sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Pigmenttiläiskät ovat yleistyneet huomattavasti 2000-luvulla

Asiakkaiden ihossa ja ihonhoidossa on tapahtunut suuria muutoksia työvuosieni aikana. monet iho-ongelmat ovat lisääntyneet ja taas toiset ovat kokonaan poistuneet parempien hoitokonstien vuoksi. Pigmenttiläiskät ovat yksi ongelma, joka koko ajan lisääntyy. Perimmäinen syy siihen löytyy ymmärtääkseni ilmastonmuutoksesta ja saastemääristä. Saasteiden aiheuttamat otsoniaukot ovat lisääntyneet ja UV-säteily pääsee paljon voimakkaammin maan pintaan. UV-säteilyn lisääntyminen ja halu olla ruskettunut tuottaa yhdessä myös lisääntyvää pigmenttimuutosta. Hormonitoiminnalla on myös suuri osa näissä pigmenttimuutoksissa. Vielä 1980-luvulla pigmenttiläiskät liittyivät raskauteen, imetykseen ja vaihdevuosiin. E-pillereiden ja hormonikierukoiden yleistyminen alkoi näkymään 1990-luvulla ja nykyään jokainen nainen on jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt jotain hormonivalmistetta. Nykyisin on myös tiedostettu, että monen lääkkeen sivuvaikutus on UV-säteilylle herkistyminen. Lähes kaikki antibiootit vaikuttaa näin ja monet mieliala- ja kipulääkkeet.

Minä en automaattisesti ala puhumaan asiakkaalle pigmenttiläiskistä ellei hän itse ota niitä puheeksi. Minusta on turha nostaa esiin asiaa, joka ei ole iholle vaarallista ja jos asiakas itse ei niistä kärsi. Pigmenttiläiskät eivät siis ole ihosyövän esiastetta, niin kuin jossain naistenlehdessä väitettiin. Silloin, jos iholla on vakavia solumuutoksia kerron sen aina asiakkaalle. En ole niinkään huolissani tavallisista pigmenttiläiskistä, kuin siitä miten yleistä ihon voimakas kirjavuus on. Se kertoo vaarallisen suuresta säteilymäärästä, mutta moni asiakas pitää sitä rusketuksena. Pigmenttiläiskät hyvinkin tummina ja isoina voi tulla aika pienestäkin aurinkomäärästä, joka ei välttämättä ole muuten ihosolukkoa vaurioittanut. Ihon kirjavuus kertoo jo solujen pysyvistä vaurioista ja pitkäaikaisesta altistuksesta UV-säteilylle. 

Uusi Dermalogican PowerBright-hoitolinja sopii pigmenttiläiskien ja ihon kirjavuuden hoitoon. Tuotteet toimii hyvin ihan kaikilla ihotyypeillä vähentämään UV-säteilyn tuomaa solutuhoa ja ihon vanhenemista. Juuri ilmestyneessä Kauneus ja Terveys lehdessä on minun haastatteluni pigmenttiläiskistä ja muutenkin yleistä tietoa ja ihotautilääkärin neuvoja UV-säteilystä.


2 kommenttia:

 1. Pisamaihoisena punapäänä haussa on hyvä meikkipuuteri. Pohdin tuota YB-jauhetta. Ihoni vaalea, kesällä pisamat lisääntyy. Harmikseni suurin osa meikeistä tekee pisamani harmaaksi tai sit tarvitaan pakkeli, joka peittää pisamat. Pakkelista en pidä.
  Pitäisikö peiteaine (puuteri?) valita ihon vai pisamien värin mukaan?

  Nestemäisitä tuotteista en pidä (en edes aurinkovoiteissa...).

  VastaaPoista
 2. Meikkin sävy pitää valita kokonaisuuden mukaan. YB:n sävy Neutral on paras punatukkaiselle ja pisamaiselle. Pisamat ovat kauniita ja korostavat persoonallista ulkonäköä eikä niitä pidä meikata piiloon. YB: n mineraalimeikki tekee luonnollisen näköisen ihon ja paksuna peittävänäkin kerroksena se ei näytä pahalta.

  Inkeri

  VastaaPoista