keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ravinto ja rasvainen iho

Nyt tiedän taas osuvani sellaiseen aiheeseen mikä varmaan saa jonkun lukijan hermostumaan ja kirjoittamaan tulikivenkatkuisia kommentteja. Sille ei voi nyt mitään, koska vaikeistakin asioista pitää puhua ja kosmetologin pitää edustaa todellista ammattitaitoa eikä mutu-kokemuksia. Olen kuullut lukemattomia kertoja väitteen, että rasvainen ruoka aiheuttaa acnen ja ihon rasvaisuuden. Tässä ei ole mitään perää, koska ihotyyppi on perinnöllinen taipumus ja kukaan ei voi ruokavaliolla, tai millään muulla elämäntavalla muuttaa perimäänsä. Moni asiakkaani on saanut ikuisia traumoja ja syyllisyyden tunteita, kun joku sukulainen, tai omat vanhemmat pistää finnitaudin karamellien, suklaan, tai limonadin syyksi. Eihän tuo ruokavalio ihmiselle hyvää tee, mutta ihoon se ei vaikuta.

En tiedä miksi asiakkaat kokevat jotenkin helpommaksi tavaksi hoitaa ihoaan ruuan, vedenjuonnin, tai liikunnan avulla, kuin ihonhoidolla joka oikeasti vaikuttaa ihotyyppiä tasapainottavasti. Usein asiakkaat kertovat saavansa finnejä juustosta, tai suklaasta. Psykiatrit selittävät tämän johtuvan syyllisyyden tunteesta, joka vaikuttaa stressin tavoin ihoon. Gynekologit taas sanovat sen johtuvan kuukautiskierrosta, koska juuri ennen kuukautisia makean ja rasvan mieliteko on suurimmillaan ja finnit tulee hormonien vaikutuksesta eikä syömisistä.

Jossain vaiheessa 90-luvulla käytiin todella paljon keskustelua acneihon hoidosta, koska uusi ihmelääke Roaccutan oli juuri tullut markkinoille. Silloin joissakin tutkimuksissa yhdistettiin mahakivut ja acne, tai ihon rasvoittuminen. Tutkimuksien mukaan yli puolet acneihoisista saavat mahakipuja usein, tai heillä on jokin ruuansulatusvaiva. Tässä on yhtäläisyys ruuan ja acneihon välillä, mutta kukaan ei tietääkseni ole tarkemmin selvittänyt minkä ruuan aiheuttama mahakipu vaikuttaisi ihon rasvaisuuteen. Joskus asiakkaat uskovat laktoosi-intoleranssin vaikuttavan ihoon, mutta tästäkään ei tiedä olevan selvää tutkimustulosta.

Syitä eri iho-ongelmiin kannattaa aina etsiä perimästä, hormoonitoiminnasta ja ulkoisista olosuhteista, tai stressistä. Ruokavaliolla ja vedenjuonnilla ei niihin voi vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti