torstai 10. lokakuuta 2024

Yrittäjä tarvitsee kannustajaa

 Viime viikolla ollut yrittäjänaisten liittokokous ja seminaari pistää aina ajatuksia liikkeelle ja yrittämisestä tulee paljon puhuttua. Seminaarin paras osa on aina naisyrittäjien tarinat siitä miten he päätyivät yrittäjiksi, ja miten heidän yritys syntyi.


Kannustava isä

Yksi puhujista oli nyrkkeilijä Eva Wahlström joka kertoi omasta urastaan. Hänellä on ollut vaikeita vaiheita elämässään, mutta hän voitti vaikeutensa. Wahlström kertoi miten hänen isänsä kannusti häntä aina ja kuskasi lapsena harkkoihin ja oli salilla läsnä. Tämä isä kuoli syöpään, kun Wahlström oli noin 25-vuotias ja siitä alkoi hetkellinen alamäki.

Nyrkkeilijä Eva Wahlström kertoi oman mielenkiintoisen tarinan



Myös muut yrittäjät kertoivat tästä kannustavasta isästään, mutta merkille pantavaa oli ettei kukaan maininnut sanallakaan puolisonsa kannustavuutta. Tämä on hyvin tyypillistä naisyrittäjien piireissä ettei puoliso kuulu siihen joukkoon joka kannustaa yrittäjää. 

Muistan joskus 90-luvulla, kun Outi Raehalme väitteli tohtoriksi aiheesta älykäs nainen ja hän oli meillä yrittäjänaisilla puhumassa asiasta. Hänen tutkimuksiensa mukaan menestyneen ja pitkälle päässeen naisen lapsuudessa ja nuoruudessa on ollut joku mies, joka on kannustanut ja uskonut tuohon nuoreen naiseen. Usein se oli isä, mutta yhtä usein isoisä, opettaja tai joku sukulaismies. 

Eräässä toisessa yrittäjänaisten tapahtumassa Joensuussa oli puhumassa mies, jonka puoliso oli naisyrittäjä. Tämä pariskunta oli käynyt pitkään terapiassa, ja tämä mies oli oppinut myös itsestään jotain. Hän kertoi, että hän teki kaikkensa, ettei vaimon yritys näkynyt arjessa millään tavoin. Mies koki yrityksen niin rankaksi kilpailijaksi, että hän toivoi, ettei se menestyisi ja nainen joutuisi lopettamaan yrityksensä. 
Vaimo oli onnellinen, kun firma kannatti hyvin ja pystyi tuomaan kotiin rahaa hyvin. Tämä oli miehelle ihan kamala paikka, että nainen voi hyvin ilman häntä, ja tuo vielä kotiin suurempaa palkkaa kuin mies.
Tämä pariskunta kävi pitkään pariterapiassa, että mies huomasi miten ääliömäisesti hän käyttäytyi, kun vaimon menestys toi iloa ja hyötyä koko perheelle. Mies oli fiksu ja muutti ajatusmaailmansa, mutta se on harvinaisuus.

Tyypillinen tarina

Hyvin tyypillinen tarina on, että kun vaimo alkaa yrittäjäksi tulee parissa vuodessa avioero. Jos taas naisyrittäjäsinkku menee naimisiin ja ottaa miehensä mukaan yritykseen kaatuu yritys parissa vuodessa. Näitä tarinoita olen nähnyt lukuisia. 

Naisyrittäjälle käy usein myös niin, kun hän tekee pitkiä työpäiviä, voi koko suku ja ystäväpiiri moittia naista itsekkyydestä ja perheen laiminlyönnistä. Kun miesyrittäjä tekee pitkää päivää, suku ja ystävät kehuu, että ompas siinä ahkera mies, joka tekee työtä perheensä eteen. 

Kokemuksesta tiedän, että naisyrittäjällä on monta kampittajaa, jotka haluavat viedä maton alta. Valitettavan usein se on oma puoliso, joka tukehtuu kateuteen, kun nainen menestyy. Erotessani ex-miehestäni 2000-luvun alussa hän totesi, että hänen suurin halunsa oli ja tulee olemaan tuhota minut ja yritykseni. No, jokainen valitsee omat päämääränsä, eikä siitä sen enempää.

En myöskään voi sanoa, että vanhempani tai isäni olisi minua mitenkään kannustanut. Isäni oli yrittäjä, joten sain ehkä siitä mallin miten tehdä työtä, mutta ei vanhempani osanneet olla mitenkään kannustavia. Jos hakisin omasta elämästäni jonkun mies henkilön, joka on minua tukenut se on ilman muuta pappa. Hän uskoi aina minuun ja piti minua pätevänä työhöni. 

Kuitenkin suurin kannustus on tullut muilta naisyrittäjiltä. Olin niin nuori aloittaessani eli kahdeksantoista, että vakioasiakkaiksi tuli ihmisiä, jotka halusivat nimenomaan kannustaa nuorta yrittäjää. Vielä 80-luvulla Hämeenlinnan kosmetologit kokoontuivat monta kertaa vuodessa ja muutama vanhempi kosmetologi otti minut siipiensä suojaan. 

Olen aina tullut ihmisten kanssa hyvin toimeen ja se on näkynyt myös tässä kannustuksessa. Toiset naisyrittäjät valtakunnallisen liiton hallituksessa halusivat, että menestyn. Oli suuri askel lähteä alle kolmekymppisenä erilaisiin valtakunnallisiin luottamustehtäviin, mutta minulla oli ympärilläni ihmisiä jotka työnsivät minua eteenpäin. 
Tästä avusta olen ikuisesti kiitollinen ja toivon voivani itse kannustaa muita ja laittaa sillä tavoin hyvän kiertämään.

Intoa päivääsi!

Kosmetologisi, Inkeri



⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 
8.–14.10.2024.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti