tiistai 21. maaliskuuta 2017

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen epävakaat johtajat vastakain

Pohjois-Korean johtaja Kim-jong un on pitänyt maanosaansa varpaillaan jo useita vuosia ja sitä ennen hänen isänsä teki aivan samaa. Neuvostoliiton hajottua tuki Pohjois-Korean kommunistihallinnolle loppui, mutta heidän aseteknologia sai suuren hyödyn. Neuvostoliiton parhaat ydinaseinsinöörit työllistyi uudestaan Pohjois-Koreaan ja paljon ydinpommin ainesosia päätyi heidän mukanan uuteen kotimaahan.

Trump ja Kim-jong un ovat yhtä arvaamattomia

Tilanne on muutamassa kuukaudessa siirtynyt huomattavasti huonompaan suuntaan ja syy on Yhdysvaltain uudessa presidenttissä. Trump ärsyyntyy ja provosoituu äkkiä kaikesta mitä tapahtuu. Presidentti Obama pystyi säilyttämään kylmän viileän linjan huolimatta Kim-jong unin jatkuvasta ärsytyksestä. Maaliskuun alussa Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen joka päätyi noin 300 km Japanin rannikosta. Enää ei paljon tarvita, kun aseet yltävät Japanissa oleviin Yhdysvaltojen armeijan pääpaikkoihin. Asiantuntijoiden mukaan kestää vain 5-10-vuotta, kun Pohjois-Korealla on täydellinen ydinase. Yhdysvallat ja Etelä-Korea järjestävät joka vuosi maalis-huhtikuussa isot yhteiset sotaharjoitukset Pohjois-Korean edustalla. Harjoituksia väitetään pelkästään puolustuksellisiksi, mutta jo viime vuonna hyökkäysharjoituksiakin oli. Ymmärrettävää on, että nämä suurharjoitukset kuumentavat tunteita entisestään.

Kiina on tärkeä rauhoittelija

Kiinan rooli alueen rauhantekijänä on suuri, koska se on ainoa Pohjois-Korean kauppakumppani. Muiden maiden kauppasaarrot ovat luonneet Kiinalle vaa'an kieliaseman ja ainoastaan se pystyy enää kiristämään Pohjois-Koreaa talouspakotteilla. Tilanne on siksikin kimurantti, koska kukaan ei halua kaikista vähiten Kiina, että Etelä-Korea ja Pohjois-Korea yhdistyisi. Tätä ei missään sanota ääneen, mutta se olisi kauhistus, jos alueelle nousisi suurvalta yhdistyneestä Koreasta. Tässä on yksi syy miksi Pohjois-Korea on saannut uhota rauhassa. Pohjois-Korea on myös vaikea pala muiden maiden tiedustelulle, koska se ei ole riippuvainen yhteisistä tietoverkoista. Siellä en internettiä käytetä, joten lipsahduksetkaan ei päädy muiden maiden tietoon. Väitetään, että 88% Yhdysvaltojen tekemästä tiedustelusta Pohjois-Koreassa menee pieleen. Vahva kontrolli estää myös kansan tekemiä paljastuksia. 

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa

On hyvin vaikea ennustaa mitä tulisi tapahtumaan, jos Trump päättääkin pistää kovan kovaa vastaan ja vastata Pohjois-Korealle aseellisesti. Kiinan reaktiota siinä tapauksessa ei pysty ennustamaan, koska se saattaa päätyä Pohjois-Korean rinnalle. Sellaisen tilanteen tuloksena onkin kolmas maailmansota ja se olisi pahin kauhuskenaario. Venäjä on ollut pitkään hiljaa kannastaan Pohjois-Koreaa kohtaan. Vielä parikymmentävuotta sitten sekin oli Pohjois-Korean rinnalla ja tuskin hekään ovat siirtyneet Yhdysvaltojen puolelle. Japani on jo pitkään kiillotellut aseitaan ja sekin voi provosoitua pitkästä aikaa. Japania vihataan muissa Aasian maissa sen toisen maailmansodan miehitysaseman takia. Epävarmuustekijöitä Aasiassa on runsaasti ja ei voi toivoa, kun viisautta ja malttia maailman johtajilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti