maanantai 25. toukokuuta 2015

Huomio lääkkeiden ja UV-säteilyn yhteisvaikutukset

Vasta ihan viime vuosina on noussut yleiseen keskusteluun lääkeaineiden vaikutukset auringossa. Onneksi edes nyt, koska nuo yhteisvaikutukset voi olla kohtalokkaitakin. Hämeenlinna on eläkeläisten kaupunki ja myös golfkaupunkin. Tästä johtuen minullakin on monia vakioasiakkaita, jotka ovat jo eläkkeellä ja harrastavat golfia. Tästä tulee myös yhdistelmä, että moni eläkeläinen pelaa golfia, jossa altistuu todella paljon UV-säteilylle ja ikääntyvät yleensä syövät jo lääkkeitäkin enemmän.

Yleisin lääkkeen vaikutus auringossa on, että se nopeuttaa ihon palamista. Jotkut lääkeaineet saavat ihon palamaan voimakkaasti jo kymmenessä minuutissa ja tähän ei ihon paksuus ja herkkyys vaikuta. Hyvin yleisesti käytetyillä lääkkeillä on tämä UV-säteilylle herkistävä vaikutus, niitä ovat verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet, antibiootit ja kortisoni. Herkistyminen auringolle voimistuu paljon, jos syö verenpainelääkettä ja antibioottia yhtäaikaa ja kumpikin pahentaa säteilyvaikutuksia. Se ei ole mikään harvinainen yhdistelmä, vaan yli viisikymppisillä jo aika tyypillistä. Antibioottia harva syö jatkuvasti, mutta pari kuuria vuodessa, johon tulehdukseen on aika tavallista.

Suosittelen, että näin alkukesästä tarkistatte lääkkeittenne sivuvaikutukset. Jokaisen kannattaa hankkia hyvä aurinkosuojavoide ja meillä on vielä toukokuun loppuun asti tarjouksessa Defence Solar Booster sk50 NYT 69€, norm. 85€. Sekin on huomioitava, että on myös lääkkeitä joiden kanssa aurinkosuoja ei vaikuta. Joidenkin lääkkeiden UV-säteilyn vaikutuksia voimistava tekijä on, niin vahva, että aurinkosuojakaan ei palamista estä. Silloin on syytä pysyä poissa auringosta ja jopa ihan sisätiloissa missä säteilyä ei ole. Kyse on hyvin vakavasta asiasta, koska lääkkeet nopeuttaa ihon palamista, tai aurinkoihottuman syntymistä. Kun palaminen nopeutuu ihon syöpäriski monin kertaistuu. Tarkista ohjeista mitä lääkkeistäsi sanotaan, tai kysy apteekista.

4 kommenttia:

 1. Minua on pohdituttanut tähän UV-asiaan liittyvä kysymys. En ole uskaltanut käyttää AGE smart -sarjan puhdistusvoidetta ”Skin resurfacing cleanser”, kun ohjeissa puhutaan sen herkistävästä UV-vaikutuksesta.

  ”This product may increase your skin's sensitivity to the sun. Use a sunscreen and limit sun exposure while using this product and for a week afterwards.”

  Olen saanut tuotteen kuukausi pari sitten, pitäisikö se nyt säästää takuupimeään vuodenaikaan?

  VastaaPoista
 2. Skin Resurfing Cleanser sisältää kuorivana raaka-aineena maitohappoa. Maitohappo on miedoin hedelmähappoentsyymi ja se sulattaa kuollutta solukkoa pois. Silloin, kun ihon on täysin ilman kuollutta solukkoa se on hiukan herkempi auringolle. Kuorinnan jälkeen uusi suojapinta kehittyy noin kuudessa tunnissa.
  Amerikassa on hyvin tiukka lainsäädäntö kaikissa UV-säteilyyn liittyvissä asioissa, koska heillä ihosyöpä on todella suuri kansanterveydellinen ongelma. Amerikan lakien mukaan pitää aina varoittaa UV-säteilyn haitoista, jos tuotteessa on pienikin määrä hedelmähappoja. Itse käytän Skin Resurfing Cleanseria 2-3 kertaa viikossa iltaisin. Yötä vasten käytettynä ei mitään vaaraa ole, koska oma suojakerros palautuu aamuun mennessä. Minun mielestäni tuo varoitus on "hätävarjelun liioittelua", mutta tällä maininnalla Dermalogica suojelee itseään. Tuon maitohapon määrä on niin pieni, että sillä voisi pestä kasvonsa, vaikka joka aamu ilman suurempaa säteilylle herkistymistä.

  Tuo puhdistusmaito kannattaa ilman muuta ottaa käyttöön ja pese sillä 2-3 kertaa viikossa iltaisin. Se edesauttaa huomattavasti seuraavaksi käytettävien tuotteiden imeytymistä.


  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Inkeri varmasti vastaa tähän ammattilaisen näkemyksen, mutta kerron oman kokemukseni. Olen käyttänyt tuota kesälläkin ja ihoni suojannut 30 suojakertoimen kosteutuksella plus varmistussuojaa 30 Skin Perfect Primerilla ja 15 meikkivoiteella.

  En ole varsinaisesti ottanut yhtään aurinkoa, mutta kuitenkin ulkona ja urheillessa jonkin verran altistunut auringonvalolle. Minä en ainakaan noilla suojilla ole herkistynyt mitenkään.

  Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Ja Inkerin vastaus tulikin sillä välin, kun kirjoitin omaa kokemustani.

   Leena

   Poista