sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Vääriä uskomuksia ihonhoidosta

Ihonhoitoon ja kosmetiikkaan liittyy lukuisia uskomuksia ja vanhentuneita tietoja. Moni asia on täysin muuttunut 2000-luvulla johtuen lisätiedosta ja tutkimuksista. Yksi tärkeä osa kosmetologintyöstä on ohjata asiakkaita oikeisiin ihonhoitotottumuksiin ja vastata ihmisiä askarruttaviin iho-ongelmiin.

On selvästi kaksi isompaa asiaa mistä asiakkailla on väärää tietoa ja mihin törmäämme lähes päivittäin. Toinen on UV-säteilyn ihovaikutukset. Edelleen yli puolet asiakkaista on sitä mieltä, että UV-säteily ei vaurioita ihoa ellei auringossa makaa ja vasiten ota aurinkoa. Mitä iäkkäämmästä asiakkaasta on kysymys sitä vaikeampaa on saada hänet uskomaan, että pihatöissä, tai pyörälenkillä UV-säteily voisi vaurioittaa ihoa. Varmaankin lähes puolella yli 70-vuotiailla asiakkaillamme on aurinkokeratoosia ja vakioasiakkaillamme se on ollut lääkärin hoidossa jo pitkään. Hyvin usein, kun kerron uudelle asiakkaalle epäileväni aurinkokeratoosia ihminen saattaa suorastaan loukkaantua, että väitän häntä auringossa makoilijaksi. Saan yleensä pitkän selvityksen siitä, että heillä ei ole ollut aikaa rannoilla makaamiseen. Jotenkin yhdistän loukkaantumisen myös suomalaiseen tapaan suhtautua laiskuuteen. Ihan, kuin syyttäisin heitä laiskuudesta, kun yritän kertoa säteilyn haitoista.

Hyvin usein nämä ikäihmisten ihomuutokset ovat lähtöisin jo lapsuudesta. Silloinhan ei ollut mitään tietoa auringon vaaroista, päin vastoin ruskettumista pidettiin terveyden merkkinä. Aurinkokeratoosi on tyypillisintä ihmisillä jotka työkseen oleskelee ulkona. Maanviljelijät ja puutarhurit ovat riskiryhmää. UV-säteily on ihan yhtä haitallista saako sitä sitten rannalla maatessa, vai rikkaruohoja kitkiessä.

Toinen virheellinen ajatus on siinä luulossa, että ruokavaliolla, tai veden juonnilla voisi vaikuttaa ihon kuivuuteen. Näin se ei todellakaan ole. Suurin osa, noin 90% ihon vaurioista ja kuivuudesta johtuu ulkoisista tekijöistä. Kuiva huoneilma, pöly, lika ja UV-säteily aiheuttaa lähes kaikki ihon vanhenemisilmiöt. Sen näkee hyvin, kun vertaa pakaroiden ihoa kasvojen ihoon. Pakarat, jotka ei juuri koskaan näe aurinkoa eikä altistu pölyille, tai muille hankaaville asioille eivät ole kirjavat, couperoottiset tai kuivan hilseilevät. Melkein aina, kun kerron ihon kuivuudesta uudelle asiakkaalle hän harmittelee juovansa vettä ihan liian vähän. Ihon kuivuudella ja veden juonnilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Olisi tietysti helpompaa kipata pari lasia vettä enemmän ja kuitata ihonhoito sillä. Valitettavsti se ei ole ihan näin helppo tie, vaan kosteusvoiteen laatua ja määrää pitää lisätä ja parantaa. Hyvin usein kysymys on siitä, että hoitotuotteiden vaikutus ei ole riittävä. Tavallaan työtä ihonhoidon eteen ei tarvitse lisätä, mutta pitää valita hoitoaineet jotka hoitavat tehtävänsä paremmin.

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Onko dermalogicalla öljyttömiä tuotteita? Joudun showtanssiharrastuksen vuoksi käyttämään ripsienpidennyksiä koska jatkuva tekoripsien liimailu ei tee silmäluomille/ripsille hyvää. Pidennysten kanssa kuitenkin pitäisi käyttää öljyttömiä tuotteita etteivät ripset ala irtoilla...

  VastaaPoista
 2. Hyvin moni tuote Dermalogicalla on täysin öljytön. Silmänympärysvoide Ultrasmoothing Eye Serum on geelimäinen. Myös silmämeikinpoistoaine Eye Meke-up Remover on geeli ja sillä lähtee hyvin ihan teatterimeikin vaihvuiset silmämeikit.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Asiani ei tähän juttuun liity, mutta haluan kertoa omat kokemukseni Skin Renewal Boosterista. Ostin sen huhtikuun alussa ja olen nyt käyttänyt sitä melkein neljäviikkoa joka yö. Ihoni on aivan näkyvästi muuttunut, varsinkin kaulan iho. Olen jo eläkeikäinen ja valitettavasti löin laimin ihon hoitoa työelämä aikana. Ihoni on kuiva ja varsinkin kaulan ihon ryppyisyys harmittaa. Minulla oli ns.kananlihakaula, mutta se nyt lähes täysin poissa. Samoin kasvojen iholla oli paljon pientä ryppyä ihan kuin rutistettu silkkipaperi. Nekin rypyt ovat tasoittuneet ihan silminnähden. Tämä oli kyllä niin hieno kokemus, että siirryn kokonaan Dermalogican käyttäjäksi. Olen vasta vuoden vaihteessa tutustunut koko sarjaan ja kaikki tuotteet ovat olleet hyviä.

  VastaaPoista
 4. Skin Renewal Booster on paras tehoaine epätasaiseen ja ryppyiseen kaulanihoon. Hienoa, että olet saanut noinkin pian näkyviä tuloksia. Hyvä kosteutus Skin Renewal Boosterin päälle ja iho siliää silmissä.

  Inkeri

  VastaaPoista