tiistai 22. huhtikuuta 2014

Jäähyväiset Madridille!

Loma on lopuillaan ja tänään lähtee lento kotiinpäin. Ihan kiva on palata Suomeen ja normaaliin työrytmiin. Taas on monia uusia ideoita mitä voin yrityksessäni tehdä. Kissoja on myös tosi kova ikävä. Se on matkustamisen huonoin puoli, että ikävöimme kissoja tosi paljon. Olen kyllä päivittäin yhteydessä vanhempiini, jotka niitä hoitavat ja tiedä asioiden olevan kunnossa. Onneksi vanhempani jaksaa vielä hyvin niitä hoitaa, koska kuuden kissan vessat ja ruuat on aika iso homma. Heillähän on itsellään myös kolme kissaa, niin kuin meilläkin.

Madrid on ollut todella hieno kokemus, ehkä jopa upein kaupunki missä olen käynnyt, tai ainakin mielenkiintoisin. Sekin tuo erilaisen leiman, että täällä ei ole juurikaan turisteja. Kaupungilla ei paljoakaan näe muun maalaisia, ainoastaan museoiden jonoissa näkee toiset turistit. Yhteen ainoaan suomalaispariskuntaan olemme törmänneet. Kolme valtavaa taidemuseota yhdessä kaupungissa on huikea määrä. Ei ihme, että Pradon taidemuseota pidetään Euroopan parhaana. Sen kokoelmat ovat uskomattoman arvokkaat. Huone toisensa perään täynnä Rubensia, Goyaa, Velasquea ja El Grecoa kaikkea ei millään jaksa kiertää yhtenä päivänä. Myös modernintaiteen museo Reina Sofia oli mahtava ilman sitä Picasson Guernicaakin. Guernica oli jotenkin pienempi, kuin sitä kuvittelinkaan. Tiesin toki sen mitat, yli seitsemän metriä leveä ja yli kolme metriä korkea, mutta se näytti pienemmältä. Muuten se oli niin vaikuttava, kuin luulinkin.

Madridin kuninkaanlinna on ehdottomasti upein paikka mitä olen koskaan nähnyt. Se voittaa Pariisin Versaillesin moneen kertaan. En ollenkaan tiennyt, että Espanjalla on niin mahtavia kuninkaallisia rakennuksia. Palatsissa on yli kaksituhatta huonetta, joista vaan pieni osa on avoinna yleisölle. Palatsi on myös edelleen käytössä valtiovierailuilla ja muissa tärkeissä tapahtumissa. Jo pelkästään sen kuninkaanlinnan takia kannattaa matkustaa Madridiin. Kaupunki on muutenkin täynnä toinen toistaan  hienompia taloja ja palatseja. Kapeita, viehättäviä kujia on paljon mitkä ovat täynnä ravintoloita ja pikkukauppoja. Paikalliset syövät paljon ulkona ja ainakin näin pääsiäisenä ravintolat oli tupaten täynnä. Selvästi huomasi, että ulkona käytiin koko suvun voimalla, vielä puolenyön aikaankin oli liikkeellä ryhmiä, joissa vanhin väki oli lähemmäs yhdeksänkymppisiä. Siihen ihan kiinnitin huomiota miten paljon todella iäkkäitä vanhuksia oli ulkona syömässä, joko pariskuntia, tai isompia perhekuntia. Voi myös sanoa, että ulkona syöminen oli halpaa. En ole pitkiin aikoihin missään päin maailmaa syönnyt niin edullisesti ja kuitenkin ihan hyvin.

Erittäin kiva paikka löytyi loman lopulla. Plaza Majorin lähellä oli kauppahallin tyyppinen paikka missä oli kymmenittäin pieniä pystybaareja ja tapaspaikkoja. Jokaisella paikalla oli jotain omaa herkkuaan ja se oli tosi kiva maistelupaikka. Ihmettelen ettei sitä näkynyt missään turistioppaassa. Kiva yksityiskohta oli sekin, että kapeilla, pienillä kävelykaduilla oli katukivetykseen kirjoitettu sitaatteja eri kirjoista. Ne oli tietenkin espanjaksi ja en niitä ymmärtänyt, mutta se antoi oikein kultturellin vaikutelman. Pronssinvärisillä metallikirjaimilla tehtyjä lauseita näin ainakin parikymmentä pitkin keskustaa. Todella fiksu idea.

Madridista jäi niin hyvä mieli, että haluan tuoda äitini tänne myös. Taidetta täällä oli melkein enemmän, kuin Barcelonassa ja muutenkin viehätyin tästä kaupungista todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti