sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kirja-aarteita

Saatte varautua tulevaisuudessa siihen, että kirjoitan innostuneesti jostain kummallisesta historian henkilöstä ja asiasta, joka ei oikeastaan kiinnosta ketään. Olen taas ihan intoa piukassa, kun varastossa on niin paljon ihania kirja-aarteita.

Tein ison tilauksen Antika.fi kirjakauppaan, joka on antikvariaattien yhteinen verkkokauppa. Sieltä saa muutamalla kympillä pinon todellisia aarteita, jos hyvä tuuri sattuu. Yleensä luen niin erilaisia kirjoja, että niitä aika hyvinkin löytyy tuosta verkkokaupasta. Aika vähän sieltä löytyy mitään uudehkoja ja ajankohtaisia kirjoja, mutta vanhempia elämäkertoja ja muistelmia on todella paljon. Harvoin lähden hakemaan jotain määrättyä kirjaa, vaan käyn läpi kaikki elämäkerta, tai sotahistoria sivuilta ja sieltä löytyy niin paljon mielenkiintoista luettavaa etten kaikkia voi edes tilata. Alkuviikosta tulleessa paketissa oli kirjoja joita en kuvitellut löytäväni ja siksi olen niistä niin innoissani.

Heti tartuin Hannu Rautkallion kirjaan Raoul Wallenbergistä, koska hänen tarinansa ja katoamisensa on niin mielikuvitusta kutkuttavan mystinen. Eniten kirjojen joukossa oli ihan puhdasta historiaa esimerkiksi Latvian kulttuuri ja historia sekä Venäjän ja Neuvostoliiton historia. Aika moni kirja olikin aiheeltaan meidän itäisiä naapurimaita koskettavia, ihan sattumalta nyt niin. Romanoveista oli kaksikin kirjaa ja Viron ensimmäisestä pääministeristä Juri Vilmsistä oli muistelma. Sitten tästä sotahistoriasta tietysti tuli monta kirjaa ja mielenkiitoisin oli suomalaisen tekemä väitöskirja holocaustista. Yhden kirjan nimi oli Pahan viettelys-Natsismin ja terrorin lähteillä eli varmaan samaa asiaa, kuin tuo holocaustikin. Muutama ammattikirjakin mahtui ostoksiini ja ne oli ihotautilääkäri Matti Hannukselan kirjat auringosta ja kutisevista ihottumista. Niiden kirjojen opeista tulen kirjoittamaan heti lukemisen jälkeen.

Näiden antikvariaattilöytöjen lisäksi ehdin piipahtamaan Suomalaisessa Kirjakaupassa ja ostin tuon TietoFinlandia ehdokkaana olevan Ville Kivimäen Murtuneet mielet. Se kiinnostaa todella paljon, koska sen aiheena on psyykkiset vammat talvisodassa ja jatkosodassa. Siinä onkin aihe josta on hyvin vähän tutkimusta ja kirjallisuutta. Fyysisesti haavoittuneita on haastateltu moneen kirjaan, mutta mieleltään vammautuneet ovat unohdettu. Kirjakaupassa oli myös juuri ilmestynyt Tove Janssonin elämäkerta ja sekin piti ostaa. Nyt siis kirjavarasto on hyvällä mallilla. Noin viisitoistatuhatta sivua odottaa lukemista ja niistä suurin osa on tietokirjoja, joista löytyy lähdeviitteitä noin satasivua yhteensä. Uskoisin, että tämä saalis riittää jouluun saakka ja sitten pitää tehdä uudet hankinnat.

1 kommentti:

  1. Anonyymi13:03

    Lukuintoni jähmettysi täysin, jos pitäisi kahlat 15,000 sivua tuollaisia kirjoja. Se onkin tässä blogissa kivaa, että kirjoitat sellaisista asioista mistä en ikinä muuten lukisi. Tuollaisen blogipostauksena nuo jutut ovat ihan mielenkiintoisia ja hyvin sivistävääkin luettavaa, mutta itse en niitä kirjoina lukisi. Eläköön ihmisten erilaisuus.

    Pirkko

    VastaaPoista