maanantai 28. huhtikuuta 2014

Miten kasvohoidon hinta muodostetaan

Tämä juttu koskee nyt enemmän kosmetologiyrittäjiä, kuin kuluttajia, mutta eihän kenellekään pahaa tee tietää miten yrityksen talous pelaa. Näin keväällä valmistuu lukuisa määrä uusia ja innostuneita kosmetologeja. Uusia yrityksiä perustetaan eniten alkukesästä ja toivottavaahan olisi, että mahdollisimman moni vastavalmistunut löytäisi oman leipäpuunsa. Suurin ongelma kosmetologiyrittäjille on kautta aikojen ollut hinnoittelu ja hoitolan kannattavuus. Eikä siihen nykyisessäkään opetusohjelmassa kiinnitetä ollenkaan riittävästi huomiota. Olessani opetushallituksen kauneudenhoitoalojen tutkintotoimikunnassa kuusi vuotta tehtäväni oli ottaa kantaa  nimenomaan tähän yrittäjyyspuoleen. Luin suuren määrän liiketoimintasuunnitelmia ja lähes kaikki oli totaalisen pielessä. En kirjoittele näistä asioista pelkästään "mututuntumalla", vaan tiedän tasan tarkkaan mistä puhun. Olen ollut parikymmentävuotta luottamustehtävissä erilaisissa yrittäjäjärjestöissä ja toimikunnissa. Olen ollut mukana lukuisissa neuvotteluissa eduskuntaryhmien ja ministeriöiden henkilökunnan kanssa koskien yrittäjyyteen kohdistuvia päätöksiä ja lakeja. Siksi toivonkin, että moni uusi yrittäjä miettisi tarkkaan neuvojani.Mielestäni olisi ihan välttämätöntä suorittaa yrittäjänammattitutkinto, tai muu yrittäjyyskurssi ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Minun aloittaessa yritykseni sellaista ei ollut olemassakaan, mutta suoritin sen 1999 ja koin sen tarpeelliseksi vielä siinäkin vaiheessa.

Olen talven aikana pistänyt merkille useita lehtimainoksia, joissa mainostetaan kasvohoidon hinnaksi 60€ ja hoitoajaksi on mainittu 2 tuntia. Tämä on täysin mahdoton yhtälö. Tuntihinnankin pitää olla jo 50-60€ välillä, jotta kaikki kulut tulee maksettua ja itsellekin jää vielä palkkaa. Kaikista selkein tapa muodostaa kasvohoidon hinta on ottaa tuntihinta ja siihen päälle lisätään hoidossa käytettyjen aineiden hinta. Näin asiakas maksaa juuri siitä mitä hän saa ja se on oikeuden mukainen kaikille. Jos kahden tunnin kasvohoito maksaisi 60€ siitä ei jää palkaksi yhtään mitään ja työ voi mennä ihan miinuksellekin, jos kulut on suuret. Tuossa tapauksessa tuntihinnaksi tulisi 30€ ja siitä lasketaan verojen osuus heti pois. Arvonlisäveron osuus on 24% ja muut verot siihen päälle, niin päästään noin 30%. Euroina se tekee tuosta summasta 9€ ja jäljelle jää 21€. Siitä lasketaan pois kaikki pakolliset kulut, joita on eläkemaksut, vakuutukset, vuokrat, sähkö, kirjanpito, siivous, markkinointi, puhelin ja tietokone, omakoulutus, jäsenmaksut ja mahdolliset lainat. Yleensä näitä lainoja on alkavalla yrittäjällä, koska millä rahalla olisi ostettu kalusteet ja välineet. Noiden poistojen jälkeen tuntihinnasta ei jää jäljelle montaakaan euroa ja sillä pitäisi maksaa myös hoitoainekulut. Palkkaa ei juurikaan jää ja silloin yritystä on mahdotonta pyörittää.

Uuden yrittäjän kannattaa ottaa aika suuri yrittäjäeläkevakuutus, koska sen perusteella yrittäjä saa kelakorvaukset sairauden, tai äitiysloman ajalta. Siinäkin on hyvä muistaa, että yrittäjällä on yhdeksän päivän sairauslomakarenssi, kun se on työntekijällä kolmepäivää. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä ei saa penniäkään mistään yhdeksään päivään, joka käytännössä tarkoittaa lähes kahtaviikkoa.  Sairauden pitää olla siis jo aika vakava, kun sairausloma on näin pitkä. Yrittäjän pitää olla hyvin terve, koska sairastaminen on taloudellinen katastrofi. Uuden yrittäjän kannattaa laskea aloitusbudjetti siten ettei 6-12 kuukauteen pysty itselleen palkkaa maksamaan, lainan pitää riittää aluksi myös elämiseen. Kenelläkään uudella yrittäjällä ei ole ajanvaraus heti täynnä. Itselläni meni kolmisen vuotta 80-luvulla ennen, kuin vakioasiakaspiiri muodostui.

Tuosta 30€ tuntihinnasta jää ensimmäiseksi verot maksamatta ja se vasta kalliiksi tulee. Valitettavan paljon kosmetologeja toimii, niin ettei he ole virallisesti yrittäjiä. Sitä en tiedä miten helposti maahantuojilta saa tavaraa ostaa ilman LY-tunnusta. Keneltäkään isommalta firmalta ei takuulla saa tavaraa ulos ilman tätä LY-tunnusta, joka kertoo sen, että olet verottajan ennakkoperintärekisterissä. Muutenkin sitä nykyään kysytään todella usein mikä on hyvä asia ja vähentää harmaata taloutta. Jos ajattelee, niin että tekee aluksi hiukan halvemmalla ja sillä tavoin houkuttelee uusia asiakkaita hinnan kuitenkin pitää olla järkevä. Jos ensimmäiset kuukaudet tekee 60€ kasvohoitoja ja sitten tuplaakin hinnan, jotta pääsee oikeeseen hinnoitteluun ei ole asiakkaalle oikeudenmukaista. Epäilen, että asiakkaiden käynnit jää siihen, kun hinta nousee rajusti.

Silloin, kun kauneushoitola ilmoittelee tuntuvasti keskivertoa halvemmista kasvohoidoista kannattaa jäädä miettimään onko siinä kaikki kunnossa. Yleensä on niin, ettei hoitoon kuulu oikeastaan mitään ja kaikki lisäykset hinnoitellaan erikseen, kun asiakas on sisälle saatu. Sekin tapa on minusta asiakkaan huijaamista. Moni kuluttaja ja uusi yrittäjä ajattelee helposti, että kaikki raha mitä kassaan tulee on omaa palkkaa. Näin se ei todellakaan ole, vaan yrittäjä itse on se viimeinen, joka sitten palkan kun muiden kulujen jälkeen jotain jää jäljelle.

Kannustan kuitenkin lähtemään yrittäjäksi. Se ei ole mahdoton tehtävä, kun hankkii tietoa aluksi tarpeeksi paljon. Minä autan kielelläni, jos jotain kysyttävää on. Yrittäjyydessä on hyvät ja huonot puolet, niin kuin joka ammatissa. Stressin sietokyky pitää olla todella hyvä, koska yrittäjä joutuu kestämään jatkuvaa epävarmuutta, mutta sekin kasvaa työn myötä. Itse en osaisi edes olla muuta, kuin yrittäjä ja pidän sitä hyvänä valintana ja lämpimästi suosittelen sitä toisillekin.

4 kommenttia:

 1. Tämä tekstihän sopii yleissivistäväksi opiksi - niin huonosti ei-yrittäjät tuntevat näitä asiota.

  Kovin fiksut ja hyvissä asemissa olevat ihmisetkään eivät tunne palkan ja yrittäjälle jäävän tulon/palkkion eroa.

  Minua nyppii myös juuri kosmetogien ja kampaajien puolesta "kalliista hinnoista" marmattaminen. Mikään ei saisi maksaa mitään. Sopisi miettiä hinnan takana olevaa kulurakennetta. Lisäksi työstään ammattiylpeä ei myy taitoaan alihintaan. En ikinä uskaltaisi ottaa superhalpoja tarjousripsiä - jos siis ylipäätään sellaiset haluaisin.

  Leena

  VastaaPoista
 2. Olen sitä mieltä, että kuluttajalla pitäisi varoituskellot soida jos joku myy työtään huomattavasti alihintaan. Aivan varmasti joku on pielessä.
  Olen itsekin yrittäjä ja joskus tuntuu, että asiakas luulee kaiken sen tulevan yrittäjän pussiin mitä kassaan kilahtaa. Siitä on kyllä niin monta ottajaa, että omaksi palkaksi ei paljoa jää. Inkku taisi kertoa jossain puheenvuorossaan yrittäjänaisten jäsenillassa, että Suomessakin naisten euro on 80senttiä, mutta yrittäjänaisella se on 70 senttiä. Naiset saavat yrittäjinä vielä huonomman tilin, kuin miesyrittäjät.

  VastaaPoista
 3. Yrittäjän omavastuu on ollut jo kauan 3+1eli sairastumispäivä ja kolme pv.

  VastaaPoista
 4. Ok. Hyvä, että korjasit. Silloin, kun viimeksi ajoin näitä asioita 2007-2009 se oli vielä tuo 9 päivää. Onneksi itse en ole ollut sairaana, niin en ole näitä tarvinnut.
  Joka tapauksessa nuoren yrittäjän pitää myös huomioida se, että sairastuessaankin pitää saada palkaa ja aika harvoin ihan tavallinen flunssa kestää kauemmin, kuin tuo 1+3. Se on siis palkatonta, jos yrittä sairastaa alle 4 päivää.
  Tietääkö kukaan onko lainsäädäntö jo muuttunut sen kohdalla ettei yrittäjä voi saada osa-aikaista sairauslomaa? Sekin pitäisi tarkistaa, koska se on paha epäkohta, kun kyse on jostain leikkauksesta toipumisesta yms.

  Inkeri

  VastaaPoista