tiistai 9. elokuuta 2016

Ihokirjotauti ja suunympärysihottuma

Kerron kahdesta eri ihotaudista kosmetologin näkökulmasta. Kosmetologi ei tee diagnooseja ja hyvään ammattitaitoon kuuluu, että tietää omat rajansa ja osaa neuvoa asiakkaan eteenpäin. Kuitenkin on useampia ihottumia joita näen niin usein, että tunnistan ne hyvin ja tiedän niiden hoitomenetelmät. Monet ihotaudit ovat myös lisääntyneet viimeisen kolmenkymmenenvuoden aikana ja ilman jatkokoulutuksia olisin niistä aivan tietämätön.

Ihokirjotauti eli Civatten poikiloderma ei ole sillä tavoin ihotauti, että sitä voitaisiin jotenkin hoitaa. Se on kaulan sivuissa olevaa ruskeaa verkkomaista pigmenttiä, joka tummuu ja tulee paremmin esiin kesällä. Kaulan keskiosalla sitä ei ole. Syy ihokirjotautiin on uv-säteily ja pitkä altistuminen auringolle. Ihottuma ei tunnu miltään, se ei kutise, tai kirvele ja iho on ehjä. Mitään hoitoa ihokirjotaudille ei ole ja se on ainoastaan kosmeettinen haitta. Tehokas aurinkosuoja esimerkiksi Pure Light sk 50 (107€) hidastaa kirjavuuden syntymistä. Jonkin verran kirjavuutta tasoittaa pigmenttiläiskiin tarkoitettu C-12 Serum (155€), mutta ihokirjotaudissa pigmenttimuutos on syvemmällä, kuin tavallisissa pigmenttiläiskissä ja siksi sitä on vaikeampi poistaa. Kaulan keskiosassa ei kirjavuutta ole koska leuka varjostaa sitä ja uv-säteilyn määrä jää vähäisemmäksi. Kirjavuutta voi peittää ja tasoittaa esimerkiksi SkinPerfect Primerillä sk 30. Tärkeintä on välttää uv-säteilyä, niin ettei tämän kaltaisia ongelmia tulisikaan.

Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti on kasvojen aukkojen ympärillä olevaa punottavaa ihottumaa. Yleensä ihottumaa on eniten suupielissä ja alahuulen alapuolella, mutta olen nähnyt sitä myös silmäkulmissa ja nenän pielissä. Perioraalidermatiitin syytä ei tiedetä ja minun mielestäni se yleistyy koko ajan. Ihottuma on nimetty ja tunnistettu vasta seitsemänkymmentäluvulla. Jokin nykyelämän asioista sitä aiheuttaa, mutta mikä on hämärän peitossa. Joillakin se pahenee juuri ennen kuukautisia eli jokin yhteys sillä on hormoonitoimintaan. Myös stressi pahentaa sitä niin, kuin kaikkia ihottumia. Lievissä tapauksissa kannattaa kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavaa Daktacortia joka on mikonatsolin ja hydrokortisonin yhdistelmä. Perioraalidermatiitti saattaa myös kutista ja siksi tuo hydrokortisoni on siihen hyvä hoito. Ihottuma aluetta voidellaan Daktacortilla aamuin illoin noin 2-3 viikkoa. Voitelua kannattaa jatkaa noin viikon verran sen jälkeen, kun ihottuma on jo häipynyt. Ellei Daktacort parissa viikossa selvästi auta pitää mennä ihotautilääkärille jolta saa tehokkaampia reseptilääkkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti