perjantai 29. maaliskuuta 2019

Budapest ennen ja nyt

Olen ollut talvilomalla tämän viikon ja palaan töihin ensi maanantaina 1.4. Loma meni taas historian ja sotimisen merkeissä, mutta oli siinä hiukan taidenautintojakin. Olen aina kokenut Unkarin kohtalon toisessa maailmansodassa läheiseksi, koska se vaikutti myös Suomen päätöksiin.

  Tähtitarjous

Ennen kuin kerron Unkarista yhtään mitään pahoittelen, että ilmoitukset tämän hetken Tähtitarjouksesta eivät ole ajantasalla. Meidän ”nettipäällikkö” Annukka on ollut flunssan kourissa ja sairastaa koiruuksiensa petin pohjalla. Heti, kun hän toipuu saamme taas kaiken kuntoon. Tähtitarjous on kyllä esillä tuossa maanantain 25.3 postauksessa ja se on päivitetty myös verkkokauppaan. Tarjouksena on Dermalogican Dynamic Skin Recovery sk 50 NYT 89€ norm.119€ ja saat kaupan päälle iS Clinicalin Whitening Serum tehoseerumin matkakoon.


Unkari toisessa maailmansodassa

Minua on aina järkyttänyt Unkarin kohtalo toisessa maailmansodassa, koska se melkein säästyi sodan tuhoilta, mutta sitten ihan sodan loppumetreillä Budapest tuhottiin raunioiksi ja juutalaiset tapettiin keskitysleireillä. Unkari yritti vältellä sotaan joutumista viimeiseen asti, mutta 1941 se joutui ilmeisesti Neuvostoliiton ilmahyökkäyksen kohteeksi ja heidän oli pakko liittyä sotaan. Samalla
unkarilaiset halusivat vallata takaisin ne maanosat mitkä oli menetetty ensimmäisessä maailmansodassa ja asetelma oli siis hyvin samanlainen kuin Suomessakin. Unkarilaiset lähtivät hyökkäämään suomalaisten tavoin Neuvostoliittoon Saksan rinnalla kesällä 1941. Stalingradin tappion jälkeen alkuvuodesta 1943 Unkari alkoi etsiä mahdollisuutta irtaantua sodasta. Unkarilaisia osallistui Stalingradin taisteluihin 200,000 sotilasta ja vain noin 40,000 selvisi hengissä. Unkarin johtajat alkoivat neuvotella liittoutuneiden kanssa vetäytyäkseen sodasta, mutta saksalaiset saivat tästä tiedon ja he miehittivät Unkarin keväällä 1944. Sotaa oli jäljellä enää vuosi ja siinä ajassa Hitlerin joukot tuhosivat Unkarin juutalaisen kansanosan melkein täysin. Miehitykseen saakka Unkarin johto oli suojellut omia juutalaisiaan ja jopa muiden maiden pakolaisia ja keväällä-44 heitä oli yli 700,000. Muutamassa kuukaudessa heistä vietiin keskitysleireille surmattavaksi lähes puolimiljoonaa. Marraskuussa 1944 Saksan häviö oli jo selvä ja Neuvostoliiton puna-armeija oli jo Budapestin porteilla. Hitler kuitenkin kielsi sotajoukkojaan vetäytymästä ja alkoi Budapestin piiritys.
Parissa kuukaudessa Budapest mureni raunioiksi ja Hitler kielsi joukoiltaan vetäytymisen kolmeen kertaan kunnes komentaja lakkasi tottelemasta Hitlerin käskyjä. Sotaa oli jäljellä enää puolivuotta ja tuosta Budapestin taistelusta ei ollut saksalaisillekaan mitään hyötyä. Kysymys oli vaan Hitlerin jääräpäisestä hulluudesta ja hieno vanha kaupunki tuhoutui lähes täysin. Noin 70% rakennuksista oli raunioina ja kaikki sillat Tonavan ylitse oli poikki. Sodan loputtua Unkari jäi Neuvostoliiton vasallivaltioksi ja kansa voi erittäin huonosti Neuvostoliiton kaatumiseen saakka.

Budapestin museot

Budapestissä on Euroopan suurin synagooga ja siellä on erittäin hyvä näyttely juutalaisten kohtalosta Unkarissa. Aloitimme loman käymällä terrorimuseossa mikä kertoi miehitysajoista. Ensin 
saksalaisten miehitys 1944-45 ja sitten Neuvostoliiton ylivalta vuoteen 1990 saakka. Suurin osa museosta kertoi 1956 kansannoususta ja museo oli tehty taloon missä aikoinaan sijaitse KGB:n vankila ja kaikki sellit ja kidutuspaikat oli jätetty entiselleen. Kaiken kaikkiaan unkarilaisia joutui Siperiaan lähes miljoona Neuvostoliiton valtavuosina. Myönteistä museossa oli, että lähes kaikki muut katselijat olivat paikallisia nuoria aikuisia mikä vaikutti minusta hyvin positiiviseltä. Viimeisenä lomapäivänä kävimme luolasairaalassa joka oli jätetty siihen tilaan mitä se oli sodan aikana ollut. Tämä Hospital in the Rock oli tehty Budapestin linnanvuorella olleeseen luolastoon 1944. Tilaa siellä aluksi oli kuudellekymmenelle potilaalle, mutta sodan loppuvaiheessa siellä oli 600 potilasta. Museo oli erittäin hyvin tehty ja oli hyvin mielenkiintoista nähdä luolissa olevat leikkaussalit ja potilashuoneet. Jos menette Budapestiin suosittelen tätä museota, koska se oli todella erikoinen paikka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti