lauantai 19. maaliskuuta 2016

Neuvoja nuorille naisille ehkäisemään ihon rypistymistä

Ihon vanheneminen alkaa heti teini-iän jälkeen, mutta alkaa näkymään vasta nelikymppisenä. Mitään vanhenevan ihon ryppyvoiteita en suosittele, kuin vasta kolmenkympin jälkeen ja silloinkin harkiten. On kuitenkin asioita mitä kannattaa ottaa huomioon jo parikymppisenä, että säästyisi rypyiltä mahdollisimman pitkään.

Suurin syy ihon vanhenemiseen ja rypistymiseen on uv-säteily. Juuri nuorena saatu uv-säteily on pahin mahdollinen ihon vanhentaja. Tämä kannattaa muistaa ja suojata ihoa kaikin keinoin. Kyse on pitkän aikavälin ennalta ehkäisystä. Parikymppisenä ei takuulla ajattele joskus olevansa yli nelikymppinen, mutta nyt kannattaisi noudattaa neuvojani. Mitä vähemmän iho saa säteilyä sitä hitaammin se veltostuu ja rypistyy. Ihon palaminen altistaa myös ihosyövälle eli ihan terveyden hoidollisista syistä iho kannattaa suojata. Tutkimusten mukaan uv-säteilyn määrä lisääntyy koko ajan, kun ympäristösaasteet rikkovat otsonikerrosta. Eräällä luennolla kuulin, että nykypäivän parikymppinen on jo kolmekymppisenä saanut saman säteilymäärän, kuin minun ikäpolveni viisikymppisenä. Näiden tietojen mukaan tämän hetken nuoret naiset rypistyvät paljon aikaisemmin, kuin äitiensä ikäluokka.

Tuon uv-säteilyn määrän voi kuitenkin ennalta ehkäistä aika vaivattomasti. Nyt tarjouksessa oleva Pure Light sk 50 (85€, norm. 107€) sopii aurinkosuojaksi kaiken ikäisille ja kaikille ihotyypeille. Tätä uv-säteilyn määrää pitää kaikin keinoin vähentää. Kannattaa pysyä poissa suorasta auringosta, käyttää lippalakkia suojaamaan kasvoja ja käyttää aina viisikymppistä suojavoidetta.

Toinen vakava haitta iholle on tupakointi. Nikotiini ja terva tuhoaa pintaverisuonistoa ja vähentää ihon omia suojamekanismeja. Nämä vaikutukset ei näy vielä parin vuoden tupakoinnin jälkeen, mutta parikymmentävuotta tupakointia täydellinen ihon surma. Jotenkin tuntuu siltä, että kannattaako ihoa edes hoitaa, kun myrkky tekee tehtäväänsä kaiken aikaa. Tupakoinnin vaikutuksia ei voi millään hoidolla vähentää, tai poistaa ja ainoaksi konstiksi jää tupakoinnin lopettaminen. Sen olen nähnyt työssäni, että alle kolmekymppisellä pystyy vielä hoitamaan pois tupakan aiheuttamat vauriot, jos tupakointi lopetetaan. Tupakka on suuri terveysriski, mutta syövät iskee vain harvoihin. Ihon ennen aikainen vanheneminen koskettaa aivan varmasti kaikkia tupakoitsijoita.

Tee suuri palvelus itsellesi ja lopeta tupakointi ja käytä aina aurinkosuojallista päivävoidetta. Sillä tulee olemaan suuri vaikutus kolmenkymmenenvuoden kulutta ja mikään katuminen ei siihen auta. Kehoittaisin myös nuorten naisten äitejä valistamaan näistä kahdesta haitasta, jos nuoren itsensä on vaikea kuvitella olevansa joskus viisikymppinen. Dermalogican aurinkotuotteet ovat Suomen parhaita, koska USA:ssa katsotaan aurinkosuojatuotteiden olevan lääkeaineita ja ne tutkitaan sen mukaan. Tuo Pure Light sk 50 sopii myös rasvoittuvalle ja näppyläisellekin iholle, koska se on ohutta ja hyvin imeytyvää.

4 kommenttia:

 1. Olen kanssasi hieman eri mieltä. Ikä ei ole ihotyyppi ja kaikille eri vuosikymmenille tarkoitetut voiteet ovat hölönpölöä. Kuten kirjoitit riippuu ihon kunto aikuisiällä hyvin paljon uv-säteilyn määrästä. Iho on kuiva ja veltostunut. Kuitenkin on paljon aineosia joita kaiken ikäisten tulisi käyttää, kuten antioksidantit ja uv-suoja. Mitä nuorempana alkaa näitä kahta käyttämään päivittäin tekee suuren palveluksen myöhemmille vuosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas käsitys. Hölynpölyä koko juttu. Ei parikymppinen tarvii samoja aineita, kun viiskymppinen akka.

   Poista
 2. Ikä ei todellakaan ole ihotyyppi, mutta ikä vaikuttaa siihen millaisia hoitoaineita iho tarvitsee. Ei ole todellakaan hölynpölyä jakaa tuotteitta eri ikäisille. Uv-suojaa ja antioxidantteja tarvitsee kaiken ikäiset. Antioxidantit korjaa uv-säteilyn tekemiä soluvaurioita.
  On lukuisia muita raaka-aineita joita ei kannata käyttää nuorelle iholle. Esimerkiksi peptidit jotka vaikuttavat ihon kimmosäikeisiin ei ole tarpeellinen parikymppiselle. Iho vanhenee jatkuvasti, mutta pidän kolmeakymppiä ikärajana, jonka jälkeen kannattaa käyttää vanhenevan ihon tuotteita ja Dermalogicassa ne ovat Age Smart linjan tuotteet. Esimerkiksi Super Rich Repair (127€) voide on ihanteellinen yli kolmikymppiselle kuivalle iholle, mutta parikymppiselle se on liian täyteläinen ja elvyttävä. Se saattaa jopa lisätä rasvoittumista liian nuorella epäpuhtaalla iholla.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Olipas kummallinen käsitys ettei muka eri ikäisille tarkoitettu kosmetiikka merkkaisi mitään. Miksi ihmeessä sitten jokainen kosmetiikkasarja jaottelee tuotteensa ikäkausien mukaan? Nyt yli nelikymppisenä käytin muutaman päivän tyttäreni Clear start voidetta, kun omani loppui ja se ei riittänyt minulle ollenkaan. Laitoin sitä kolmeenkin kertaan, mutta siitä huolimatta kiristi. Samoin olen aina neuvonut tyttäriäni etteivät ota minun voiteita, koska ne eivät sovi nuorelle iholle.

  Itse luotan age smart linjaan ja olen ihastunut niihin tuotteisiin.

  VastaaPoista