torstai 27. huhtikuuta 2017

Aurinko aiheuttaa ihossa solumuutoksia

Nyt, kun aurinkoa alkaa taas näkymään ja kesälomia suunnitellaan keskustelu kääntyy uv-säteilyn vaaroihin. Entistä useampi asiakas ottaa asian puheeksi ja moni tulee ihan näyttämään jotain läiskää kasvoillaan.

Yritän varoittaa enkä uhkailla

Välillä ei oikein tiedä miten sanansa asettaa, että saisi asiakkaan ymmärtämään millaisia haittoja auringosta ja uv-säteilystä voi olla. Kaikkien ihot rypistyy, kuivuu ja ohenee uv-säteilyn vaikutuksesta. Suurimmalla osalla yli nelikymppisiä ihosta tulee kirjava ja rusketuksesta ei tule tasainen ainakaan kasvoilla. Hämmästyttävän usein juuri ne ihmiset jotka ovat riskiryhmässä eivät tiedä uv-säteilyn vaaroista. Tuntuu kuin kertoisin jostain tuntemattomasta uudesta asiasta, vaikka se on mielestäni aina kesällä esillä joka mediassa. Ehkä he välttelevät jotenkin asiaa eivätkä edes haluan kuulla siitä. En missään tapauksessa ala saarnaamaan asiasta ja ellei mitään hälyttävää ihomuutosta näy en edes ota puheeksi auringon haittoja ellei asiakas itse niistä puhu. Silloin, kun näen ihossa jotain soluvaurioita kerron sen heti asiakkaalle.

Kasvohoidossa tarkistetaan aina ihon terveys

Tarkistan aina kasvohoidon alkuvaiheessa onko iho terve ja näkyykö siinä solumuutoksia. Se on rutiini minkä teen joka kerta, vaikka en siitä erikseen vakioasiakkaalle mainitse. Sanon heti, jos näen jotain hälyttävää. Muutaman vakioasiakkaan kanssa joilla on jo hoidettu solumuutoksia olemme sopineet, että minä otan vastuun tilanteen seuraamisesta ja arvion milloin pitää hoitoja taas jatkaa ja mennä lääkäriin. Ihon pahanlaatuisia solumuutoksia voi hoitaa ainoastaan lääketieteen konstein. Kasvohoito ei paranna eikä pahenna tilannetta. Kasvohoidon voi huoletta tehdä, vaikka odottaakin kutsua sairaalan ihopolille. Yleensä jäädytyshoitojen yms.jälkeen on hyvä odottaa 4-6 viikkoa ennen kuin kasvohoito tehdään.

Pitkä työkokemus auttaa tunnistamaan ihomuutokset

On aika vaikea maalikolle selittää miltä nuo solumuutoskohdat näyttää. Niitä on monia erilaisia ja vasta kokemuksen myötä oppii erottamaan mikä mitäkin on. Yleensä asiakas ei itse näe ihossa mitään  kuin korkeintaan pientä punoitusta, tai hilseilyä. Välillä onkin aika työ saada ihminen uskomaan, että lääkäriin pitää mennä. Nyt en muista, että olisin kertaakaan lähettänyt asiakasta turhaan lääkäriin, valitettavasti. En tietenkään pysty suoralta kädeltä sanomaan onko kohdassa syöpäsoluja, vaan tehtäväni on neuvoa asiakas eteenpäin lääkärin hoitoon.Yleensä viidenkympin tienoilla alkaa ihosta näkemään onko siinä jotain mikä voisi muuttua ihosyöväksi. Suurimmalla osalla ihosyöpä, tai aurinkokeratoosi alkaa vaivata 60-70-vuotiaana. Alku noihin solumuutoksiin on saatu jo lapsena ja pitkin elämää, mutta esiin ne tulee vasta vanhempana. Nämä ihosolumuutokset ovat erittäin yleisiä. Lähes kerran päivässä meillä on asiakas joka on ihopolin seurannan alla. Siksi joskus tuntuu turhauttavalta, että asiakas ei yhtään usko neuvojani vaan haluaa olla auringossa ja ruskettua. Voin melkein satavarmasti sanoa, että tuosta tulee itku pitkästä ilosta, mutta ihminen itse päättää miten käyttäytyy.

2 kommenttia:

  1. Löysinpäs minulle sopivan blogin! Kivaa Vappua

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa lukijaksi. Kiva, jos tykkäät jutuistani ja löydät niistä itsellesikin apua.
    Hyvää Vappua! Toivotaan ettei sada lunta.

    Inkeri

    VastaaPoista