Ainoa asia mitä ei pysty muuttamaan ihonhoidolla on se ihotyyppiin liittyvä talin erityksen määrä. Suurin osa ihon asioista riippuu iästä, ilmastosta, hoidosta, tai elämän tilanteesta. Niihin kaikkiin voidaan hoidolla vaikuttaa. Meillä on hoidoissamme, vaan yksi päämäärä ja se normalisoida ja tasapainottaa ihon tilanne. Yleensä se tapahtuu 3-5 hoitokerralla ja muutamalla kotihoitoaineella. En ole vielä nähnyt ihoa mihin tämä ei tehoaisi.

Esimerkiksi rasvaisen ihon hoidossa ei pidä takertua siihen rasvaisuuteen, vaan hoitaa pois ne tekijät mitä ulkoapäin tuottaa epätasapainoa ja rasvaisuutta. Suomen talvessa aina ensimmäinen ongelma on kuivuus ja sen aiheuttama tukkiintuminen. Kun se on saatu kuriin katsotaan  mitä sille rasvoittumiselle tehdään, vai onko sitä enää ollenkaan. Yleensä vanhemmalla eli noin nelikymppisellä iholla alkaa rasvaisuus normalisoitumaan, kun pintakuivuus on poissa. Jos siis valittaisiin perinteisesti rasvoittuvan ihon hoitoaineet, kun kerran on rasvainen iho mennään ojasta allikkoon. Jotkut asiakkaat ovat vuosikausia tunnollisesti hoitaneet sekaihoaan, niin että keskiosaan omat aineet ja kasvojen reunaosiin muuta. Minä en ikinä viitsisi tehdä niin monimutkaista hoitoa. Enkä näe siitä mitään hyötyä, koska ihon aineenvaihdunnan mukana vaikutusaineet kuitenkin leviävät.

Sekaihossa on yleensä kyse siitä, että ihon pintakerros on kuivempi ja syvemmällä on voimakas talineritys, joka korostuu kasvojen keskiosassa missä on suurimmat talirauhaset. Tähänkin tehoaa tuo sama ihon tasapainoittaminen. Tarvitaan muutama tehokas tuote ja niitä voi käyttää koko kasvoille. Oma käsitykseni on, että me ihonhoidon avulla autetaan iho normalisoimaan itse itseään. Kun väärät ja ihoa rääkkäävät hoitoaineet ja menetelmät jää pois iho saa rauhassa tasapainottua. En siis pysty antamaan tyhjentävää vastausta mikä ihotyyppi asiakkaalla on. Näen vain sen hetkisen ongelman ja keinon sen hoitamiseen, jotta iho pääsee rauhaan.

1 kommentti:

  1. Minun iholleni on hoito-ohjeesi tehonneet oikein hyvin. Oli suuri helpotus, kun neuvoit iholleni selkeän ja helpon hoidon. Siihen asti pelailin usean rasvatuubib kanssa ja oli nenään yhtä voidetta ja leukaan toista. Siitä huolimatta naamani kukki ja välillä hilseili. Minulle Clearing Mattifier oli pelastus ja säännöllinen kuorinta Daily Microfoliantilla. Nyt ei naama kiillä eikä finnit kuki, kiitos siitä.

    T.S

    VastaaPoista