keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Syöpähoidot rasittaa ihoakin

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä ja siksikin keskustelen siitä usein asiakkaiden kanssa. Jokaisella meillä on joku läheinen joka on sairastunut syöpään ja käynyt läpi raskaat hoidot. Nimeonomaan nuo hoidot voi aiheuttaa iho-ongelmia.

Ulkonäkö on tärkeä

Vasta ihan viime vuosina on keskusteluun noussut iho-ongelmat syöpähoitojen yhteydessä. Ilmeisesti on ollut niin voimakkaana vallalla käsitys ettei ulkonäöstä ole väliä, kunhan hengissä selvitään. Minä en pitäisi ulkonäköä ollenkaan näin vähäpätöisenä asiana. Ei kukaan halua katsoa peiliin naama näppylöissä varsinkin, kun yleensä hiuksetkin on jo lähteneet. Ihottumat on kiusallisen näköisiä, mutta myös ne kirvelee ja kutisee. Valitettavasti en ole löytänyt mitään ohjetta suomalaisilta lääkäreiltä mitä ihottumien kanssa pitäisi tehdä. Tiedän asiakkaiden puheista ettei lääkärit oikeastaan anna mitään ohjeita iho-ongelmista kysyttäessä. Toisaalta se on ymmärrettävääkin, koska he tuntevat vain lääkeaineet joilla voi ihoon vaikuttaa, mutta ei kosmetiikkaa. Vasta iS Clinicalin myötä olen oppinut ymmärtämään miten näissä tapauksissa voin auttaa. Amerikassa on hyvin tyypillistä, että sairaalaan liittyy osana ihonhoitoklinikka jossa saa lääkäreiden ja kosmetologien apua. Useissa niissä on iS Clinical käytössä. Missään tapauksessa en tyrkytä mitään ainoaa autuaaksi tekevää kosmetiikkaa vaan iS Clinicalista voi löytyä tuotteet joilla ihottumiin saa edes hiukan helpotusta. 

Syöpähoidot aiheuttaa ihottumia

Se on selvää ettei syöpähoitojen aikana tehdä kasvohoitoja, mutta kotona voi käyttää kosmetiikkaa. Missään tapauksessa ei pidä ottaa mitään hivenaineita tai luontaistuotteita suun kautta, koska ne voi vaikuttaa hoitojen onnistumiseen. Tyypillisin ihottuma on sädehoidon aiheuttama palovamman tyyppinen ihovaurio sädetettävän kohdan ympärille. Yleensä siihen käsketään laittaa vain perusvoiteita joista ei ole juurikaan apua. Vanha hyvä konsti on hautoa suolavesikääreellä ihottuma aluetta. Keitetään hyvin vahva suolaliuos ja annetaan sen jäähtyä. Sitten kastellaan, vaikka pyyheliina liuokseen ja haudotaan sillä ihottuma kohtaa. Tätä kannattaa tehdä usein ja pidempiä aikoja kerralla, vaikka 3-4 kertaa päivässä puolisen tuntia. Tosin voi sitä käyttää pidempäänkin, koska mitään haittaa siitä ei ole. iS Clinicalin Poly-Vitamin Serum (85€) on amerikkalaisten eniten käyttämä hoito varsinkin sädehoitoihottumaan. Poly-Vitamin Seerumia sivellään hoidettavalle alueelle, vaikka aina tuon suolavesikääreen jälkeen. Seerumi voi aiheuttaa ensin kutinaa ja kirvelyä, mutta se rauhoittuu yleensä vartissa. Pro-Heal Serum (109€) on hyvä hoito kasvojen punoittaviin tulehdusnäppyihin. Sekin voi aluksi kirvellä, mutta kannattaa laittaa Shield Recovery Balm (79€)siihen päälle. Tuo Shield Recovery Balm on erinomainen hoitovoide kaikkiin näihin ihottumakohtiin. Se rauhoittaa ja kosteuttaa ja nopeuttaa ihon parantumista. iS Clinical toimii Amerikassa erilaisten syöpäjärjestöjen kanssa yhteistyössä ja auttaa myös rahoituksessa. Tuo Poly-Vitamin Serum kuuluu roosanauhatuotteisiin ja tammikuun ajan koko sen seerumin tuotto annetaan rintasyöpäjärjestölle. Tosin se menee Amerikkaan, mutta hyvä niinkin. Yritän innostaa kollegoita tempaisemaan kotimaisen syöpähoidon hyväksi, mutta toistaiseksi en ole saanut vastakaikua.
Poly-Vitamin Serumin tuotto menee USA:n rintasyöpäjärjestölle

2 kommenttia:

  1. Tammikuu on mennytt. Suomalaista syöpätutkinusta ja syöpä perheiden selviytymistä voidaan tukea ohjaamalla varoja Sylva ry:n kautta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta. Kyselen Suomen maahantuojalta voisimmeko me tehdä joitain omaa kampanjaa joka hyödyttäisi kotimaan syöpätutkimusta.

    Inkeri

    VastaaPoista