torstai 17. maaliskuuta 2016

Ahtaanpaikankammo voi iskeä kasvohoidossa

Uusi asiakas täyttää ensimmäistä kertaa meille tullessaan asiakaskortin, jossa on muutamia kysymyksiä sen hetkisestä ihon hoidosta ja ongelmista. Siellä kysytään myös onko asiakkaalla ahtaanpaikankammoa. Hyvin usein ihmiset naureskelevat tätä ja ihmettelevät hassua kysymystä. Se onkin varmaan hassua niiden mielestä, joka ei sitä ole koskaan kokenut, mutta sen kokeneille asia on kuoleman vakava juttu.

Kasvohoito on aika tyypillinen laukaisija ahtaanpaikakammolle, tai paniikille. Siinä ihminen kokee olevansa jotenkin avuton ja vielä, jos silmille laittaa pumpulit tilanne on entistä pahempi. Jotkut asiakkaat kertovat etteivät edes tienneet heillä olevan sellaista, mutta se oli ilmennyt edellisessä kauneushoitolassa. Pahin mahdollinen virhe kosmetologilta on nauraa sille. Suosittelen, että kannattaa jopa vaihtaa kosmetologia ellei hän ymmärrä miten vakavasta asiasta on kysymys. Itse olen joskus kokenut paniikin tunnetta pienessä hississä, tai muussa sellaisessa. Siksi en edes halua mennä ahtaisiin paikkoihin ellei ole pakko. Myös mieheni inhoaa pieniä hissejä ja äidilläni on todella voimakas ahtaanpaikankammo.

Olen itse kokenut niin karmean tilanteen hoidossa, että osaan kyllä asettua asiakkaan asemaan. Olin 1990-luvulla Helsingissä eräässä isossa kauneushoitolassa vartalohoidossa. En oikein tiennyt mitä hoitoon kuului, mutta olin menossa innolla rentoutumaan. Hoitotilat oli kellarikerroksessa ja siellä ei ollut ikkunoita. Kaikki oli tyylikkäästi kaakeloituja, mutta tunnelma oli hiukan kalsea. Ensiksi minulle valmistettiin yrttikylpy ja vesi oli aluksi aivan liian kuumaa. Jostain syystä inhoan kuumuutta ja peseydynkin aika viileällä vedellä. Yrttikylvyn jälkeen minut vietiin hierontapetille ja käärittiin lämpöfolioon. Tämä folio oli silloin uusi asia ja sitä käytettiin paljon vartalohoidoissa. Sillä tavalla saatiin hoitoaineita helpommin imeytymään ihoon. Minut käärittiin kaulaa myöden tähän folioon ja vielä peittoon. Käsiä ei saanut jättää pakkauksen ulkopuolelle, kun se vähensi kuulemma hoidon vaikutusta. Hoitaja ei sanonut mitään kuinka kauan paketissa pitää olla ja lähti itse pois. Melkein heti minulle tuli todella kuuma ja tajusin, että allaninkin oli sähkölämmitteinen peite. Hiki virtasi silmiin enkä voinnut niitä pyyhkiä ja lopuksi alkoi kirvely. Tunsin, että sydämeni hakkaa hirveästi ja olo oli erittäin epämiellyttävä. Yritin huutaa hoitajaa käymään, mutta kukaan ei kuullut ja ääneni, vain kaikui kaakeleista. Olin muutamaa viikkoa aiemmin käynyt Berliinissä Gestapon päämajassa ja mielessäni alkoi pyörimään kellareiden kidutussellit. Lopulta revin foliot ja huovat ympäriltäni ja jäin varmaan vielä vartiksi odottamaan hoitajaa takaisin. Hän oli todella närkästynyt, koska kuulemma pilasin koko hoitovaikutuksen. Loppuhoidon ajan hän mökötti minulle, kun olin ollut niin tottelematon.

Meillä ei kiusata asiakkaita missään paketeissa, mutta toivon, että ensimmäisellä käynti kerralla kerrotte tästä paniikista ja mikä sen ehkä aiheuttaa. Tietysti, kun nään sen asiakaskortissa ruksattuna kyselin miten se hänellä vaikuttaa. Silloin, kun tiedän mistä on kysymys, niin ne asiat ilman muuta vältetään. Joku ei halua, että hoitohuoneen ovi laitetaan kiinni. Aika monelle nuo silmäkompressit ovat ahdistavat ja pahinta on naamiot, jotka kuivuvat ja kiristyvät kasvoille. Ripsien kestovärjäys on joillekin hankalaa ja heitä auttaa, kun laitan hiukan ikkunaa auki. Tietenkään kestovärejä ei ole pakko laittaa, mutta joskus asiakas haluaa kokeilla kestäisikö hän sen. Näiden asiakkaiden kohdalla en jätä heitä koskaan yksin hoitohuoneeseen. Teen myös selväksi, että kaikki voidaan heti ottaa kasvoilta pois ja heti pääsee nousemaan istuma-asentoon, jos ahdistus tulee.

Kaikista tärkeintä on, että asiakas kertoo asian kosmetologille. Sitten voidaan yhdessä keskustella mitä voi tehdä ja mitä ei. Aina voi kehittää muita keinoja, jos joku ei toimi. Näillä konstein hoidot on aina menneet ihan hyvin. Asiakas rentoutuu untenmaille, niin kuin kuuluukin. Ei missään tapauksessa kannata kieltää itseltään niin tärkeä ja ihana asia, kuin kasvohoidot. 

3 kommenttia:

 1. Itselläni on kammottava kokemus suljetunpaikan kammosta ja kosmetologin huonosta palvelusta, tai ilkeydestä.
  Olin ihonpuhdistuksessa uudella kosmetologilla ja hän laittoi lopuksi jonkun naamion joka kuivui ja kiristyi iholla ja se oli kaulalla saakka. En ollut ikinä kokenut mitään ahtaanpaikanpelkoa, mutta tuolloin olin jo aivan paniikissa ja haukoin henkeäni. Kosmetologi oli häipännyt jonnekin ja kukaan ei reagoinut huuteluuni. nousin ihan paniikissa petistä ylös ja sitten ilmestyi jo kosmetologikin. Hän repesi nauramaan ja piti tilannetta hyvänä vitsinä. Kertoi vielä kassallakin minun kuulteni toiselle kosmetologille miten hassun näköinen olin seistessäni keskellä lattiaa.


  Menin toiselle kosmetologille ja kerroin heti tästä edellisestä kokemuksestani. Hän ei ymmärtänyt yhtään mistä oli kysymys ja ei ollut ahtaanpaikankammosta kuullutkaan. Kasvohoito meni kuitenkin ihan hyvin, mutta lopuksi hän sanoi käsiensä ihan tärisevän kun niin pelkäsi koska sekoan. Sekään ei asiakkaan korvissa kuulostanut kovin mairittelevalta.


  Vasta vuosien päästä muutin Hämeenlinnaan ja ystävieni suosituksesta menin Inkerin hoitolaan. Helpotus oli suuri, kun huomasin jo asiakaskorttia täyttäessäni kysymyksen ahtaanpaikan kammosta. Tiesin heti, että nämä ymmärtävät mistä on kysymys. Hoidon alussa Mari teki pari hyvin asiallista kysymystä ja sain luottamuksen siihen ettei minua jätetä mihinkään kiristyksiin yksin. Sen jälkeen en ole koko asiaa muistanutkaan, vaikka käyn lähes joka kuukausi Marin hoidossa. Nyt vasta tuo kirjoitus nosti mieleeni kauhukokemukseni.
  Olen tosi tyytyväinen, että löysin kosmetologin joka ymmärtää ihmistä syvällisemminkin.

  VastaaPoista
 2. Olipas kamala kokemus. Eikö kosmetologilla ollut mitään myötätuntoa toisen ahdistusta kohtaan? Onneksi olen ollut Inkerin hoidossa koko ikäni, niin olen säästynyt tuollaisilta kokemuksilta.

  Varsinaisesti minun piti kertoa tästä uudesta hydrablur pohjustusaineesta. Se on aivan ihmeellinen aine. Olen laittanut sitä kahtena aamuna ja vain hämmästelen tulosta. Ihohuokosia ei näy ja ihosta tulee ihan tasainen. Kiilto ja öljyisyys on ollut aina ongelmallista, mutta nyt iho pysyi mattapintaisena ja silkkimäisen sileänä. Paras Dermalogican aine mitä olen koskaan kokeillut. Se on paljosti sanottu, kun kaikki Dermalogican aineet ovat huippuja

  VastaaPoista
 3. Pitääpä minunkin kehuskella omilla kokemuksillani. Ostin tuon Pure light voiteen noin kuukausi sitten ja tässä ajassa ihostani on tullut aivan eri värinen. Yleensä tähän aikaan vuodesta kirjavuus lisääntyy ja silmien ympärille tulee renkaat kun pandalla. Nyt renkaita ei ole ja kaikki maksaläiskät ovat pysyneet poissa, vaikka olin viikon Lapissakin kirkkailla hangilla. Mikään suojavoide ei ole aikaisemmin auttanut näin hyvin ja vielä sekin, että pure light on miellyttävä käyttää ja se imeytyy hyvin.

  K.l

  VastaaPoista