sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Tyylikkäät seitsemänkymppiset


Nyt kirjoitan tätä juttua oikeastaan itseäni varten. Reippaan kymmenen vuoden kuluttua täytän itse seitsemänkymmentä ja voin ottaa silloin käyttöön nämä vinkit tai sitten nauran näille ja pidän niitä ihan hölmöinä.

Ulkonäkö on tärkeä asia seitsemänkymppisillekin

Meillä on iso ryhmä vakioasiakkaita jotka täyttävät näinä vuosina seitsemänkymmentä. He kuuluvat sodan jälkeen syntyneisiin suuriin ikäluokkiin ja heitä on paljon. Heitä ei voi vielä sanoa vanhuksiksi vaan he elävät hyvinkin parasta elämän aikaansa. Tämä aihe tuli mieleeni, kun olen talven aikana käynyt teattereissa ja suurin osa muista katsojista on eläkeikäisiä naisia. Olen kiinnittänyt huomiota heidän ulkonäköönsä ja vaatteisiin. Sen voin sanoa, että meidän omat asiakkaat ovat upeita naisia ja näyttävät hyvältä vielä yhdeksänkymppisenä. Teen nyt lähinnä muistilistaa itselleni mitä voisi ottaa huomioon. Näissä teatterin naisryhmissä tulee selvästi esiin se, että on valtavan suuri merkitys sillä miten ihminen ”kantaa” itse itsensä. Se korostuu selvästi mitä enemmän ikää tulee. Anteeksi pyytelevä kumarassa seisova nainen näyttää enemmän mummolta kuin selkä suorana kävelevä ja hyvän itsetunnon omaava nainen. Tämä tuo suuren eron siihen miten toiset ihmiset kohtelee meitä. Ihminen joka on jo valmiiksi periksi antaneen oloinen tulee ikääntyessään ylikävellyksi helpommin kuin itsevarma saman ikäinen nainen. Tätä itsevarmuutta ei hetkessä saa vaan se muodostuu koko elämän ajan kaikesta siitä mitä opimme. Toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä korjata omaa käsitystä itsestään.


Hyvin pukeutunut ihminen on ilo silmälle

Pidän tärkeänä, että vanhemmiten panostetaan uusiin ja muodin mukaisiin vaatteisiin. Kaikista eniten silmääni pistää nuo 80-luvun olkatoppaus pukeutuminen. Teatteriin laitetaan yleensä vähän parempaa päälle ja nuo paremmat vaatteet ei juurikaan kulu joten niitä käytetään vuosikymmeniä. Moni ei raaskiisi hylätä vaatetta jota on vain vähän pidetty, mutta sellainen menneen maailman muotivaate tekee helposti hiukan höppänän vaikutuksen. En usko, että olisi ylivoimainen menoerä hankkia edes kerran vuodessa uusi vaatekerta tai edes uusi pusero. Ilmeisesti teatteri-iltaa varten kaivetaan vanhat meikit esille jotka nekin ovat menneeltä vuosisadalta ja usein ihan kuivuneita tai pilaantuneita. Niistä voi pahimmassa tapauksessa saada silmätulehduksen tai jonkun muun pöpön mikä on saanut rauhassa lisääntyä pehmeässä ripsiväri-tai huulipuna pakkauksessa. Suosittelen, että ainakin kerran vuodessa uusitaan ripsiväri ja huulipuna ja meikki pitää tehdä hyvässä valaistuksessa muuten tulee sotkuinen meikki. Parfyymi on myös hyvin helposti pilaantuva ja avattu parfyymipullo tuskin kestää vuotta kauemmin priimana. Mikään ei ole niin järkyttävän hajuista kuin eltaantunut hajuvesi ja se voi ihan oikeasti pilata toisten illan. Ellei parfyymiä käytä päivittän niin yksi pullo tuskin tulee käytettyä vuodessa. Tähänkin taas suosittelen, että ostetaan kerran vuodessa uusi parfyymi ja vanha siirretään vessan raikastimeksi. Olen usein huomannut, että ikääntyminen tekee monesta hyvin pihin, vaikka siihen ei todellista tarvetta olisikaan. Mitään ei haluta heittää pois ja sitten kuljetaan menneisyyden muodissa ja syödään homeisia ruokia. Hyviin kenkiin kannattaa myös panostaa. Nykyisin kyllä löytyy matala kantaisia siroja juhla kenkiä mitkä sopii kipeytyneisiin jalkoihin. Tämän näen jo oman ikäisillänikin, että vaatetus on muuten muodikas, mutta kengät ovat kuin lenkkarit. Tiedän, että jalkapöydän nivelet ovat monella yli viisikymppisellä kuluneet ja virheasentoja on paljon ja jalkaterät turpoaa ja kipeytyvät. Suosittelisin hankkimaan omien mittojen mukaiset tukisukat jotka vähentävät turvotusta ja helpottavat kipuja. Hyvillä juhlakengillä voi mennä useamman vuoden, jos valitsee tyylikkään ja ajattoman mallin. Hiuksien tiedän olevan monelle suuri ongelma, koska iän myötä hiukset harvenee ja saattaa tulla pälvikaljun tyyppisiä läiskiä. Nyt tässä vaiheessa ajattelen, että itse ottaisin käyttöön luonnollisen näköisen peruukin. Hiukset ovat monelle todella suuri lähes traumaattinen ongelma. Usein näen, että ihminen on päätynyt pitämään pipoja ja huiveja ja koko käytös ihan muuttuu, kun päätä yritetään peitellä. Se vasta kiinnittää huomiota ja suosittelisinkin pyytämään apua asiantuntevalta kampaajalta. Nykyisin peruukit ovat hyvin aidon näköisiä ja miellyttäviä käyttää. 

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Vaatteita kannataa uusia hiukan useammin kuin kolmenkymmenenvuoden välein. Yks minkä ole huomannut ja haistanut, että monen juhlavaatteet ovat seisseet kaapissa vuosikausia ja ne haisevat kait koinmyrkyltä tai ainakin tunkkaiselle. Olis ihan hyvä edes tuulettaa kunnolla nuo vuosikertavaatteet eikä pesulassa käynti olis pahasta. Miesten puvuista tulee niin pistävä hienhaju, että se takuulla pilaa vieressä istujan illan.

    VastaaPoista
  2. Kyllä sitä on toivomisen varaa viiskymppistenkin vaatetuksessa. Näyttää järkyttävältä, kun eläkeikää lähestyvä nainen yrittää näyttää teinilikalta.

    VastaaPoista