lauantai 18. maaliskuuta 2017

Sjögrenin syndrooma ja kilpirauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat ihoon

Sjögrenin syndrooma on reumatauti joka nimettiin vasta 1980-luvulla. Minulla oli jo yritykseni alkuvuosina pari vakioasiakasta joilla oli erilaisia särky-ja kiputiloja ja erittäin kuiva iho. He olivat hyvin turhautuneita, kun lääkärit väheksyivät heidän tuntemuksiaan. Myöhemmin he saivat diagnoosin Sjögrenin syndrooma. Kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa on vielä nykyäänkin sama juttu, että asiakas kokee monia ikäviä oireita joihin tyroksiinilääkitys auttaa, kunha joku lääkäri keksii sen määrätä.

Iho voi kuivua monesta syystä

Ihon kuivuutta on hyvin monenlaista ja monen tasoista. Pelkästään ihon kuivumisen perusteella ei voi mitään diagnoosia tehdä. Välillä kasvohoitoon hakeutuu keski-ikäinen uusi asiakas, joka on hyvin huolestunut ihonsa kuivumisesta ja epäilee jotain vaikeaa sairautta. Vaihdevuosi-iässä 45-60-vuotiaana voi iho kuivua hyvin voimakkaasti pelkästään estrogeenin vähentymisen vuoksi. Tietysti aina kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja hakea varmuus siitä ettei mitään sairautta ole. Yli nelikymppisenä alkanut kuivuminen voi siis johtua monesta syystä ja aika harvoin syynä on jokin sairaus.

Sjögrenin syndrooma ja iho

On hyvin yksilöllistä millaisen ihon kuivumisen sjögrenin syndrooma aiheuttaa ja missä vaiheessa sairastamista kuivuus tulee. Toisilla kuivuus alkaa voimakkaana heti sairauden alkuvaiheessa ja iho alkaa hilseillä näkyvästi. Joillakin taas kestää useampia vuosia diagnoosin jälkeen, kun kuivuus alkaa olla ongelma. Sjögrenin syndrooma omilla asiakkaillani on aiheuttanut näkyvästi hilseilevän ihokerroksen paksuuntumista ja elävä solukerros ohenee. Ihosta tulee kiiltävän kuiva ja ohut ja pinnalla on voimakasta hilseilyä. Ellei ihoa hoida kunnolla hilseily näkyy läiskinä ja pohjalla pilkistää kireä kiiltävä iho. Sjögrenin syndroomaa sairastavat asiakkaat kokevat kuivuuden ja kirvelyn ihossaan hyvin pahana. Voimakas hilseily estää monen mielestä meikinkin käytön.

Kilpirauhasen toimintahäiriö ja iho 

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa myös kuivuutta, mutta yleensä iho on punakka ja ärtynyt mikä ei taas liity sjögrenin syndroomaan. Kilpirauhasen vajaatoiminta tekee ihosta hyvin herkän ja ulkoiset ärsykkeet tuuli, pakkanen ja aurinko saa sen punoittamaan voimakkaasti. Aurinko ei yleensä kilpirauhaspotilaille sovi ollenkaan ja iho palaa hyvin herkästi eikä rusketu ollenkaan. Jo pelkästään kesän kuumuus lisää punoitusta ja samoin talvella tuuli ja pakkanen. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville tulee helposti couperosaa ellei ihoa suojaa ja hoida hyvin.

Miten ihoa voi hoitaa

Säännöllinen kasvohoito ja erityisesti Nanolift kasvohoito on välttämätöntä, jos haluaa pitää ihon terveenä. Näissä sairauksissa ihon ohentuminen ja kuivuminen on niin voimakasta ettei kotikonstit pelkästään auta. Kotona tarvitaan huolellista päivittäistä hoitoa ja kuorintaa ja naamiota säännöllisesti. Meikkiä pystyy kyllä ihan hyvin käyttämään, kun riittävä kotihoito pitää hilseilyn kurissa. Multivitamin Power Recovery Masque (69€) on ehdottoman tarpeellinen tehohoito varsinkin talvisin noin kolme kertaa viikossa. Uusin tehotippa Phyto Replenish Oil (98€) joka vahvistaa ihon suojamekanismeja on mitä parhain ehkäisemään punoitusta ja ohenemista. Täyteläinen Super Rich Repair (127€) voi olla käytössä kesät talvet kunhan muistaa käyttää päivisin myös uv-suojaa. Näissä sairauksissa suosittelen Suomenkin aurinkoon viidenkymmenen aurinkosuojaa, joka on Skin Dynamic Recoveryssä sk 50 (109€).
Tärkeintä olisi löytää hyvä ja vakituinen kosmetologi joka pitää ihon kunnossa. Kummassakaan sairaudessa ei ole ollenkaan mahdotonta pitää iho kauniina ja hyvä kuntoisena, kunhan hoitomenetelmät ovat oikeat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti