maanantai 21. lokakuuta 2024

Älä kuivata ihoa saippualla

 Nyt on menossa oikea saippuavillitys ja sen valitettavasti näkee joidenkin ihosta. Myös ihotautilääkärit varoittelevat saippuoiden käytöstä, koska ne kuivattavat liikaa. Yksi saippuoiden myyntivaltti on erilaiset yrtit ja juuri ne aiheuttavat eniten ongelmia.


Karrelle kuivunut iho

Muutamalla ihonhoitosarjalla on kiinteitä saippuoita, jotka on tarkoitettu kasvojen pesuun ja nämäkin voivat ihoa kuivattaa. Yritän asettaa sanani hyvin varovasti, koska mediassa on menossa suunnilleen aivopesu saippuoiden ihanuudesta. Pieneenkin järjen ääneen saatetaan reagoida hyvin tiukasti. 
Minusta on aika hämmästyttävää, että tämä saippuabuumi on ottanut niin suuren vallan, kun asiakkaat olivat juuri oppineet pois vesi-ja saippuasysteemistä. Erityisen hankala tilanne tulee, kun alkaa sisälämmitys joka kuivattaa ja ihoa vielä kuivatetaan lisää saippuapesulla. 

Erityisen kauhistuttavana pidän joidenkin bloggarien mainostamaa natisevan puhdasta ihoa. Taatusti iho natisee, kiristää, kutisee, kuivuu ja huutaa apua, kun siitä pestään pois kaikki ihon oma suojapinta. Sen jälkeen iho altistuu lämmönvaihteluille, joka aiheuttaa couperosaa, ohentaa ihoa ja ennen kaikkea kuivattaa. 

Tähän, kun lisätään vielä joku yrttirouhe, joka raapii ja kuorii ihoa mekaanisesti, mikä on erityisen haitallista talven kuivattamalle iholle. Allergioista kärsivät ihmiset saavat monenlaisia ihottumia, joiden alkuperää on vaikea selvittää, jos yrttejä on monenlaisia. 

Saippuoiden ongelmat on moninkertaisia. Saippuan perusmassa kuivattaa ihoa ja rikkoo ihon oman hydrolipidisen kalvon eli kosteusrasvavaipan, mikä suojaa alempia ihokerroksia. Sitten kun suojakerros on poissa, iho altistuu yrttirouheelle, joka saattaa allergisoida varsinkin, kun se pääsee erityisen suoraan ihoon kiinni, kun oma suojakerros on valmiiksi rikki. 

Allergiavaaran lisäksi iho altistuu mekaaniselle raapimiselle, jos yrttirouheet ovat kovin krouviksi jätettyjä. Tämä raapiminen vie iholta loputkin suojat, jos niitä on vielä jäljellä. Sitten vielä tulee tämä bakteerialtistus. Palasaippua on mitä parhain pöpöjen elatusalusta ja finnit saavat oikein vauhtia, kun tulehdusta aiheuttavat bakteerit saavat mellastaa rauhassa.

Tämähän on suurin syy miksi on siirrytty nestemäisiin käsisaippuoihin, koska pulloon ei pöpöjä mene niin paljon. Kuka pesisi kätensä yleisen vessan palasaippualla? Ei kukaan, koska siinä kohtaa ymmärretään, että se on pöpöpesä. Sama asia tapahtuu kotona omalle saippualle, kun siihen viedään joka päivä käsissä ja kasvoissa olevat pöpöt.





Liian kuiva iho herkistyy

Jossain ammattijulkaisussa oli ihotautilääkärin kirjoitus siitä miten saippuavillitys on lisännyt heille asiakkaita. Suurin ongelma tulee vartalolla, kun ihoa pestään liikaa. Nykyisin nettijutuissa ohjeistetaan, että ensin kroppa pestään suihkugeelillä ja sitten vielä palasaippualla. Taatusti ihon oma suojakerros rikkoutuu ja ensin ihoon iskevät sienet. 

Sieni-infektiot lisääntyy muutenkin talvella, kun iho hautuu nivustaipeissa, varpaan väleissä ja muissa ihon poimukohdissa. Varsinkin ikääntyneen iho eli oman ikäiseni on hyvin altis hiivasienelle, joka pesiytyy rintojen alle, nivustaipeisiin ja kainaloihin. Näin vanhemmiten ihon suojakerros heikkenee estrogeenin vähäisyyden vuoksi ja iho altistuu tulehduksille. 
Atoopikoille nämä saippuajutut ovat myrkkyä, koska ne kuivattavat ja rikkovat jo muutenkin kuivaa ja rikkinäistä ihoa. 

Olen hämmästynyt miten suuri merkitys mainonnalla on, kun saippuoiden myynti on monikertaistunut. Koetaan, että saippua on jotenkin suomalaista luontoa ja puhtautta, vaikka tulos on ihan muuta.




Minulla on itsellänikin myynnissä näitä Tuoksusaippuasieniä ( 2 kpl 39€ ja 3 kpl 58€) ja 1 kpl 20€, mutta ne ovat geelipohjaista pesuainetta, josta on vesi puristettu pois. Ne ovat tuoksultaan aivan ihania, mutta allergikoille en niitä suosittele enkä atoopikoille. Eikä ne tietenkään sovi kasvojen pesuun.


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Kosmetologisi, Inkeri



⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 
15.–.21.10.2024.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti