maanantai 6. heinäkuuta 2015

Toistaako Kreikka menneisyyttään?

Kreikalla on mahtava historia antiikin ajoilta, mutta harva muistaa 1900-luvun tapahtumia. Kreikka on suomalaisille lomailukohde, jossa on aina lämmin, vesi puhdasta ja ihmiset ystävällisiä. Kreikan yhteiskunnassa on kuitenkin jotain ihan perusteellisesti pielessä ja se näkyy pahiten talouselämässä. Kreikka pitää koko Eurooppaa jännityksessä ja EU:n johtajat ovat pyörällä päästään, kun eivät löydä ratkaisua. Kaikki mitä nyt annetaan Kreikalle periksi pitää antaa myös muille taloussotkujen maille eli ainakin Espanjalle ja Portugalille.

Viimeisen sadan vuoden historia on Kreikassa hyvin sotainen ja vaihteleva. Vahvaa demokratiaa ei ole vieläkän löytynyt ja kaksi sukua, Papandreut ja Karamanlisit ovat jo useammassa sukupolvessa olleet vallassa silloin, kun Kreikka on ollut tasavalta. Vuonna 1920-22 Kreikka ja Turkki sotivat ja sodan jälkeinen raja vedettiin niin, että miljoona kreikkalaista joutui jättämään kotinsa ja siirtymään Kreikan puolelle. Samoin noin neljäsataatuhatta turkkilaista joutui siirtymään Turkin puolelle Kreikasta. Tämän sodan jälkipelit puhkeaa aina välillä varsinkin pikkusaarten omistuksesta. Kreikasta tuli tasavalta 1924-35 väliseksi ajaksi ja vuonna 1935 näennäinen kuningasvalta palautettiin. Tosiasiassa Kreikka oli pääministeri Metaxan johtama diktatuuri. Kreikka yritti pysyä erossa toisesta maailmansodasta, mutta Saksa miehitti maan 1941. Kreikan miehitys oli erityisen raaka, koska maa oli niin köyhä ja natsit vei vähäisenkin ruuan. Juutalaiset kuljetettiin keskitysleireille ja vastarintamiehiä tapettiin tuhansittain.

Kreikassa oli erittäin vahva kommunistien vastarintaliike, joka aloitti sisällissodan heti miehityksen jälkeen ja se kesti vuoteen 1949. Sen jälkeen hallitukset kaatui muutaman kuukauden välein ja selkeää politiikkaa ei löytynyt. Korruptio ja lahjonta rehoitti ja maa pysyi köyhänä. Oikeistolainen sotilasjuntta kaappasi vallan 1967 ja Kreikkasta tehtiin tasavalta 1973 ja kuningas Konstantin lähti maanpakoon. Sotilasjuntan ylläpitämä diktatuuri kesti vuoteen 1981 saakka. Diktatuuri esti normaalin talouselämän ja yrittämisen. Veroja ei juurikaan maksettu ja poliisi oli täysin lahjottavissa. Vuonna 1981 Kreikka liittyi EEC:hen ja pian sen jälkeen Natoon. EU:n edeltäjä EEC yritti kaikin keinoin tukea ja auttaa Kreikkaa, että sen demokratia säilyisi. Kreikka on siis ollut lähes yhtä kauan demokratia, kuin minulla on ollut oma yritys, tai minä aloitin vuotta aikaisemmin. Se on lyhyt aika luoda yhteiskunta uudestaan. Kreikan työelämä ja yrityskulttuuri on hyvin erilainen, kuin muualla Euroopassa. Ahkeruus ja rehellisyys ei ole kreikkalainen hyve, mutta kansan luonne on ilmeisen sotaisa.

Olen huolissani Kreikan rauhan tilanteen kestävyydestä. Nyt, kun Kreikka on konkurssikypsä ja valtiossa ei ole rahaa se on hyvin altis populistiselle kansankiihotukselle. Tilanne saattaa muodostua samaksi, kuin 1920-luvun Saksassa jolloin fasismi ja Hitler pääsi valtaan. Miten kauan kansan pinna kestää ellei poliisit ja armeija saa palkkojaan. Sairaalat eivät voi enää kauaa toimia, koska ei ole rahaa lääkkeisiin ja henkilökunnan palkkoihin. Tällainen tilanne aloittaa helposti sisällissodan, tai sotilasjuntan valtaan tulon. Epäilen enemmän tuota sotilasjunttaa, koska siihen on pitkät perinteet. Vielä pari vuotta sitten olin huolissani sellaisesta oikeistolaispuolueesta, kuin Kultainen aamunkoi. Se oli puolueohjelmansa ottanut suoraan natseilta ja se oli hyvin suosittu nimenomaan poliisien piirissä. Se ehti saada jo suuren suosion ja päästä parlamenttiinkin. Se kuitenkin julistettiin laittomaksi vuonna 2013 ja sen johtajat ovat vankilassa, mutta kuinka kauan? Elämme mielenkiintoisia aikoja ja Eurooppaan väkisin tunkevat pakolaisjoukot tuovat tullessaan lisää epävarmuutta ja myös rikollisuutta. Olisi mielenkiintoista tietää mikä Eurooppa on kymmenenvuoden kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti