Lokakuun alussa tuli kuluneeksi kahdeksankymmentävuotta siitä, kun liittoutuneiden valvontakomissio tuli Suomeen neuvostoliittolaisen Andrei Zdanovin johdolla. Zdanovista ilmestyi elämäkerta juuri muutama viikko sitten.
Valvontakomissio loi pelkoa Suomeen
Voin kuvitella millaisen paineenalaisena suomalaiset poliitikot olivat, kun Stalinin lähettämä Andrei Zdanov saapui Suomeen. Valvontakomissio oli liittoutuneiden asettama, mutta käytännössä siihen kuului vain muutama brittiupseeri ja muut olivat neuvostoliittolaisia.
Suomessa oli suuri miehityksen pelko ja siksi tehtiin asekätkentää, että pystyisimme käymään sissisotaa, jos miehitystä yritettäisiin. Nyt kun olemme nähneet, miten julmia venäläiset ovat nykypäivänä olleet Ukrainassa, suomalaiset olivat kyllä viisaita, kun alkoivat varautumaan.
Christer Pursiainen on kirjoittanut tuon Zdanovin elämäkerran ja siinä vihjaistaan, että Mannerheimin ja ylimmän sotilasjohdon on täytynyt tietää asekätkennästä, mutta he näyttelivät tietämätöntä. Valvontakomissiohan alkoi myös vaativaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä, mitä Suomi yritti vastustaa. Tavallaan valvontakomissio vaati tekemään taannehtivan lain, että Suomen johtajat pystyttiin tuomitsemaan sotasyyllisiksi. Tämä vaihe oli sen verran pelottava, että presidentti Mannerheimkin pelkäsi joutuvansa oikeuteen. Hän matkusti Portugaliin hoitamaan terveyttään, mutta tosi asiassa hän tavallaan lähti karkuun.
Pääministerinä ollut Paasikivi, joka oli lähempänä kahdeksaakymmentä, joutui kantamaan suurimman taakan neuvotteluissa venäläisten kanssa.
Valvontakomission väki asui hotelli Tornissa noin kolme vuotta 1944-47 |
Valvontakomissio asui hotelli Tornissa
Tässä Andrei Zdanovin elämäkerrassa kerrottiin paljon valvontakomissiosta sen aikaisesta Suomesta. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat tietää tarkemmin, mitä Suomelle sodan jälkeen tapahtui. Itselleni oli aivan uusi tieto, että neuvostoliittolaiset tuhosivat täysin asuinpaikkanaan olleen hotelli Tornin.
Koko hotelli Torni oli vuokrattu Neuvostoliitolle ja siellä ei silloin ollut hotellitoimintaa. Valvontakomission väki asui siellä noin kolme vuotta 1944-47. Missään ei ole aikaisemmin kerrottu miten sikamaisesti Tornissa elettiin. Valvontakomission lähdettyä Torni tarkastettiin ja tehtiin kuusitoistasivua paksu luettelo vahingoista, mitä tuolle arvokkaalle hotellille oli tehty. Yksikään lavuaari, amme tai vessanpönttö ei ollut ehjä, vaan kaikki kaakelit oli rikottu. Kaikki puiset pinnat eli pöydät, hyllyt ja muut oli täynnä lommoja, nimikirjaimia, iskulauseita ja muita kaiverruksia.
Siivousta tehnyt väki epäili ettei sänkyvaatteita ollut vaihdettu koko tuon kolmen vuoden aikana. Joka paikassa oli virtsaa ja oksennusta ja torakat mellastivat. Ihan mielenkiintoista, että vasta nyt uskalletaan kertoa venäläisten käytöstavoista. Siitä olen lukenut muutaman jutun, että Porkkalan alue oli tuhottu täysin, kun se luovutettiin takaisin Suomelle 1956. Kaikki Porkkalan talot oli tuhottu asuinkelvottomiksi ja elämä oli ollut yleistä sikailua.
Näistä lukeminen ei lisää entisestään antipatiaa venäläisiä kohtaan.
Antoisaa viikon alkua!
Terkuin,
Kosmetologisi, Inkeri
⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua
8.–14.10.2024.
Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti