maanantai 4. marraskuuta 2013

Kasvohoitokatastrofi

Olen itse pettynyt todella usein kosmetologien työhön ja kasvohoitoihin enkä enää juurikaan käy muilla hoidossa, kuin Marilla. Ulkomailla yleensä käyn ihan kokeilun halusta kauneushoitoloissa ja muissa hoidoissa ja hieronnoissa.

Muutamia vuosia sitten kävin eräässä suuremmassa kaupungissa kasvohoidossa kosmetologikoululla. Koulu oli yksityinen ja menin sinne oikeastaan ihan aikaa tappamaan. Olin aikaisin aamulla kyseisessä kaupungissa kokouksessa ja jouduin odottamaan iltaan kotiin pääsyä. Päätin varata kasvohoidon päiväksi, että aika kuluisi mukavammin. Olin varautunut siihen, että hoito on hitaampaa ja paljon kömpelömpää, kuin kokeneella kosmetologilla. Olenhan itsekin ollut joskus kosmetologioppilas ja vasta opetellut tekemään työtäni. Ajattelin suhtautua suurella empatialla uusiin nuoriin kosmetologiospiskelijoihin.

Tyttö joka otti minut vastaan ja oli tarkoitettu hoitajakseni vaikutti ihan mukavalta parikymppiseltä naiselta. Koulun käyttämää hoitosarjaa en tuntenut ollenkaan, koska moni yksityinen koulu tuo maahan tuotteita omaan käyttöönsä. Minun ei tarvinnut riisua puseroa, koska kasvohoito kattoi, vain kasvojen alueen. Hoito alkoi silmämeikin poistolla ja sitä tehtiin pitkään ja hartaasti. Silmänympärystää vanutettiin moneen suuntaan ja oppilas valitti, että meikkini lähtee niin huonosti. Kerroin meikkieni olevan ihan vesiliukoisia ja lähtevän hyvin ihan puhdistusmaidollakin. Alkupuhdistuksen jälkeen tyttö teki ilmeisesti jonkun tyyppistä kasvohierontaa, joka rytmiä, hierontakaavaa, tai painosuuntaa en pystynyt tunnistamaan. Yritin olla siitä välittämättä.

Ihmettelin, kun opettajaa ei näkynyt ollenkaan. Kysyin tytöltä kuka heidän opettajansa on ja hän kertoi, että edelliseltä vuosikurssilta valmistunut opetti heitä. Kysyin myös mitä kosmetiikkasarjaa hän käytti ja minkä maalainen se oli. Hän ei osannut kertoa sarjasta muuta, kuin sen nimen. Sitten hän lähti etsimään opettajaa kysyäkseen mistä maasta tuo kosmetiikkasarja oli kotoisin. Odottelin todella kauan tyttöä takaisin ja oletin, että opettajakin tulisi hänen mukanaan. Tyttö palasi yksinään ja kertoi sarjan olevan ranskalainen. Lopuksi hän levitti ilmeisesti naamion, tai niin ainakin päättelin, koska hän ei oikein osannut selittää mitään mitä hän teki. En paljoa enää viitsinyt kysellä etten turhaa kiusaisi opiskelijaa.

Hoito kesti tunnin verran ja järkytys oli suuri, kun sain peilin käteeni. Meikki ei ollut lähtenyt pois ollenkaan, vaan ripsiväri, luomivärit ja meikkivoide oli pitkin kasvojani. Tyttö oli melkein tunnin hieronnut ihooni meikin jäänteitä ja olin aika kauhuissani. Yritin olla näyttämättä ärsyyntymistäni ja pyysin kiltisti pumpulia ja silmämeikinpoistoainetta. Tyttö vetosi siihen, että meikkini oli niin huonoa lähtemään. Se ei taas pitänyt paikkaansa ollenkaan ja hänhän melkein vartin verran sitä yritti poistaa. Kävin maksamassa hoidon ja kiittelin kovasti. Lähdin vessan kautta pois ja kävin pesemässä naamani, että sain meikit ja rasvat irti. Kassatiskillä vilkaisin myös hoitotuotepurkkeja ja niiden pohjassa luki made in Italy.

Kokemus oli minulle katastrofi. Olin valmistautunut katsomaan läpi sormien koko työtä, koska kukaan ei ole seppä syntyessään. Olin myös siihen aikaan asiantuntijana opetushallituksen kauneudenhoitoalojen tutkintotoimikunnassa ja olin hyvin selvillä kosmetologikoulutuksesta. Tuosta koulusta ei voinut mitenkään kukaan valmistua ammattitaitoiseksi kosmetologiksi ja sehän ei ollut oppilaiden vika. Eihän kukaan voi oppia ellei opeteta. En ymmärrä miten edes asiakas voidaan päästää läpi käsien ilman ettei opettaja käy kertaakaan katsomassa. Se ei olisi mitenkään mahdollista kunnon koulussa. Vähintä mitä oppilaan olisi pitänyt tietää oli tuon kosmetiikkasarjan kotimaa, senhän olisi selvittänyt purkin pohjaan kurkkaamalla. Omana opiskelu aikanani ei tullut kuuloonkaan, että olisi tehty hoitoa aineilla joiden raaka-ainepohjaa ja vaikutuksia et osannut ulkoa.

Jos ihmisen ensimmäinen kasvohoitokokemus olisi edellä kuvaamani ei takuulla haluaisi uudelleen hoitoon. Näitä kouluja missä oppilaita rahastetaan eikä anneta mitään vastineeksi on aivan liian monta Suomessa nykyäänkin. Hyvä lukija, jos olet itse opiskelijana tämän tyyppisessä koulussa vaatikaa parempaa opetusta. Voitte myös kertoa kokemuksianne ja valittaa opetuksen tasosta tuonne kauneudenhoitoalojen tutkintotoimikuntaan.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi16:53

  Kuulostaa ihan koululta jota itse kävin 90-luvun lopussa. Tästä samasta aiheesta oli keskustelua äskettäin jonkun blogijuttusi kohdalla. Ilmeisesti tämä on ihan "julkinen salaisuus" ettei yksityisistä kouluista ole edes tarkoitus saada ammttitaitoa. Ne ovat ihan pelkkää rahastusta. Ensin opiskelija maksaa maltaita lukukaudesta ja sitten pistetään heti oppilastyöhön ja rahastetaan asiakkaita.
  Meidänkin luokka opetteli kasvohierontaa styroksisiin peruukkipäihin muutamia tunteja ja sitten pistettiin tekemään kasvohoitoa asiakaspalveluun. Suurin osa luokastani oli parikymppisiä tyttöjä eikä kukaan silloin tajunnut ettei se mitään opetusta ole. Vasta vuoden loppupuolella kävi ilmi, että jokainen "opettaja"oli itsekin valmistunut kyseisestä kolusta joitakin vuosia aikaisemmin. Kivoja ihmisiähän he olivat, mutta eihän he itsekään osanneet kosmetologin työtä. Joskus olen miettinyt, jos kokoisin tuon luokkani koolle ja yhdessä pohdittaisiin valitusta turhaan menneestä lukukausimaksusta. Toisaalta siitä on jo melkein parikymmentävuotta ja ei jaksaisi alkaa taistelemaan.
  Kukaan luokastani ei työhön jäännyt. Meni kyllä täysin halut koko ammattiin. Vasta nyt olen itsekin alkanut käymään Inkerillä enkä edes viitsi muistella onnettomia oppejani.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi17:32

  Olen itse ammattiope ja ihmettelen tätä ja aiempaa kommentointia. Eikö kukaan ole sitten valittanut, jos opetus on noin heikkoa? Kai niitäkin kosmetologeja on jotka tekevät työtä ja ovat näistä kouluista valmistuneet. Nyt voisi kommentoida joku, joka tekee työtään yksityisen koulun opeilla.
  Miksi ei koko kosmetologien ammattikunta lähde ajamaan tätä asiaa, jos nuo yksityiset koulut vaan huijaavat nuoria tyttöjä? Olen itse käynyt monella kosmetologilla ja välillä kokemukset ovat olleet sellaiset, etä pitää kysyä onko mitään koulua edes käyty. Siksi ymmärrän kyllä kosmetologiyrittäjien huolen. Sehän mustaa kaikkien mainetta, jos joku tekee huonoa työtä. Eikö teidän kattojärjestö voi ottaa asiaan kantaa?

  Ope

  VastaaPoista
 3. Anonyymi16:50

  Erinomainen kommentti opelta!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi19:42

  Hyvä ope, opetusalankin pitää ottaa tähän kantaa. Itse valmistuin yksityisestä kosmetologikoulusta 2007 ja yhdeksän kuukautta tuossa koulussa oli vähintäänkin erikoinen kokemus. Toisaalta sain vuoden lisää miettimisaikaa ja sen jälkeen päädyinkin yliopistoon.
  Koululla raha oli se tärkein tekijä. Jos oppilas oli poissa ja esitti lääkärintodistuksenkin poissaolo tunnit piti korvata. Jos poissaolo kohdistui niihin päiviin, kun piti olla oppilashoitolassa työssä tunnit korvattiin tuplana. Melkein kaikki päivät olikin näitä työpäiviä, koska rahaa piti koululle tehdä. Jos kokeet ei menny läpi ekalla kertaa, piti uusinnasta maksaa 15€. Kukaan ei uskaltanut asioista valittaa, koska koulun omistaja oli ihan sekopää. Hän sai raivokohtauksia yhtenään ja huusi niin, että käytävät raikui. Yritimme kerran tyttöporukalla kysyä onko edes laillista vaatia korvaamaan sairauslomaa tuplatunteina. Hän haukkui meidät niin, että mietimme jo oikeusjuttua kunnianloukkauksesta. Kaikki eli pelon vallassa ja valittaja ei saannut kunnon numeroita, eikä päästötodistusta. Meitä parikymppisiä tyttöjä oli helppo manipuloida ja ns.opettajatkaan eivät uskaltaneet tehdä mitään. hekin pelkäsivät työpaikkansa puolesta.
  Kyllähän SKY on ilmeisesti asiaan jotain kantaa nyt ottanutkin ainakin TV:ssä oli keväällä joku uutispätkä. Meitä pettyneitä entisiä kosmislaisia löytyisi varmaan haastateltaviksi mihin tahansa ohjelmaan.

  entinen kosmis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi17:43

   Taisit käydä samaa koulua, kuin minäkin. Tuo kuulostaa niin tutulta. Toisaalta se on uskomatonta, että noin voi tapahtua. Meidän luokasta muutama tyttö otti yhteyttä kauneudenhoitoalan tutkintotoimikuntaan ja muistaakseni Inkerikin oli siinä jäsenenä. Mitään se ei auttanut. Seuraava vuosikurssi kävi kirjeenvaihtoa SKY:n kanssa ja valitti koulun tasosta. Hekin "hekin pesivät kätensä" jutusta, jäi sellainen vaikutelma ettei kukaan uskalla asiaan puuttua. Vai eikö mikään viranomainen pysty puuttumaan, kun kyse on yksityisen koulun opetuksen tasosta? Toisaalta sehän voisi olla kuluttajasuojankin asia, kun opiskelija ei saa sitä opetusta mitä pitäisi.
   Nykyään kai tuo "rehtori" on jo eläkkeellä ja ainakin hänen osaltaan tilanne on muuttunut. Siinä oli myös hyvä esimerkki miten narsistinen persoona voi lamauttaa usean kymmenen ihmisen toiminnan ja ohjailla ihmisiä mielensä mukaan.

   Poista
 5. En voi ottaa kantaa näihin kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan asioihin minulla on vaitiolovelvollisuus niissä.
  Tämä kosmetologien koulutuskysymys on todella kinkkinen ja hiertänyt meidän ammattikuntaa puolivuosisataa.
  En missään tapauksessa tarkoita, että kaikki yksityiset koulut olisi jotenkin huonoja, tai sieltä valmistuneet kosmetologit. Moni todella taidokas ja arvostettu kosmetologi on valmistunut yksityisestä koulutuksesta. Jos on kiinnostunut ammatistaan siinä kehittyy ja haluaa opiskella lisää. Eikä kaikki ammattikouluista valmistuneet ole hyviä kosmetologeja, sieltäkin valmistuu hyvin sekalaista seurakuntaa.
  Tärkein asia tässä on se ettei nuori ihminen pety koulutuksensa tasoon, eikä koe tulleensa huijatuksi. On todella väärin myydä nuorelle kallis koulutus ja sitten jälkikäteen huomaa ettei se ollutkaan kunnollista opetusta. On myös hyvin vaikea arvioida itse koulutusvaiheessa ollessaan onko opetus hyvää, vai ei.
  Tärkeää olisi, että ne jotka kokevat etteivät saaneet kunnon opetusta kertoisivat sen koululle ja vaatisivat muutosta. Jos kaikki vaan urputtaa takana päin ei asiat koskaan muutu.

  Inkeri

  VastaaPoista