lauantai 25. heinäkuuta 2015

Hikinäppyjä tulee kaikille ihotyypeille

Mitään suurempia hikoiluhelteitä ei ole ainakaan vielä ollut, mutta kerron nyt kuitenkin näistä hikinäpyistä. Joidenkin iholla ne ovat joka kesäinen ongelma. Tänä kesänä olen nähnyt hikinäppyjä lähinnä teini-ikäisillä joiden hien ja talineritys käy ylikierroksilla.

Hikinäpyt syntyy yleensä otsaan ja hiusrajaan missä on eniten hikirauhasia. Ihohuokosessa on talirauhanen ja hikirauhanen ja vieläpä karvatuppikin vierekkäin. Rasvaisella iholla missä on suuremmat talirauhaset hikirauhasen toiminta saa aikaan myös talirauhasen toimintaa. Näin käy myös kuivallakin iholla, mutta vähäisemmässä määrin.Useinmiten UV-säteily on kuivattanut ihonpinnan ja huokosten suut ovat tukossa, tai kiristyneet. Huokosten tuottama erite ei pääse valumaan ihon pintaan mistä sen voisi pestä pois, vaan se jää tukkimaan huokosta. Finnien synnyssä on tämä sama mekanismi, mutta hikinäpyissä erite on hien ja rasvan sekoitusta ei pelkkää rasvaa. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät hikinäpyissä röyhähdä niin helposti, kuin finneissä ja näpyt jää pieneksi ryhelmäksi.

Monia kuitenkin harmittaa nämä näpyt, koska esimerkiksi otsa voi olla niitä aivan täynnä. Missään tapauksessa niitä ei kannata puristaa, koska harvoin niistä saa mitään ulos. Puristelu, vaan ärsyttää ihoa ja saa aikaan tulehduksia. Kotihoidossa ihon puhdistamista kannattaa tehostaa, mutta mitään kuivattavia puhdistusaineita ei saa käyttää. Voimakkaat alkoholipitoiset kasvovedet pahentaa, vaan tilannetta, koska ne kuivattaa ihon pintaa entisestään. Precleanse (55€) ja Clearing Skin Wash (250€, 45€), tai Special Cleansing Gel (500ml 60€, 250ml 42€) ovat erinomainen yhdistelmä. Precleanse alkupuhdistusöljy poistaa tehokkaasti kaiken rasvan ja öljyisyyden ja se parantaa myös ihon joustavuutta ja estää kuivumista. Rasvaiselle ja sekaihoisille suosittelen Medibac linjan Clearing Skin Wash, joka tasapainottaa ihon talineritystä ja hillitsee tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Kuivemmalle ihotyypille Special Cleansing Gel on Precleansen jälkeen hyvä pesuaine. Kumpaakin pesugeeliä voi käyttää myös vartalon pesuun. Pojille ja teini-ikäisille tytöille tulee helposti finnejä rintaan ja selkään. Tällaisena kesänä, kun ei ole paljoakaan voinut olla ulkona pelkissä bikineissä vartalon iho hautuu vaatteiden alla vielä pahemmin.

Kuorinta on erittäin tärkeää hikinäppyjen hoidossa. Daily Microfoliant (71€) kannattaa ottaa jatkuvaan käyttöön ja ihan päivittäin. Sen kanssa on hyvä käyttää pari kertaa viikossa Multivitamin Thermofoliantia (82€). Silloin Daily Microfoliant käytetää iltaisin ja Multivitamin thermofoliant aamuisin. Sillä ei ole väliä kumpaa käyttää illalla kumpaa aamulla, mutta samalla kertaa niitä ei kannata käyttää. Ei ole pitkä aika, kun eräs asiakas oli ymmärtänyt, että nämä kaksi ainetta sekoitetaan toisiinsa. Yritän olla mahdollisimman selkeä neuvoissani, mutta aina en osaa painottaa oikeita kohtia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti