perjantai 21. elokuuta 2015

Mortonin neurooma

Harvoin enää kirjoittelen jalkavaivoista, mutta nyt muutamakin asiakas on kysellyt minulta Mortonin neuroomasta. Nykyisin en juurikaan tee jalkahoitoja, mutta parinkymmenentuhannen jalkahoidon kokemuksella tiedän niistä aika paljon.

Mortonin neurooma tai Mortonin sydrooma, tai Mortonin oireyhtymä on kaikki sama asia ja se on hyvin harvinainen jalkavaiva. Työelämäni aikana olen kuullut korkeintaan kymmenestä tapauksesta ja sen olen oppinut, että hyvin harva lääkäri tunnistaa sitä. Kyse on kolmannen ja neljännen varpaan väliin tulleesta hermopinteestä. Vaiva on erittäin kivulias ja ajaa aina lääkäriin, koska se haittaa normaalia elämää. Mitään selkeää yksittäistä synnyin syytä ei ole, mutta yleisin se on keski-ikäisillä naisilla. Yleensä vaiva alkaa pistävän voimakkaana kipuna kolmannessa varpaanvälissä. Varpaat saattaa puutua, tai tulee sähköiskun kaltaisia viiltelyjä. Yleensä on pakko ottaa kenkä pois jalasta ja hieroa varpaita hetken ennen, kuin kipu helpottaa. Jalassa harvoin näkyy päällepäin yhtään mitään ja siksi vaiva tuntuu monesta hyvin oudolta. Pahassa pinnetilassa varpaat saattaa turvota ja tulehtua punaisiksi.

Korkeat ja kapeat kengät voivat olla vaivan alkusyy ja ilman muuta kenkien mukavuus pitää huomioida. Seisomatyö pahentaa vaivaa ja liikuntaa yleensä kannattaa hetkeksi vähentää. Oma kokemukseni on, että Mortonin neurooma tarvitsee aina leikkauksen. Vielä 90-luvulla sitä ei edes yritetty hoitaa muuta, kuin leikkauksella. Nykyisin yritetään ensin tulehduskipulääkitystä, tai kortisonipistosta. Myös pohjallisilla yritetään vähentää päkiälle tulevaa painetta ja voimisteluliikkeillä voidaan yrittää laukaista pinnetilaa. Minun mielestäni nämä tehoaa, vaan hyvin varhaisessa vaiheessa havaittuun pinnetilaan. Tehokkain hoito on leikkaus, jossa hermo saadaan vapautettua. Se on hyvin pieni leikkaus eikä vaadi pitkiä parantumisaikoja ja minun nähdäkseni onnistuminen on lähes sataprosenttista.

Yleensä en koskaan suosittele jalkateriin leikkauksia, jos vaan muuta hoitoa on. Mortonin neurooma on ainoa mikä minun mielestäni pitää hoitaa leikkauksella. Jos sellainen tulisi itselleni, niin kokeilisin pari viikkoa tulehduskipulääkettä ja kortisonipistosta ja ellei sillä parane menisin pikimiten hyvän ortopedin leikattavaksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti