tiistai 26. toukokuuta 2015

Hulluuden historia

Olen viikon sisään kirjoittanut juttua psyykeen vaikutuksista ihoon ja lääkkeiden vaikutuksista yhdessä auringon kanssa. Olikin hauska yhteensattuma, että löysin eilen illalla YLE Areenan arkistosta mielenkiintoisen radio-ohjelman nimeltään Hulluuden historia. Minulle yksi tapa rentoutua on piirtäminen ja samalla kuuntelen radioa, tai katson TV:tä. Varsinkin, kun mieheni katsoo urheilua minä kuuntelen kuulokkeilla jotain radio-ohjelmaa ja samalla piirrän. Niissäkin yleensä valitsen jotain historiaan ja yhteiskuntaan liittyvää ja nyt löysin kuusiosaisen sarjan hulluuden historiasta.

Ohjelman yhdessä osassa nousikin esiin monella tapaa tämä lääkeiden UV-säteilylle herkistävä vaikutus. En ollenkaan tiennyt, että 50-luvulla käyttöön tullut psykoosilääke Largatin herkisti auringolle todella pahasti. Sen tiesin, että kunnolliset psyykelääkkeet tuli käyttöön vasta 50-luvulla, mutta mistään Largatin nimisestä aineesta en tiennyt. Ilmeisesti se oli hyvin voimakkaasti rauhoittava neurolepti, joka teki potilaista ihan robotteja. Vakava sivuvaikutus oli tämä auringolle herkistyminen. Eräs hoitaja kertoi ohjelmassa, että potilaat olivat vesikelloilla, kun aurinko poltti hyvin pahasti ihan pienessä ajassa. Sitten lääkeyhtiö alkoi jakamaan lääkkeen mukana aurinkohattuja. Niillä paikkakunnilla missä oli isoja mielisairaaloita tunnistettiin potilaat näistä samanlaisista hatuistaan.

Kirjoitin viime viikolla myös mielialan vaikutuksesta ihoon ja sain siihenkin hyvän esimerkin pari päivää sitten. Asiakkaanani kävi eräs helsinkiläinen tuttuni, joka on myös yrittäjä ja en ollut nähnyt häntä pariin vuoteen. Hän kertoi saavansa nykyään nokkosrokkoreaktion stressistä. Heti, kun työssä tulee joku yllättävä ja hankala tilanne hänelle kuulemma nousee varpaista kaulaan saakka rajusti kutiseva nokkosrokko. Kasvoihin ihottuma ei hänellä tule ja näin se kokemukseni mukaan onkin, että se on joko vartalolla, tai pelkästään kasvoilla, mutta ei kummassakin yhtäaikaa. Ystäväni kertoi siis saavansa ihan oikeasti näppylöitä stressistä ja tästähän yleensä pilaillaan. Reaktio kuulemma tulee muutaman kerran vuodessa ja antihistamiinit rauhoittaa sen muutamassa tunnissa. Häneltä kuulin todella kongreettisen kertomuksen mielen ja ruumiin yhteistoiminnasta. 

2 kommenttia:

 1. Nimetön18:56

  Olen nyt käyttänyt Redness Relieff Primer sk 20 maaliskuusta asti. Koskaan ennen ei ihoni ole ollut talven jäljiltä näin hyvässä kunnossa. Minulla on atopiaa ja ruusufinniä ja naama helotti punaisena pienimmästäkin lämmönvaihtelusta.
  Suosittelen. Punakat atopialäiskät häipyivät jo parin viikon käytön jälkeen.

  Sanna

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kun kerrot kokemuksestasi. Tuon kaltaista palautetta on tullut kaikilta Redness Reliefin ostaneilta asiakkailta. Se on ehdottomasti paras tuote rauhoittamaan punoitusta. Mitään sen veroista en ole aiemmin nähnyt.

  Inkeri

  VastaaPoista