lauantai 12. maaliskuuta 2016

Ihminen on liian kriittinen omaa ulkonäköään kohtaan

Työssäni törmään jatkuvasti siihen, että asiakkaalla on aina eri mielikuva ulkonäöstään, kuin minä sen näen. Yksi osa asiakkaista kokee olevansa ongelmaihoinen ja haluaisi suuria muutoksia, mutta kosmetologi ei siihen pysty.

Joskus mietin miksi ihan sievä hyvin hoidettu nainen kokee ulkonäkönsä suureksi ongelmaksi. Usein hoidoista ja hoitotuotteista on myös epärealistisia odotuksia, koska ne eivät muuta ulkonäköä. Ilmeisesti tämä ulkonäön harmittelu vie myös paljon energiaa, aikaa ja rahaa. Näissä tilanteissa tuntuu ettei mikään riitä ja sellaiset ihmiset ajautuu helposti kaikkiin huuhaahoitoihin. Heidän ongelmansa ei ole ihossa, vaan paljon syvemmällä ja siihen meidän konstit ei auta. Itselleni tulee välillä hiukan turhautunut tunne, kun parhaani teen ja näen kaiken olevan hyvin, mutta asiakas on tyytymätön. Huomaan usein, että he eivät näe ulkonäön kokonaisuutta vaan katsovat pieniä yksityiskohtia. Joku yksittäinen luomi, tai näppylä saa kohtuuttomasti huomiota. Nämä ihmiset kertovat katsovansa usein suurentavalla peilillä miten kamalalta iho näyttää. Se onkin aivan varma, että kaikkien iho näyttää ihan räjähtäneeltä suurennoksena katsottuna.

Nuorena ihminen on epävarma ja nuoruuteen jopa kuuluukin vaihe jolloin kiinnostutaan omasta ulkonäöstä todella voimakkaasti. Tämä jatkuva ulkonäköongelma ei minusta liity mihinkään ikäkauteen, vaan se pysyy ihmisellä kaiken ikää ellei juttua tosissaan työstetä pois mielestä. Luin lehdestä yhden parikymppisen mallitytön juttuja ja häntä oli jo leikelty sieltä täältä. Hän kertoi näkevänsä joka kerta peiliin katsoessaan vaan mikä kohta pitää leikata seuraavaksi. Tuntuu, että ainakin ulkomaiset yritykset käyttävät tätä hyväkseen ja tarjoavat aina vaan lisää plastiikkakirurgisia operaatioita suorastaan rahastaakseen.

Tämä huono mielikuva itsestä on monisyinen asia ja tiedän, että nyt tehdään tutkimusta perheen ja läheisten vaikutuksesta oman ulkonäön kokemiseen. Varmaan tässäkin pitäisi hakea syytä lapsuudesta joilloin ihminen sisäistää miten muut kokevat hänen ulkonäön. Valitettavan usein törmään siihen, että perheessä on ihan selviä eroja, kuka sisaruksista on se kaunistyttö, kuka sitten jotain muuta. Eniten kuulen sitä siinä, kun äidit puhuvat minulle tyttäristään. Kuulen hyvin selvästi, että äitikin on huomaamattaan antanut lapsilleen eri rooleja. Aikuisena kannattaisi ihan pysähtyä miettimään mistä todella on kysymys, kun ulkonäkö harmittaa jatkuvasti. Se voi jo rasittaa kaveri-ja perhesuhteita, kun jatkuvasti mollataan ja harmitellaan omaa ulkonäköä.

Yritän seurata milloin tuo ulkonäkötutkimus on valmis ja kerron sitten lukijoillekin mitä tuloksia on löydetty.

8 kommenttia:

 1. Mun mielestäni ihmisten Pitäis enenmmän kiinnittää huomiota tasaiseen ihon väriin kun ryppyihin. Läikikäs iho on paljon vanhemman näköinen kun kirkas ja ryppynen! Mulla noi Powerbrightin tuotteet on tehnyt ihan mielettömän muutoksen ihoon. Paras sijoittamani raha kosmetiikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen. Sain marraskuun lomamatkalla ihoni ihan kirjavaksi, kun en suojannut tarpeeksi. Joulukuun alussa ostin Powerbrightit ja nyt kirjavuus on poissa kokonaan. Ikinä en enää ole niin hölmö etten käytä kunnollista aurinkorasvaa. Varsinkin kun tuo Pure light on aivan ihana. Meikki pysyy tosi hyvin koko päivän ja sitä pelkäsinkin eniten, että meikki on kasoissa jo parissa tunnissa. Aikaisempi kokemukseni aurinkosuojallisista päivävoiteista on juuri tämä ettei meikki pysy siistinä.
   Nuo kolme voidetta on älyttömän helppo systeemi ja ne ovat todella riittoisia. Kaikki riitti noin kolmisen kuukautta. Tyytyväinen olen.

   Poista
 2. Tunnistan itseni tästä ulkonäköjutusta. Oma äitini antoi selvästi ymmärtää, että minä olin perinyt kaikki ominaisuudet isäni puolelta ja kaksi muuta sisartani oli tullut äidin puoleiseen sukuun. Minun ei pitäisi vielä yli viisikymppisenä haaskata rahaa omaan ulkonäkööni, kun sillehän ei mitään voi, että muistutan isäni äitiä kuulemma.


  Onneksi löysin jo 90-luvulla hyvän kosmetologin eli Inkerin, joka vahvisti itsetuntoani ja ihossani korjaantui moni asia. Tunnen suorastaan vahingon iloa, kun tällä hetkellä olen sisaruksistani se nuorekkain ja parhaiten "säilynyt". Kiitos siitä kuuluu hyville hoidoille ja oikeille kotiaineille.

  VastaaPoista
 3. Oma kokemukseni on aika samanlainen. Olin ainoa meistä lapsista joka sain isäni suvun akneihottuman. Siitä jaksettiin huomauttaa joka välissä. Nykyisin ihoni on hyvässä kunnossa iän myötä itsetunto vahvistunut. Kuitenkin joka tapaamisella äitini, tai sisaret käy läpi miten kamala finninaama olin.

  VastaaPoista
 4. Onkos tää kosmetologi vielä psykiatrikin kaiken muun lisäksi?! Olette taineet uskoa johonkin keittiöpsykologiaan, kun kosmetologi mukamas nostaa itsetuntoa. Ihan puppua koko juttu. Asiakkaalle tyrkytetään jotain tekoempaattisuutta ja siinä samalla otetaan rahat pois ja purkit kassiin. Ei kukaan voi olla noin ihmeellinen, että vaikuttaa toisen ihmisen itsetuntoon. Kosmetologi itse vaikuttaa sen verran itsekeskeiseltä ettei paljo muita aattele. Joka kirjoitus alkaa minä tein, minä sanoin, minä minä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Inkeri kirjoittaakin minä-muodossa kun tämä on hänen bloginsa. Jokainen meistä vaikuttaa toisen ihmisen itsetuntoon varmasti monesti viikossa. Toisen ihmisen itsetuntoa on helppo kolhia, mutta myös nostaa kuten Inkeri on tehnyt. Lue anonyymi mieluummin vaikka Aku Ankkaa kuin tätä blogia.

   Poista
 5. Kosmetologi voi vaikuttaa asiakkaan itsetuntoon joko positiivisesti tai negatiivisesti. Kävin parikymppisenä kosmetologilla, joka kauhisteli ihoani ja hoki voi tyttöparka. Hän ei kuulemma ollut koskaan nähnyt niin paljon märkäpäitä kasvoissa. Minun olisi pitänyt käydä kerran viikossa ihonpuhdistuksessa hänellä jotta olisin välttynyt kamalista arvista. Itkin varmaan pari viikkoa enkä käynyt kosmetologilla pariinkymmeneenvuoteen. Tämä kosmetologi ainakin luhisti nuoren tytön itsetunnon täysin ja teki sen varmasti monelle muullekin. Kosmetologi liikkuu niin herkällä alueella, että hänellä pitää olla diplomaatin taidot.

  VastaaPoista
 6. "Asiakkaalle tyrkytetään jotain tekoempaattisuutta ja siinä samalla otetaan rahat pois ja purkit kassiin."

  Kehnohkon palveluosaamisen Suomessa on paljon eri alojen yrityksiä, jotka toimivat noin kuin anonyymi kuvaa ja käyttävät markkinoinnissaan härskisti jotain pseudopsykologiaa.

  Ei ihmekään, että Suomi on suossa läyhäisen, perehtymättömän ja yksisilmäisen osaamisen takia.

  Inkeri ja Inkerin yritys eivät kyllä kuulu tähän kategoriaan. Osaaminen ja ammattietiikka näkyvät kaikessa tekemisessä. Ja minulla tosiaan on perspektiiviä arvioida asiaa.

  Leena

  VastaaPoista