lauantai 9. toukokuuta 2015

Kerran haukattu hopeinen omena

Minulla on valtava tiedonjano ja pysähdyn pohtimaan ja etsimään tietoa mitä hassuimmista aiheista. Joku voisi sanoa ettei niillä ole mitään merkitystä ja eihän niillä olekaan, mutta haluan silti lisätä tietomäärääni. Olen jo vuosia ihmetellyt miksi Applen logo on kerran puraistu hopeinen omena ja nyt löysinkin sille ainakin yhden selityksen sotahistorian kautta.

Kuuntelin erästä tiededokumenttia toisen maailmansodan tiedustelutoiminnasta ja siinä kerrottiin pääasiassa briteistä, jotka avasivat saksalaisten salakirjoituksen. Jo sodan alkuvaiheessa britit saivat puolalaisten avustuksella käsiinsä saksalaisten salakirjoituskoneen Enigman. Sen koodi saatiin purettua ja työssä kantavana voimana oli Alan Turning niminen matemaatikko. Alan Turningia pidettään ensimmäisen tietokoneen keksijänä ja koneen nimi oli Colossus. Väitetään, että tuon Enigman salakirjoituskoodin purkaminen lyhensi merkittävästi toista maailmansotaa ja auttoi liittoutuneet voittoon. Salakirjoituksen purkaminen oli hyvin tärkeää laivastolle, koska sen avulla tiedettiin missä Saksan sukellusveneet liikkuivat ja mikä niillä oli kohteena. Raadollista oli ettei kaikkia kohteita voitu varoittaa, koska saksalaiset olisivat keksineet, että salakirjoituskoodi on liittoutuneiden hallussa ja se olisi muutettu. Joskus oli pakko antaa laivojen tuhoutua ja miehistön kuolla, vaikka heidät olisi voinnut pelastaakkin.

Alan Turning ei eläessään saanut kunniaa neroudestaan ja syy siihen oli hänen homoseksuaalisuutensa. Hänen eläessään homous oli Englannissa rikos, tai mielisairaus ja siitä saattoi joutua vankilaan ja saada jopa kuoleman tuomion. Alan Turning jäi kiinni homoudesta 1952 ja hänet tuomittiin vankeutuun. Ehdonalaisuus oli mahdollista saada jos suostui lääkkeillä tehtävään kastraatioon. Alan Turning sai vahvan estrogeenipistoshoidon, joka aiheutti esimerkiksi rintojen kasvun. Turningin elämä päättyi itsemurhaan vain 42-vuotiaana vuonna 1954. Itsemurhatapa oli hyvin dramaattinen ja epäiltiin myös oliko se edes itsemurha. Alan Turning oli haukannut yhden puraisun omenasta, joka oli myrkytetty syanidilla.

Vasta myöhemmin kymmeniä vuosia kuolemansa jälkeen Alan Turning sai kunnian tekemästään työstä. Myös Englannin hallitus pääministeri Gordon Brownin suulla pyysi anteeksi kastraatiota ja Turningin kohtaloa, mutta vasta vuonna 2009. Alan Turningin tuomio kumottiin vuonna 2013, mutta mitäpä se enää auttoi, kun matematiikan nero oli jo kuollut. Näinä aikoina, kun Venäjällä kiristetään homolakeja on hyvä muistaa tämäkin tapaus. Eurooppa on onneksi ymmärtänyt aikaisemmat virheensä ja kunnioittavat nykyään homojen ihmisoikeuksia, vaikka niissäkin on toivomisen varaa. Venäjä on nyt vajoamassa kovaa vauhtia taaksepäin ja ihmisoikeuksien polkeminen on laillistettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti